Odla egen oregano – kungsmynta

Kryddväxten kungsmynta, eller oregano som är en form av det latinska namnet, är en dekorativ och aromatisk växt som är mycket användbar i matlagningen. Den är också mycket lättodlad.

Oregano, Origanum vulgare, ger en medelhavskänsla i din plantering och passar bra som smaksättare till exempelvis tomatsåser, pasta och pizza. 

Så här sköter du oregano

Plantera din oregano i en kruka med väldränerad jord, då är det lättare att kontrollera att den inte sprider sig överallt i din kryddträdgård. Oregano sprider sig genom både rotskott och frö som de överblommade blommorna släpper ifrån sig.

Placera krukan i full sol och se till att vattna regelbundet, utan att jorden blir för blöt. Hellre att det blir lite åt det torra hållet. Oregano är en örtväxt som klarar av näringssnåla, lite torra förhållanden, men om du ger den regelbundet med vatten och näring så växer sig plantan större och finare. 

Ibland vill man ha en växt med egenskaper som att sprida sig snabbt och som kan täcka upp en yta, och då är kungsmyntan perfekt. Den passar fint både som kantväxt och som marktäckare med sitt tuvbildande växtsätt. Täck gärna plantan med löv inför vintern och se till att jorden är väldränerad. 

En riktig fjärils- och bi-favorit

Det är bladen och de späda stjälkarna på växten som vi använder till krydda, men plantan tappar mycket av sin smak om du låter den gå upp i blom. Så se till att skörda flera gånger under sommaren.  Sedan kan du göra en god gärning för våra pollinatörer, som är väldigt förtjusta i den aromatiska växtens blommor, och låta den gå i blom. Bladen går såklart fortfarande att använda som kryddsättning, men smaken blir mildare. 

Att odla oregano från frö

Oregano kan du odla från frö eller köpa som färdiga plantor i din trädgårdsbutik. 
Köper du frön kan du förkultivera inomhus i såjord på våren för en tidigare skörd, läs på fröpåsen när det är lagom att starta din odling. När plantorna blivit ett par centimeter kan du plantera om i lite större krukor med mer näringsrik jord. När risken för frost är över kan dina plantor flytta ut. Skörda lite i taget och se till att du inte tar för mycket av de unga plantorna innan de etablerat sig.