Odla sparris

Nyskördad, grön sparris är en verklig delikatess och den är dessutom en riktig hälsoväxt, full med antioxidanter, vitaminer och mineraler.

Sparrisen är en av vårens första primörer, och den som kanske växer snabbast. Den växter så det knakar och är så lätt att odla. En av de mest tacksamma sparrissorterna är 'Gijnlim', den finns att köpa online och i butik när säsongen är igång. Det är en tidig, grön sort av mycket god kvalitet och som ger god avkastning.

Odlingsråd för grön sparris

Välj en öppen, varm och solig plats för planteringen. Här trivs dina sparrisplantor bäst. Undvik skuggiga platser.

Marken skall vara väldränerad och jordmånen sandrik. Består jordmånen av mer än ca 20% lera är det en fördel att blanda upp jorden med sand eller annan jordförbättring. Djupluckra marken så att rotsystemet kan utvecklas maximalt, gräv sedan en fåra med ett djup och en bredd på ca 15-20 cm vardera.

Ta försiktigt av platskrukan och placera sparrisplantan med jordklump i botten av fåran. Täck med ytterligare ca 8-10 cm jord och jämna försiktigt till markytan. Sparrisplantorna kan planteras i fåran med ca 30 cm mellan knoppställena.

Gödsling

Planteringsåret

Grundgödsla jorden på våren innan plantering med ca 0,5 kg fullgödselmedel (NPK) per 10 kvm som myllas ner lätt. Runt midsommar kan man sedan gödsla med ytterligare 0,5 kg per 10 kvm.

De följande åren

Gödlsla direkt efter avslutad skörd och då med en större mängd - ca 1,5 kg NPK per 10 kvm.

Bevattning

Sparrisen behöver normalt sett inte vattnas, men om det är riktigt torrt under planteringsåret är det bra att vattna. Vattna då rejält en gång i stället för lite vatten vid flera tillfällen.

Skörd din sparris stegvis

År 0 - plantering

År 1 - Skörda i ca 1 vecka - om sparrisplantan vuxit bra under det första året. Sedan måste sparrisplantan växa till sig och lagra ner näring till rotsystemet till nästa års skörd.

År 2 - skörd 3-4 veckor

År 3 - skörd 5-6 veckor

År 4 och framåt - skörd fram till midsommar men aldrig längre.

Till sist, för att få en lyckad sparrisodling måste man se till att hålla ogräset borta.

Sparristips!

Allra enklast äts sparris med lite smält smör, gärna smaksatt med citron. Extra gott blir det om man river lite parmesan över.

Köp sparris och andra grönsaksplantor online

Under säsong hittar du sparris och flera andra grönsaksplantor här.