Gödsla grönsaker odlade i kruka

Att odla grönsaker i kruka kan vara ett bra alternativ om du har ont om plats i trädgården eller kanske bara har tillgång till en balkong eller altan.

Att odla i kruka kan också vara ett bra alternativ om dina plantor vill stå på vindskyddad plats, då kan du enkelt placera dina krukor nära en solig och vindskyddad husfasad. Om du odlar dina grönsaker i kruka skiljer sig kraven mot om du odlar på friland, följ våra tips för ett lyckat resultat.

Behöver mina krukodlade grönsaker, t.ex. chili och tomat extra näring under säsongen eller räcker den näring som finns i jorden? Vad ska jag gödsla med? Hur ofta?

Krukodling kräver löpande tillskott av näring och vatten under hela säsongen. Detta eftersom plantorna inte kan söka efter vatten och näring på samma sätt i en kruka som i marken, då jordvolymen i krukan är begränsad. En god tumregel är att en planta i större kruka är lättare att sköta, och ger större skörd.

Chili, paprika, gurka och kapkrusbär är exempel på grönsaker som ofta odlas med goda resultat i kruka. Idag finns specialnäring för chili och tomat som gör det lätt att hitta rätt gödsel till dina grönsaker. Huvudsaken är att plantorna får en jämn tillgång på näring hela säsongen för att orka producera en stor skörd. För ett lyckat resultat, följ anvisningen på respektive gödselprodukt.

Finns det några risker med att gödsla för mycket?

Ja, plantorna tar skada av för mycket gödsel och kan i värsta fall dö. Var därför nog med att följa anvisningarna på förpackningen.