Experten tipsar

Odla ätbart i kruka och ampel

I år tänker jag odla ätbara växter i mina amplar, krukor och balkonglådor. Att hänga upp mina grönsaker i amplar och balkonglådor gör att jag slipper problemet med sniglar.

De sorter som jag har tänkt prova i år är ampelgurkan Hopeline ur Nelsons frösortiment. Den ger ca 10 cm stora gurkor och har ett växtsätt som passar för ampel. Ur Impectas frösortiment vill jag prova ampeltomaten Tumbling Tom som har ett hängande växtsätt och ger rikligt med små körsbärstomater. Jag har även valt brytsockerärten Delikett som har ett lågt växtsätt och därför passar bra att odla i kruka och balkonglåda. Gurkan och tomaten förodlar jag inomhus, eftersom de behöver lite tid för att växa till sig. De får sedan hänga ute på min skyddade altan. Brytsockerärten går fint att så i maj-juni direkt där den ska växa.

För att få ett bra resultat väljer jag stora amplar och krukor så att de får plats att växa. Det är en fördel att använda en jord med långtidsverkande näring, till exempel Blomsterlandets yrkesodlarjord eller U-jord. Vattningen får man förstås vara extra noggrann med när jordvolymen är begränsad. Varma dagar är det smart att använda sig av så kallade semestervattnare, som fylls på med vatten och fungerar som en vattenreservoar.