Odla sallat i kruka

Blanda olika sallatsorter tillsammans, varför inte blanda med kryddor eller sommarblommor.

Odla sallat i kruka är enkelt - gör så här:

Välj en stor och rejäl kruka eller planteringskärl så slipper du vattna så ofta. Se till så att det är hål i botten på krukan och lägg gärna ett lager lecakulor underst för bättre dränering. Använd en jord av hög kvalitet som är ämnad för odling i krukor - till exempel Blomsterlandets Yrkesodlarjord. Den håller fukten lite längre, så att du inte behöver vattna lika ofta. Dessutom är den långtidsgödslad, vilket innebär att den har en grundgödsling som håller hela säsongen. Om du vill ha en KRAV-märkt jord så väljer du exempelvis Hasselfors Grönsaksjord.

Färdiga plantor

Om du har bråttom, eller bara vill göra det lite lättare för dig, så köper du färdiga plantor av sallat. Då är det bara att ta upp plantorna ur krukan och plantera isär plantorna en och en. Tänk på att lämna tillräckligt med avstånd mellan plantorna så att de kan utvecklas ordentligt. Vattna igenom jorden ordentligt.

Köp inte de färdigdrivna plantor med sallat de säljer i livsmedelsbutikerna för utplantering. De är drivna hårt för att ge en direkt skörd och plantorna brukar sällan orka växa om när man planterar ut dem. Köp istället plantor på en trädgårdsbutik - du får då plantor avsedda för utplantering.

 

Mangoldplantor

Så frön

Vill du så frön gör du på samma sätt med lecakulor och jord och sår sedan enligt instruktionerna på fröpåsen. Tänk på att inte täcka fröna med för tjockt lager med jord - sallatsfrön ska sås grunt. Du kan börja så redan tidigt under våren eftersom sallatsfröna gror redan vid ca 5 plusgrader. Så gärna i omgångar med några veckors mellanrum, så kan du skörda färska sallatsblad hela sommaren.

Skötsel och skörd

Om du slarvar med vattningen kommer du att få besk sallat - något som man ju helst vill undvika. Se därför till att vattna ordentligt så att jorden inte torkar ut. Men självklart ska man inte överdriva.

Bladgrönsaker skördar du alltid som unga och späda, då de är allra godast. Plocka sallatsblad eller skär av huvudena på morgon eller kväll. Plocka bara vad du beräknar går åt direkt – de flesta sorter är godast färska och kan bara sparas kort tid i plastpåse i kylskåpet.