Mangold är både god och fantastiskt dekorativ. Du kan så mangold direkt utomhus från april eller köpa förodlade plantor under försommaren i din Blomsterlandetbutik.
Odla mangold hemma
Som ovan nämnt vill mangold ha näringsrik, och något lerig, mullrik jord, tillsätt därför barkmull och NPK gödsel. Om du frösått din mangold är det dags att gallra då mangolden har blivit cirka 10 cm. Gallra så att avståndet blir ca 10-20 cm mellan plantorna. Vattna regelbundet om sommaren blir för torr, speciellt under de tidiga etableringsmånaderna. I regel klarar mangold torka relativt bra, men vill inte stå för torrt och får inte heller stå blött. Mangold är mycket tacksamt och lättodlat, dessutom bidrar mangold med en färgprakt både i trädgårdslandet och i salladsskålen.
Så här skördar du
När bladen är ca 20 cm är det dags att börja skörda. Skörda genom att rycka upp bladen, det stimulerar tillväxt av nya blad. Om man väljer att skära ner en hel planta kommer det snart upp nya små blad igen.
Använd mangold i köket
- Mangold använder du på samma vis som färsk spenat. Varför inte i en härlig sommarpaj?
- Använd färsk mangold i din sallad, både nyttigt, gott och framför allt vackert och dekorativt.
- Om du får en riklig skörd kan du frysa in bladen, detta gör du efter att du förvällt den.