Guide

Mangold – både vackert och gott

Här kan du läsa mer, få tips och råd kring mangold och hur du lyckas med planteringen av din mangold.

Mangold är både god och fantastiskt dekorativ. Du kan så mangold direkt utomhus från april, eller när temperaturen är mellan 10-20 grader. Du kan också hitta redan förodlade plantor under försommaren i din Blomsterlandetbutik.

Mangold är en lättodlad grönsak som kan trivas lika bra i en större kruka eller blomlåda på balkongen, som i pallkragen i köksträdgården.

Odla mangold hemma

Som ovan nämnt vill mangold ha näringsrik, och något lerig, mullrik jord, tillsätt därför barkmull och NPK gödsel. Om du frösått din mangold är det dags att gallra då mangolden har blivit cirka 10 cm. Gallra så att avståndet blir ca 10-20 cm mellan plantorna.

Vattna regelbundet om sommaren blir för torr, speciellt under de tidiga etableringsmånaderna. I regel klarar mangold torka relativt bra, men vill inte stå för torrt och får inte heller stå blött. Mangold är mycket tacksamt och lättodlat, dessutom bidrar mangold med en färgprakt både i trädgårdslandet och i salladsskålen.

Så här skördar du

När bladen är ca 20 cm är det dags att börja skörda, och det kan vara redan 4-6 veckor efter du sått frön.  Skörda genom att rycka upp bladen, det stimulerar tillväxt av nya blad. Om man väljer att skära ner en hel planta kommer det snart upp nya små blad igen.

Använd mangold i köket

  • Bladen på mangold använder du på samma vis som färsk spenat. Varför inte i en härlig sommarpaj?
  • Använd späda blad av färsk mangold i din sallad, både nyttigt, gott och framför allt vackert och dekorativt.
  • Om du får en riklig skörd kan du frysa in bladen, detta gör du efter att du förvällt den.
  • Smaken av mangold passar bra ihop med permesan, fetaost, pinjenötter och soltorkade tomater.