Guide

Rucola - en favorit bland sallat

Rucola är svår att misslyckas med och blir snabbt en favorit i trädgårdslandet och på tallriken.

Kärt barn har många namn sägs det ju och det gäller verkligen rucolan, nedan hittar du så mycket som fyra olika namn på denna smakfulla salladsfavorit. Visste du föresten att rucola eller senapskål förekommer vilt i Sverige?

Så här odlar du rucola

Rucola är svår att misslyckas med. Rucola bildar inga huvuden, utan enskilda blad och kan skördas allt eftersom de blir klara. Färdiga plantor går också bra att plantera, det kan dyka upp i butikerna under maj och juni. Blanda gärna ruccola med andra salladsorter, då har du en härlig mix att plocka in och servera.

Att så från frö

Du kan så rucola redan tidig vår eftersom fröna gror redan vid 5 plusgrader. Så i flera omgångar, så har du rucola att skörda hela sommaren. Om du planterar ut rucolaplantor skall du sätta dem grunt i jorden i ditt trädgårdsland.

Hur du skördar

Precis som ovan angivet bör du tänka på att plocka rucolans blad kontinuerligt så att de håller sig späda, då är också smaken som bäst. Du undviker då beska och träiga blad av rucola.

Använd rucolan i köket

Rucola är populärt i sallader och blir ett trevligt, lite pepprigt inslag tillsammans med exempelvis isbergssallat eller romansallat som båda är mildare i sin smak.

Om du tänk göra hemgjord pizza är rucola en perfekt ingrediens. Toppa med färsk rucola då du tagit den färdiggräddade pizzan ur ugnen, precis innan servering.

Gör pesto av rucola. Varför inte dryga ut din basilikapesto med rucola eller kanske till och med ersätta basilikan helt med rucola? Pesto innehåller:

  • Basilika (eller ruccola)
  • Olivolja
  • Pinjenötter
  • Parmesan
  • Vitlök
  • Peppar och salt

Om du tänkt göra en paj med färsk spenat i kan du med fördel dryga ut spenaten med rucola, detta ger mer karaktär åt smakerna och är en riktig sommarfavorit.