Kärt barn har många namn sägs det ju och det gäller verkligen ruccolan, nedan hittar du så mycket som fyra olika namn på denna smakfulla salladsfavorit. Visste du föresten att ruccola eller senapskål förekommer vilt i Sverige?
Så här odlar du ruccola
Ruccola är svår att misslyckas med. Ruccola bildar inga huvuden, utan enskilda blad och kan skördas allt eftersom de blir klara. Färdiga plantor går också bra att plantera. Hos Blomsterlandet hitta du så kallade grönsaksboxar med ruccola, färdiga att plantera i grönsakslandet under våren. Blanda gärna ruccola med andra salladsorter, då har du en härlig mix att plocka in och servera.
Att så från frö
Du kan så ruccola redan tidig vår eftersom fröna gror redan vid 5 plusgrader. Så i flera omgångar, så har du ruccola att skörda hela sommaren. Om du planterar ut ruccolaplantor skall du sätta dem grunt i jorden i ditt trädgårdsland.
Hur du skördar
Precis som ovan angivet bör du tänka på att plocka ruccolans blad kontinuerligt så att de håller sig späda, då är också smaken som bäst. Du undviker då beska och träiga blad av ruccola.
Använd ruccolan i köket
Ruccola är populärt i sallader och blir ett trevligt, lite pepprigt inslag tillsammans med exempelvis isbergssallat eller romansallat som båda är mildare i sin smak.
Om du tänk göra hemgjord pizza är ruccola en perfekt ingrediens. Toppa med färsk ruccola då du tagit den färdiggräddade pizzan ur ugnen, precis innan servering.
Gör pesco av ruccola. Varför inte dryga ut din basilikapesto med ruccola eller kanske till och med ersätta basilikan helt med ruccola? Pesto innehåller:
- Basilika (eller ruccola)
- Olivolja
- Pinjenötter
- Parmesan
- Vitlök
- Peppar och salt
Om du tänkt göra en paj med färsk spenat i kan du med fördel dryga ut spenaten med ruccola, detta ger mer karaktär åt smakerna och är en riktig sommarfavorit.