Att odla basilika

Basilika är en av våra mest användbara kryddväxter. Dessutom doftar den fantastiskt, det räcker med en lätt beröring för att den intensiva basilikadoften ska kännas i luften.

Att odla basilika


Basilikan är en ettårig växt, som trivs bäst i en kruka i ett varmt och soligt fönster. Det går också bra att odla basilika på altanen eller balkongen i soligt läge, men den är känslig för kyla, så var noga med att temperaturen nattetid överstiger 15 grader. Lyft gärna in krukan om det blir dåligt väder.

Plantera om din basilikaplanta i en större kruka efter inköp. Välj en kruka med hål i botten för dräneringens skull. Lägg ett par centimeter lecakulor i botten på krukan. Fyll på med jord, gärna Hasselfors örtjord, och vattna igenom plantan ordentligt.

Det går också att så basilikafrön inomhus, på senvintern eller tidigt på våren. Följ instruktionen på fröpåsen.

Olika slags basilika

Det finns många olika basilikasorter, både smak och utseende varierar. De vanligaste sorterna är:


Thaibasilika - kraftig smak av basilika och anis. Passar bra i thailändsk matlagning.

Yemenite eller 'Magic blue' - Grön, lätt purpurfärgade blad. Ovanligt tålig sort, som passar i matlagning och t.ex. pesto.

Citronbasilika - limegrön med spetsiga blad och kryddig citronsmak. Passar fint i sallader, fisk- och kötträtter.

Men den vanliga basilikan som vi ofta använder till matlagning finns också i flera varianter, med större och mindre blad. 

Använd gärna växtbelysning till din basilika på köksbänken. Då kan du plocka färska örter året om.
Basilika av sorten 'Yemenite'.

Att skörda basilika

Man ska låta basilikaplantan växa till sig innan man skördar. Skörda genom att knipsa av ett eller flera bladpar i toppen av plantan, då förgrenar den sig mer och blir inte lång och ranglig. Viktigt att plocka bort eventuella blomknoppar efterhand. Om den går i blom tappar den kraft och smak.

Läs mer om kryddväxter

Persilja - odla i kruka eller friland

Det finns två sorters bladpersilja - slätbladig och den vanligaste, den krusbladiga. Persiljan är både nyttig att äta och vacker att titta på, och den passar perfekt i sommarkrukan.

Nio kryddor värda att odla

Vilka kryddor väljer du till vårens kryddträdgård eller pallkrage? Här får du förslag på nio favoriter bland kryddväxterna och tips på hur du använder dem i köket.

Kryddodling - i kruka

Låt sommaren dofta och smaka av härliga kryddor. Färska örter ger sommarkänsla både på terrassen och i maten. Dessutom är det lättskötta och vackra.