Malabarspenat – Basella alba ‘Rosebud’

Som vanlig spenat fast bättre. Malabarspenaten har snabbt blivit populär och vi är inte förvånade. Den är god, nyttig, har vackra rödvioletta stjälkar och växer snabbt.

Malabarspenat är ett perfekt val för balkong eller terrass då den växer på höjden. Den ger mycket på liten yta och under lång tid. Men den går även att odla på friland. Den smakar som spenat och används som man använder spenat, i stuvningar, pajer och wok. Toppskott och späda skott kan användas i smoothies. Den är väldigt nyttig då den innehåller A- och C-vitaminer, järn och antioxidanter.

Står malabarspenaten i växthus blir bladen väldigt mörka och stora om man skyddar den från stark sol.

Man skulle kunna tro att Malabarspenaten är en slags spenat men det är den faktiskt inte. Den är bättre än spenat då den ger mycket mera och den går att odla både ute och inne. Malabarspenaten ingår i familjen malabarväxter och har sitt ursprung från Afrika och Sydostasien. Namnet kommer från Malabarbukten på Indiens västkust.

Nyskördad malabarspenat på väg till köket. Allt går att äta på den. Skörda kontinuerligt så kommer det nya sidoskott hela tiden.

Den har stora köttiga blad och fördelen är också att man kan skörda den under en lång period eftersom man även kan odla den som krukväxt inne på vintern.

Bären blir svarta och går också att äta, men det är nästan inte lönt då kärnan i mitten är så stor. Enda nackdelen med malabarspenaten är när bären ramlar av och hamnar på golvet då de färgar av sig ordentligt. Så vill man inte ha frön är det bäst att ta bort dem efter hand.

Gör så här för att få din malabarspenat att trivas:

  1. Plantera den i stor kruka med hål i botten.
  2. Skaffa något som malabarspenaten kan klättra på för den springer iväg på höjden om den trivs.
  3. I samband med planteringen är det bra att blanda i lite kogödsel i jorden.
  4. Placera krukan i ett skyddat halvsoligt läge. Gärna mot en vägg eller i växthus. Odlar man den i växthus med lite skugga blir bladen väldigt mörkgröna och stora. Den verkligen stormtrivs där vilket man även ser på höjden den får.
  5. Man får vattna den ofta för den är törstig och det förstår man eftersom den har så många och stora tjocka blad. Täck jorden i krukan med gräs eller annat organiskt material så torkar den inte ut lika snabbt.

När den väl börjar växa växer den snabbt. Skörda blad hela tiden så kommer det nya sidoskott.

Ta in den innan frosten. Är den för stor så ta sticklingar och ha som krukväxt för färdiga plantor till nästa vår.

Blommorna på malabarspenaten är rosa.

Text och bild: Annika Christensen