Experten tipsar

Trädgårdsmästarens tomatfavoriter

Hemmaodlade tomater är rena delikatessen. Det finns många tomatsorter att välja på och beroende på växtsätt kan de odlas i växthus, på friland eller på fönsterbrädan. Här har vi listat trädgårdsmästarens favoritsorter 2024 - blir det även dina favoriter?
Möt vår tomatodlare

Anders Gunnarsson har valt ut sina favoriter ur årets sortiment av tomatplantor som odlats på Gunnarssons Handelsträdgård.

Gunnarssons är en av våra lokala odlare och de levererar mängder av tomatplantor och andra grönsaksplantor till våra butiker varje år.

Du hittar deras plantor både online och i butik. Här kan du läsa mer om odlingen, som har gått vidare i generationer.

Läs om vår odlare

Körsbärstomat ’Favorita’

’Favorita’ är en högväxt tomatsort för växthus eller solvarma, skyddade lägen utomhus. Ger röda körsbärstomater samlade i långa klasar. Tomaterna har god och söt smak. Sorten behöver bindas upp och ska tjuvas.

Körsbärstomat ’Favorita’

Körsbärstomat ’Siderno’

'Siderno' är en busktomat som inte blir så hög, cirka 50 cm, och som passar utmärkt för odling på fönsterbrädan i soligt fönster eller i rymlig kruka på balkong. Tomaterna är av körsbärstyp och härligt röda som fullt mogna. Tomatplantan behöver inte bindas upp och inte tjuvas.

Körsbärstomat ’Siderno’

Kom igång med din tomatodling

Att odla tomater är inte så komplicerat. Väj en solig plats och plantera tomatplantorna i näringsrik, väldränerad jord. Håll jorden lätt fuktig men inte blöt och tillför näring regelbundet. Ska tomatplantan tjuvas innebär det att de små skott som växer fram vid bladstjälkarna längs stammen ska tas bort.

Det går utmärkt att odla i en stor kruka på balkongen eller uteplatsen, välj sorter efter hur stort utrymme du har. Har du tillgång till växthus kan du få en härlig tomatsäsong, tänk bara på att inte sätta plantorna för tätt eftersom de växer rejält.

Här kan du läsa vår stora tomatguide för att odla tomater och hur du gör när du tjuvar tomater.

Körsbärstomat ’Black Cherry’

Körsbärstomat ’Black Cherry’

Prova en tomat med lite annorlunda färg. ’Black Cherry’ är en högvuxen tomatsort med mörkt röda frukter som skiftar åt svart. De runda körsbärstomaterna är saftiga och har söt smak. Passar bra att odla i växthus eller skyddat, varmt läge på friland. Sorten behöver bindas upp och ska tjuvas.

Körsbärstomat ’Sungold’

Körsbärstomat ’Sungold’

Vill du ha tomater som är som smågodis? ’Sungold’ är en högvuxen tomatsort som ger rikligt med tunnskaliga, gulorange och saftiga frukter. Tomaterna har en otroligt söt smak. Utvecklas bäst i solvarma, skyddade lägen utomhus eller i växthus. Sorten behöver bindas upp efterhand som den växer och ska tjuvas.

Tomat ’Sumerlast’

'Summerlast' är en lågväxande busktomat som passar perfekt på den lilla balkongen eller uteplatsen, då den bara blir 40-50 cm hög men ändå ger en riklig skörd. Plantan behöver inte tjuvas och vill gärna stå varmt och soligt. Njut av de röda, söta tomaterna!

Tomat 'Summerlast'