Reportage

När odling går i arv

Gunnarssons Handelsträdgård är en av våra lokala odlare. Vi besöker dem en solig junidag för att byta ett par ord med Anders, som är tredje generationens odlare.

Redan som barn visste Anders att han hade ett kall. Han skulle föra odlandet vidare i släkten. Det var inte helt självklart – han är den enda av fyra bröder som valt att gå både far och farfars fotspår, men kanske var det bara han som föddes med gröna fingrar. En sak är i alla fall säker – odlandet är hans passion och brinnande intresse. Det märker vi kort efter att vi klivit ur bilen, utanför Gunnarssons.

– Växthusen gapar redan tomma vilket jag får se som ett lyxproblem, säger Anders. Det betyder ju att det går bra här och att det finns en efterfrågan på det jag producerar. Fast lite trist är det ändå. Man har ju skött om plantorna från början av säsongen och nu har de flyttat vidare. Han skrattar gott. När säsongen är igång och växthusen är fulla, odlas här bland annat squash, gurka, kapkrusbär, samt flera sorters tomat och chili.

I dag äger Anders handelsträdgården tillsammans med sin pappa och farbror, men redan som barn var han med och hjälpte till.

– Jag växte upp i huset där borta, säger han och pekar på en byggnad en bit bort. Det var här och runt omkring växthusen vi lekte som barn. Jag började tidigt fascineras av växtkraften i de små plantorna, och att det blev här jag hamnade till slut känns helt naturligt. Här hör jag hemma.

Som barn tog Anders hand om såväl gurkor som aster, vilket var vad som odlades då. Men på senare år har
man valt att satsa på annat. Anders testar att odla nya saker varje år, för att bredda sortimentet och möta upp önskemål och behov från slutkonsumenterna. Det gäller ju hela tiden att klura ut vad folk uppskattar och vill ha hemma i sina egna trädgårdar.

Redan i vecka 9 kommer de så kallade pluggplantorna med tomat och chili. Små, små plantor där frön såtts i jord, har börjat växa och bilda ett rotsystem. Pluggplantorna planteras om i större krukor och sköts om i handelsträdgården till dess att de vuxit till sig och är klara för leverans. Gurka, squash och kapkrusbär är exempel på plantor som sås direkt från frö hos Gunnarssons. Ett arbete som påbörjas varje år, runt vecka 12.

– Det är ju en slitsam period, från tidig vår till dess att alla plantor levererats. Man sliter, men har roligt säger Anders och ler. Varje dag ser jag över och vattnar varje enskild planta. Det tar flera timmar. Men då har jag också kontroll och kan känna av om något inte känns rätt, reglera i tid och på så vis få bättre plantor. Man måste ha den sortens kontroll när man arbetar med levande material. Och belöningen ligger i att man får se plantorna växa och frodas.

Anders arbetar efter devisen skynda långsamt.
 När vi går runt bland växthusen berättar han om sina drömmar för handelsträdgården och om hur han planerar att förverkliga dem. En sann visionär som aldrig tummar på kvalité. En etikett i en kruka är precis lika viktig som en välmående planta. Kunden måste ju veta vad hen får med sig hem, slår Anders fast. Det går inte att fuska i den här branschen, det är levande material vi arbetar med och människor vi säljer till.

När vi frågar efter Anders bästa tips för att lyckas med grönsaksodlingen ler han mystiskt och säger att det är hans egen hemlighet. Lite som med receptet till Coca-cola. Fyra ingredienser har han kommit fram till att det krävs för att få en riktigt lyckad odling. Men de behåller han för sig själv. Kanske får dottern ärva dem en dag, om hon vill ta över. Men det får tiden utvisa. Gröna fingrar kan ju gå i arv.

Grönsaksplantor från Gunnarsons handelsträdgård finns att köpa på våren