Fem favoriter bland tomatplantor

Att odla egna tomater är enkelt och dessutom får du en riklig skörd under lång tid. Det finns en uppsjö av olika sorter med varierande färg, form och smak.

Under våren hittar du ett brett sortiment av flera olika tomatsorter i våra butiker, så vill du ha fler tips får du gärna tala med vår kunniga personal hos ditt Blomsterland.

Körsbärstomat ’Gardener’s delight’

En mycket omtyckt och god sort som får något större tomater. Kan odlas både i växthus och på friland, god växtkraft.

Körsbärstomat ’Black cherry’

Sort som får vackert svartröda, saftiga och välsmakande tomater. Sorten får riklig skörd och kan odlas i växthus eller på skyddat läge utomhus.

Körsbärstomat ’Tiny Tim’

Sort som får riklig skörd med små, söta tomater. Utmärkt för odling i kruka, på balkong, växthus eller utomhus i skyddat läge. Sorten behöver inte ”tjuvas”. Mycket lättodlad.

Frilandstomat ’Moneymaker’

Får medelstora, röda och fasta tomater. Påminner mycket om sorten ’Dansk Export’ i växtsätt och smak. Sorten behöver ”tjuvas”. Lämplig på friland.

Plommontomat ’Romello’

Sort som får söta, vitaminrika frukter med glänsande röda miniplommon- tomater. Har ett buskigt växtsätt och trivs i kruka, i växthus eller i skyddat läge utomhus.

Läs mer om tomater

GuideOdla tomater – stor guide

Egenodlade tomater smakar såklart bättre. Det är lite pyssligt, men belöningen desto större.

Odla i pallkrageDel 7: Sätt ut värmekrävande plantor

När risken för frostnätter är förbi är det dags att sätta ut plantor som tomater, squash och bönor. Men kom ihåg att avhärda dem först för ett lyckat resultat.

Gödsla grönsaker odlade i kruka

Att odla grönsaker i kruka kan vara ett bra alternativ om du har ont om plats i trädgården eller kanske bara har tillgång till en balkong eller altan.