Experten tipsar

Odla på skuggig balkong

Ibland älskar vi den skuggiga, svala lugna platsen, eller kanske är den i ärlighetens namn lite bortglömd och mossig. Men, även skuggiga balkonger kan grönska och kännas ombonade.

Vår expert: Jacob Nilsson, Blomsterlandet Stockholm City

Växtzon: Odlar själv i växtzon 4

Många av de sommarblommor vi normalt förknippar med soligt läge trivs över förväntan i halvskuggiga lägen. Detta kommer jag att experimentera med lite extra den här sommaren och jag vill gärna passa på att slå ett slag för klockranka.

Växter som lobelia, blomstertobak, heliotrop och blomsterkrasse har det många gånger svettigt i solen. De kanske blommar en smula mindre i skugga än i full sol, men å andra sidan hinner man med att vattna dem och de slipper att bli så stressade av ständiga uttorkningar. Här är det bara att prova sig fram, ett norrläge kan ju vara både mörkt och ljust.

Slingerkrasse, krypande på marken, klättrande vid stallage och trådar kan rankorna bli flera meter långa.

Om man vill ha något på balkongen som klättrar och som trivs i skugga (och även i full sol), är mitt råd att satsa på klockranka. Det är en växt som växer otroligt snabbt och lätt täcker en spaljé som insynsskydd och skapar känslan av ett grönt rum.

Klockranka blommar sent på sommaren, men det är framförallt det frodiga täta bladverket som är den främsta behållningen med växten. De lila, vita eller vinröda klockor som kommer från slutet av juli eller under augusti är fina, men vill man ha något till som blommar tidigare kan man alltid så i lite luktärter eller slingerkrasse.

En av de fina egenskaperna med klockranka är att den i stort sett är helt befriad från problem med bladlöss och annan ohyra. Och eftersom den är ettårig skyndar den sig att växa sig frodig och fin under sitt enda år, så man behöver inte vänta i flera år på att plantan ska bli stor. Till skillnad från med exempelvis klematis, har klockrankan inte något stort rotsystem och kräver därför inte lika stora krukor.

Många ätliga växter funkar också i skugga. Plocksallad, spenat, olika asiatiska bladgrönsaker (ofta sorter av kål), persilja, gräslök, koriander och olika myntor klarar sig med förvånansvärt lite sol. Asiatiska sorter av kål finns också i blålila, rosalila och bruna nyanser – färger att måla med.

Kålodling med vackra färger.