Inspiration

Året runt med krukor på trappan - sommar

Att kunna följa säsongens skiftningar är en av de saker som gör trädgårdslivet så härligt. Varje årstid har sina höjdpunkter i form av blomning och vackra färger. Följ med när vi bad trädgårdsdesigner Karolina Brising skapa krukor till en välkomnande entré – året runt.

Blomstrande sommarkrukor

Ett enkelt tips för att skapa en vacker krukplantering är att hålla sig till något tema, eller att bestämma sig för vissa färgkombinationer som man gillar. Att välja en färg, och sedan sätta ihop växter i olika nyanser av den ger ett harmoniskt, fylligt intryck.

Nemesia, trädgårdsverbena och petunia i rosa nyanser. Petunian finns numera i en uppsjö av färgkombinationer och blomstorlekar – hitta din favorit!

I Karolinas sommarkrukor blandas flera rosa nyanser med en touch av vitt och vackra bladverk. Skalan i det rosa går från den ljust pastellrosa nemesia, via petunians starkt rosa, till en mörkcerise trädgårdsverbena. Det vita inslaget i planteringen är vita pelargoner, som bara kommer bli frodigare ju längre sommaren går. Blommornas färger förstärks av de mörka murriga bladverken hos sommardahlian, japansk lönn och alunrot.

Sommardahlia 'Dreamy nights' med öppen ståndarsamling, som bjuder in bin, fjärilar och andra pollinerare.

Den mörkbladig, enkelblommande sommardahlian blev förresten Årets sommarblomma 2021 och drar blickarna till sig var den än står. En riktig stjärna!

Vackra blomställningar och olika bladstrukturer.

Skapa nivåskillnader med växter, krukor och piedestal

Växten med de vackra blomställningarna i bakgrunden är en aklejruta, Thalictrum aquilegiifolium 'Atropurpureum'. Egentligen en perenn med fluffiga små rosa-lila blommor, som du sedan kan plantera ut i rabatten när hösten kommer.

Det är fint att jobba med lite olika nivåer i planteringen och sätt gärna de lite mer högresta växterna i bakkant. Eller så använder du piedestaler, hyllor och trappsteg för att få höjdskillnader även med lägre växter. Prova dig fram! Fördelen med krukor är att du enkelt kan skapa variation bara genom att flytta runt krukorna efter hand som växterna blir större och blommar vid olika tillfällen.
Kom ihåg att näringsvattna dina sommarblommor för att njuta av blomningen längre.

Se de andra årstiderna på Karolinas trappa

InspirationHöstfröjd och färgprakt på trappan

Karolinas trappa fylls av röda nyanser med aprikosrosa färgklickar i form av krysantemum och en härlig solhatt som verkligen lyser.

InspirationVälkomna vintern med ombonad entré

Små barrträd och buxbom ramar in och ger höjd, varför inte pynta dem med små belysningar? Precis som med olika bladformer, ger de olika barrstrukturerna en vacker variation.

InspirationFira vårens ankomst

Vårblommorna är efterlängtade! Njut av söta penséer och lökväxter, och fyll ut med några av de mer tåliga bladväxterna med vackra färger och rankor som alunroten och slideranka

Köp allt till dina sommarkrukor

Produktbild på Kruka Lervik

Kruka Lervik

Finns i flera varianter

Från 59,90

Produktbild på Korgkruka AZRA

Korgkruka AZRA

Finns i flera varianter

Från 59,90

Produktbild på Trädgårdsnäring Blomsterlandet

Trädgårdsnäring Blomsterlandet

Finns i flera varianter

Från 99:-

Produktbild på Lerkruka

Lerkruka

Finns i flera varianter

Från 39,90

Produktbild på Växthylla Ingemar

Växthylla Ingemar

Finns i flera varianter

599:-

Produktbild på Växthylla Ingemar

Växthylla Ingemar

Finns i flera varianter

499:-

Inspiration till sommarplanteringar

GuidePelargon - skötselråd

Pelargoner är lättskötta, de trivs både inomhus, ute på balkongen eller på uteplatsen sommartid. Så här tar du hand om dem bäst.

Mörkbladig, enkelblommande sommardahlia ’Dreamy’-serien

Det vackra bladverket och färgglada blommorna fångar allas blickar och blir en självklar stjärna i dina planteringar. Upptäck vinnaren av Årets sommarblomma 2021 - sommardahlia 'Dreamy'-serien

Sommarblommor - vanliga frågor och svar

Med några enkla tips kan du få det att blomstra i din trädgård, på din altan eller balkong hela sommaren.