Inspiration

Året runt med krukor på trappan - sommar

Att kunna följa säsongens skiftningar är en av de saker som gör trädgårdslivet så härligt. Varje årstid har sina höjdpunkter i form av blomning och vackra färger. Följ med när vi bad trädgårdsdesigner Karolina Brising skapa krukor till en välkomnande entré – året runt.

Blomstrande sommarkrukor

Ett enkelt tips för att skapa en vacker krukplantering är att hålla sig till något tema, eller att bestämma sig för vissa färgkombinationer som man gillar. Att välja en färg, och sedan sätta ihop växter i olika nyanser av den ger ett harmoniskt, fylligt intryck.

Nemesia, trädgårdsverbena och petunia i rosa nyanser. Petunian finns numera i en uppsjö av färgkombinationer och blomstorlekar – hitta din favorit!

I Karolinas sommarkrukor blandas flera rosa nyanser med en touch av vitt och vackra bladverk. Skalan i det rosa går från den ljust pastellrosa nemesia, via petunians starkt rosa, till en mörkcerise trädgårdsverbena. Det vita inslaget i planteringen är vita pelargoner, som bara kommer bli frodigare ju längre sommaren går. Blommornas färger förstärks av de mörka murriga bladverken hos sommardahlian, japansk lönn och alunrot.

Sommardahlia 'Dreamy nights' med öppen ståndarsamling, som bjuder in bin, fjärilar och andra pollinerare.

Den mörkbladig, enkelblommande sommardahlian blev förresten Årets sommarblomma 2021 och drar blickarna till sig var den än står. En riktig stjärna!

Vackra blomställningar och olika bladstrukturer.

Skapa nivåskillnader med växter, krukor och piedestal

Växten med de vackra blomställningarna i bakgrunden är en aklejruta, Thalictrum aquilegiifolium 'Atropurpureum'. Egentligen en perenn med fluffiga små rosa-lila blommor, som du sedan kan plantera ut i rabatten när hösten kommer.

Det är fint att jobba med lite olika nivåer i planteringen och sätt gärna de lite mer högresta växterna i bakkant. Eller så använder du piedestaler, hyllor och trappsteg för att få höjdskillnader även med lägre växter. Prova dig fram! Fördelen med krukor är att du enkelt kan skapa variation bara genom att flytta runt krukorna efter hand som växterna blir större och blommar vid olika tillfällen.
Kom ihåg att näringsvattna dina sommarblommor för att njuta av blomningen längre.