Mörkbladig, enkelblommande sommardahlia ’Dreamy’-serien

Det vackra bladverket och färgglada blommorna fångar allas blickar och blir en självklar stjärna i dina planteringar. Upptäck vinnaren av Årets sommarblomma 2021 - sommardahlia 'Dreamy'-serien

Dahlia x pinnata ’Dreamy’

De vackra blommorna i klara färger lyfts fram av det mörka, nästan skimrande bladverket. Frodigt buskiga blad med tydliga nerver och flera nyanser av purpur och mörkgrönt. Eftersom blommorna är öppna, halvfyllda, med tydlig ståndarsamling blir blommorna lockande mål för bin, humlor och andra pollinatörer. En viktig egenskap för växterna i våra trädgårdar.

'Dreamy nights' med öppen ståndarsamling, som bjuder in bin, fjärilar och andra pollinerare.

Köp dahlia 'Dreamy'

Drömmig dahlia för sommarkrukan

Den mörkbladiga sommardahlian ’Dreamy’ är en hel serie av lågväxta, täta, lite knubbiga dahlior som är perfekta för krukor, blomlådor och balkong. Den kan till och med fungera som en sommarrabatt och bilda en låg häck i trädgården.

De tydliga färgkontrasterna mellan blommor och bladverk hos sommardahliorna i ’Dreamy’-serien gör dem till ett blickfång i trädgården som lyser upp och sticker ut. Dahlian är en riktig trendväxt och passar lika fint till den stilrena trädgården med sten, betong och mer grafiska inslag, som till den ombonade mormorsträdgården där rabatterna är yviga och den frodiga grönskan får breda ut sig lite mer fritt.

Sommardahlia ’Dreamy Nights’. Foto: Annika Christensen @annikasnaturligating

Dahlians historia i korthet

Dahlian kom till oss för mer än 200 år sedan och fick sitt namn efter Linné-eleven Anders Dahl. Efter en storhetstid på 1800-talet, dalade intresset för växten för att sedan öka igen. Nu finns det många, många tusen hybrider och sorter och förädlingen fortsätter.

Den holländske förädlaren Gerrit Preijde har efter flera decennier fått fram dessa alldeles makalöst vackra blommor och mörka, skimrande blad – serien ’Dreamy’.

Den vita ’Dreamy Days’. Foto: Annika Christensen @annikasnaturligating

Planteringsförslag för din sommardahlia ’Dreamy’

Sommardahlia ’Dreamy’ är som sagt en serie av flera färgvarianter. Det som är gemensamt är det mörka bladverket och de enkla blommorna. Vilka färger som du kan hitta i butikerna kan därför variera

Här är några förslag på hur du fint kan matcha de olika färgerna.

  • Den vita ’Dreamy Days’ ihop med rosa verbena och ett mjukt gräs blir till en somrig pastell.
  • Låt den röda ’Dreamy Flames’ och knallgula lejongap och ampelskära förenas i en eldig flamenco.
  • Låt den mörkt ceriserosa ’Dreamy Nights’ växa tätt under narcisstobak och med vit lobelia i kanten – som en dröm.
  • Med solgula ’Dreamy Sunlight’ i krukan med solrosor över och husarknappar under har du solsken på balkongen även när det regnar.
  • ’Dreamy Kiss’ i rött och rosa skapar dramatik med hög, nästan svart pärlhirs, jätteverbena och signalröda knölbegonia i krans under.
  • ’Dreamy Eyes’ i nyanser av ljus och mörk aprikos ihop med snötörel under och vackra gräsplymer över gör dig lugn och harmonisk.
Röd ’Dreamy Flames’ . Foto: Annika Christensen @annikasnaturligating

Trädgårdsmästarens skötselråd

Plantera växten i stor kruka med god jord som t ex blomjord eller urnjord eller direkt i rabatten.
Vattna sedan, även om det regnar, se till att rötterna fått ta del av vattnet. Bladverket storlek får ofta dropparna att rinna utanför rotområdet. Men rötterna bör inte stå blött.
Klipp efterhand bort vissna blommor, det främjar bildandet av nya.

Övervintra din sommardahlia

Helst före första frostnatten klipper du bort allt ovan jord, gräver upp knölarna och förvarar dem torrt och frostfritt. Att lägga dem i torv är bra. Till våren planterar du dem i kruka och driver på dem. När all risk för frost är över, planterar du ut dem.

Den mörkt ceriserosa ’Dreamy Nights’ . Foto: Annika Christensen @annikasnaturligating
’Dreamy Eyes’ i nyanser av ljus och mörk aprikos. Foto: Annika Christensen @annikasnaturligating