Boliviabegonia 'Summerwings' - blommar hela sommaren

Söker du en lättodlad sommarblomma som tacksamt belönar dig med en ihärdig blomning hela sommaren? Då ska du välja boliviabegonia - årets sommarblomma 2020!

Boliviabegonians blomma liknar en gracil sommarkjol som rör sig dansande i vinden. Hela plantan blir till en hel ensemble av dansande blommor som avlöser varandra länge och ihärdigt.

De fyra smala, spetsiga, tunna kronbladen utgör hela blomman tillsammans med en ibland synlig, ljus ståndarsamling. Den hänger som små, nätta fötter under kjolen. Blommorna är nickande, som klockor. Färgerna är vitt med rosa, rött och orange – en riktig färgklick.

Bladen är även de långsmala, svagt skeva som typiskt är för Begoniasläktet och har tandade kanter, som ger än mer liv åt bladverket. Bladens nerver och skaft, stjälkar och grenar har en vacker rosa ton bland det gröna.

Boliviabegonians bakgrund

I butiker och andra sammanhang kan du också finna denna begonia under namnet knölbegonia, då den inte alltid är den rena arten utan ofta förekommer som en hybridvariant av ursprungsarten.

Boliviabegonia är en ren art, som naturligt växer i mossiga, fuktiga skogar i Bolivia på Andernas östsida. Till England kom den 1864 och väckte enormt stort intresse på en internationell trädgårdsutställning i Paris 1867.
Till oss kom den redan 1872 i C.J. Wallins Uppsala läns Trädskolors katalog, men allmänt betydligt senare och populär har den märkligt nog blivit först under de senaste decennierna, i synnerhet nu under 2000-talet då flera Begoniaarter hittar sin renässans både ute och inne.

'Summerwings' finns i fyra färger. Foto: Annika Christensen

Låt din begonia lysa på rätt ställe

Denna skira växt är mycket robust och tålig. Den kan torka till, blir fin överallt men blommar mest i halvskugga. Självrensande, kräver minimal skötsel och blommar från utplantering till den första frostnatten.

Förslag på hur du kan plantera och samplantera

  • Flera av samma färg i stor ampel - praktfullt och fylligt med ett bollformat växtsätt.
  • Som en kaskad ur en hög kruka - härligt effektfullt.
  • Flera färger i stor kruka - som en färgexplosion.
  • I låda ihop med andra växter, mellan vilka Boliviabegonian charmigt väver sig in.
  • I rabatt, där växten fyller ut, bildar matta mellan högre skönheter.
SUMMERWINGS PINK ELEGANCE Foto: Annika Christensen
SUMMERWINGS VANILLA ELEGANCE Foto: Annika Christensen

Ta del av trädgårdsmästarens råd

Växtplats: Ge plats så att den slipper trängas, tänk på att den kan bli yvig.

Jord: Stor kruka och god jord, gärna specialjord för sommarblommor. Håll jorden lätt fuktig – hellre lite torr än blöt.

Näring: Svag dos näring i vattnet hela sommaren.

Lyft någon gång på bladverket och tag bort torrt och visset, som kan finnas där undertill. Till hösten lyfter du in krukan och låter knölen övervintra frostfritt. I mars planterar du om, driver på och hänger ut krukan igen. Då är knölen större än i fjol och plantan blir ännu finare och mer voluminös.

SUMMERWINGS WHITE ELEGANCE Foto: Annika Christensen
SUMMERWINGS DARK ELAGANCE Foto: Annika Christensen

Text och bild: http://aretssommarblomma.se/ /Annika Christensen