Årets sommarblomma - vinnarna

Se alla sommarblommor som fått utmärkelsen sedan 2016. Vinnarna utses av odlare och trädgårdsmästare och det är alltid en vacker blomma som förtjänar lite extra uppmärksamhet.

Om Årets sommarblomma

Den utvalda blomman har alltid etthögt odlingsvärde och en positiv påverkan på dina sinnen. Samtidigt har den vissa utvalda egenskaper som berikar trädgårdens insektsrik.

En enskild växt, väl beprövad men kanske lite okänd, lyfts fram för att juryn önskar att fler ska få uppleva dess skönhet och nytta. Någon gång har du kanske sett dem i den offentliga miljön, men det kan också vara en traditionell utplanteringsväxt som fått ett nyvaknat intresse.

Chokladblomma/Chokladskära

2022 - Chokladskära/Chokladblomma Cosmos atrosanguineus CHOCAMOCHA

Den charmiga lilla chokladblomman fångar din uppmärksamhet med sina mörka blommor som står ut från mängden. Den sprider en ljuvlig doft av choklad och är omtyckt av våra polllinatörer. Chokladblomman, som också heter chokladskära, trivs i sol till halvskugga och med regelbunden vattning utan att bli stående blöt. Blir väldigt fin i samplantering med andra sommarblommor i vackra kontrastfärger där det ljusa och mörka får samspela.

Läs mer om chokladblomman här.

2021 -Mörkbladig enkelblommande sommardahlia 'Dreamy'-serien

Ibland är det svårt att välja en specifik sommarblomma och då får man helt enkelt uppmärksamma en hel serie. Så blev fallet 2021 då vi alla blev trollbundna av de mörkbladia dahliorna som finns i flera färger på blommorna men också olika nyanser på bladverket.

Dahlian har fått ett rejält uppsving de senaste åren och den mörkbladiga varianten är inget undandtag. Plantera dindahlia i en större kruka med näringsrik jord och låt den breda ut sig. Dahlia trivs i soligt eller halvskuggigt läge och behöver regelbunden vattning och näring under sommaren.

Läs och se inspirerande bilder här.

2020 - Knölbegonia/Boliviabegonia 'Summerwings'

Begonian av våra mest tåliga sommarblommor som trivs allra bäst i ett halvskuggigt läge. Där kommer 'Summerwings' växa till sig, bli yvig och blomma i överflöd. Den har ett hängande växtsätt som blir fint i amplar, blomlådor eller högre krukor. 'Summerwings' finns i flera färger rött, rosa och vitt med lite olika nyanser på bladverket vilket skapar en härlig kontrast. Läs mer om Summerwings-begonian här.

 

Begonia 'Summerwings'

2019 - Palettblad

En sagolik växt fylld av fantasifulla mönster och kontraster! Bladen kan vara lika färgstarka och charmerande som blommor i allmänhet. Bladen kan också lyfta fram de andra fina blommorna och små bladen som lätt gömmer sig i dina samplanteringar.

Under vinter och tidig vår passar den som krukväxt inne. Men numera lika mycket användbar i kruka eller rabatt ute när solen och värmen kommer tillbaka. En del sorter är upprätta, andra nästan hängande och passar i ampel. De många färgerna och mönstren gör att du lätt hittar din favoritsort eller önskekulör.

Palettblad. Foto: Annika Christensen

2018 - Sommarljus

På långa, vackert böjliga stänglar, sitter blommorna i klasar. Tittar du noga så ser du att varje stjärnblomma består av fyra kronblad, lätt hopnupna till en skål och ur mitten formligen väller ståndarsamlingen. Långa strängar och långa knappar med gyllengult pollen hänger utanför blomman.

Växten passar lika bra som bakgrund eller uppstickare i stor kruka på balkong och altan som i fönsterlåda och friplanterad i rabatt. Där blommar den från tidig sommar till sen höst och växer in bland både ettåriga och perenner, sticker upp och binder samman dem på en och samma gång.

Sommarljus. Foto: Annika Christensen

2017 – Lejongap

Krukans självklara ledare eller kantväxt, för lejongap kan vara höga, ståtliga, majestätiska på styva, grenade stjälkar eller lågväxta, mer veka, nästan täckande.

Lejongap bjuden på en explosion av färg. Från milt vitt och gult över eldigt orange och rött till dramatiskt purpur och mahogny. De tvåläppiga blommorna är både lustiga och egendomliga, sitter tätt i långa, upprätta klasar. Tryck lite försiktigt i blommans mungipor, så öppnar den sitt gap och du förstår namnet. Bin och fjärilar flockas kring denna favorit!

Lejongap. Foto: Annika Christensen

2016 - Stor daggsalvia

En ettårig salvia, begåvad med det där lilla extra. En vacker växt med långa, axlika och intensivt blå blomställningar i toppen av stjälken.

Blommorna är verkligen iögonfallande och med sin mustigt blålila färg gläder de både oss och djurlivet långt in på hösten. Blommorna är viktiga för trädgårdens flygfän, de utgör en av de bästa restauranger såväl för sommarens färgglada fjärilar som för de honungsproducerande bina. Salvians doftande blad är taggigt äggrunda, grågröna och glänser silverskimrande i solen.

Salvia ´Mystic Spires Blue´

Text: http://aretssommarblomma.se/

Bild: Årets sommarbloma.se/Annika Christensen