Årets Sommarblomma 2022: Chokladblomma, Cosmos atrosanguineus CHOCAMOCHA

Den underbara, omisskännliga doften av choklad och vanilj kommer som en svag fläkt. Det är som att öppna en ny ask praliner. Den charmiga chokladblomma sträcker sina små mörka blommor mot skyn och sprider sommarkänsla - läs mer om Årets sommarblomma 2022.
Juryns motivering
Vild, sober och vacker som en "Sophisticated Lady". Vid minsta vindil vajar de mjuka stänglarna rofyllt och i motljus blir hela växten magisk. De nästan svarta blommorna, skiftande i metalliskt rödbrunt, är begåvade med kontrastfulla ståndare i gult. Just detta gula signalerar för fina pollinerare, att lunchen är serverad - nektarn i blomman väntar. Luta dig mot blomman och du hänförs säkerligen av den omisskännliga doften av den läckraste choklad, vilken gör dig både upprymd, lycklig och glad.

Chokladblommans historia

Denna kära lilla blomma har två namn, både chokladblomma och chokladskära används lika mycket. Arten är fortfarande vildväxande i Mexico, sorten CHOCAMOCHA är en relativt ung hybrid. Ursprungsarten lanserades av den berömda fröfirman Thompson & Morgan, redan 1885 och blev av förståeliga skäl väldigt populär.

Chokladskära är nära släkt med rosenskära, som du kanske minns från farmors trädgård eller från stadens planteringar i urnor och rabatter. Höga, vajande växter med mängder av ljust purpurfärgade blommor, som kunde dölja ett barn under lekar och stoj.

Vår tids chokladskära är mer kompakt i växtsättet. Det kan bero på att den förkortats på kemisk väg. Det kan också bero på att våra duktiga trädgårdsmästare har kunskaper om hur man kan ”styra” växten. Genom att veta hur ljus och temperatur hänger samman, hur man vänder upp och ner på dygnet, hur man odlar utomhus, hur man på helt naturlig väg ”lurar” växten.

Titta närmare på den vackra chokladskäran och se färgskiftningarna i varje blomma.

Ett blickfång med vildblomskaraktär

Chokladskära blir allt från 30 till 70 cm hög. Den är charmig och blommar generöst på styva stjälkar över det skira bladverket. Blommorna är skålformade med urnupna kronblad och i en unik färg – mörkare än vinet i ditt glas. Djupt mörkröda, kastanjebruna och brunröda med förnimbart svart. Åtta sammetslena kronblad i enkel krans och med en stor, ännu mörkare ståndarsamlingen - växten blir lätt trädgårdens blickfångare, en ögonfröjd.

Chokladskäran i kombination med vita, lysande sommarljus och prydnadsgräset starr ’Phoenix Green’.

Lyckas med din chokladskära

Chokladskära trivs bäst på solig plats och i vanlig planteringsjord, väldränerad och av bra kvalitet. Håll den hellre lite torr än blöt och ge svag dos näring vid varje giva. Om någon stjälk sticker iväg, kan du skära ner den för att hålla plantan rund och jämn.

Att övervintra chokladskära

Chokladskära odlas oftast som ettårig sommarblomma hos oss, men den kan ibland bilda knölar - som en dahlia. Knölarna kan övervintras och sparas år efter år men är frostkänsliga.

Om du vill spara växten är det lättast att odla den i kruka, som du lyfter in till hösten. Skär ner plantan och vattnar någon enstaka gång. Tidigt på våren planterar du om chokladskärans knölar, du kan också fördelar dem i flera krukor. Driv upp dem försiktigt och ställ ut när risken för frost är helt borta. Så är de på språng! Om vädret blir ogynnsamt, skyddar du med fiberduk.

Chokladskära som snittblomma

Odla några plantor i kruka eller i jorden lite vid sidan om. Här kan du plocka in snittblommor då och då till bukett och dekoration. Chokladskära är en mycket hållbar och vacker snittblomma.

Chokladskära - en pollintörsväxt

Växten får stå i fred för både kaniner, harar och rådjur, de ratar den. Men blommorna älskas av våra små vänner pollinerarna, humlor, bin, fjärilar och andra som gör stor nytta i trädgården. Här blir de mätta av blommornas nektar.

Chokladskära ihop med stor tagetes, tagetes ’Vanilla’, slideranka och palettblad som vackert kompletterar varandra i färgerna.

Trädgårdsmästarna om chokladskära

Stefan Jacobsson, trädgårdsmästare på Ingla Blommor

”Som odlare kan man inte vara otålig. Att odla just chokladskäran är en stor utmaning. Jag har tränat under tiotalet år. Jag använder enbart naturen som verktyg när jag styr tillväxten på mina plantor, något som är unikt för just min odling. Och efter 10 veckors strävan så kommer lyckan – allt flor på en och samma gång. Vi känner en enorm stolthet, när chokladskäran lämnar mig för att komma till nya förvaltare.”

Linnea Dickson, trädgårdsmästare på Slottsträdgården i Malmö

”I år kommer vår nyrenoverade kaférabatt i Slottsträdgården att fyllas med årets sommarblomma och ett flor av växter med nyanserna rosa, vitt och silver. Jag tror att de milda färgerna i växtvalen kommer framhäva årets sommarblomma på ett attraktivt sätt”