Reportage

Så en sommaräng

Så din egen blomsteräng, få mängder av vackra snittblommor och ge samtidigt bin, humlor och fjärilar fler växter att surra kring. Trädgårdsprofilen Linda Schilén tipsar om fröer som är lätta att lyckas med.

Blomstrande rabatter blir fjärilsrestauranger

Att ett trädgårdsland ska fyllas med ätbara grödor är för vissa en självklarhet. Men det gäller inte hemma hos trädgårdsmästaren Linda Schilén. I hennes trädgård har sommarblommorna istället fått ta all plats.

- På många vis är blommorna mat, fast inte åt mig utan till pollinatörerna. Alltså åt humlor, fjärilar och bin. Dessa små flygande insekter är nämligen livsviktiga hjälpredor till alla som odlar ätbart, säger Linda.

- Glöm inte bort att odla blommor som är rika på nektar och pollen, för de föder pollinatörerna som i sin tur hjälper köksodlarens skörd på traven.

Vill du odla blommor som är riktiga pollinatörsrestauranger är ett tips att välja sorter som går i blålila färger och gärna med en knapp- eller klockformad blomma. Exempel på blommor som pollinatörerna tycker lite extra bra om är sorter med flata blomställningar, som hos snäckklint ’Desert Star’. Där kan fjärilar lätt landa för att äta. Ett annat exempel är den lätt klockformade blomman hos slingerkrasse där humlor och bin gärna kryper in i.

På många vis är blommorna mat, fast inte åt mig utan till pollinatörerna.

Måla med blommor

När Linda odlar sommarblommor gör hon det både som konstnär och trädgårdsmästare. Konstnären väljer blommor efter färg och form medan trädgårdsmästaren efter läge och hållbarhet. Att tänka som en konstnär är ett bra tips om du vill måla rabatterna i den färgskala du vill ha. För att sedan tänka som en trädgårdsmästare för att få dem att trivas och blomstra.

- Planteringarna blir som levande tavlor. Det är bara det att du målar med sommarblommornas färger istället för målarfärg på tub. Men skillnaden är att trädgårdens målningar blir tredimensionella och fulla av liv, och dessutom med ljuvliga dofter.

För Linda är odling att leva i samklang med naturen och växtsäsongen. För henne är en självklar syssla att tidigt på våren förbereda jorden för frösådder. Rabatten som är hennes målarduk.

- Att se när fröerna börjar gro och då försiktigt rensa bort ogräs, vattna och sätta ut växtstöd är för mig att leva med och av kärlek till blommorna, säger Linda.

- Det känns aldrig hopplöst eller arbetsamt att ta hand om trädgårdslandet utan bara lustfyllt och roligt!

Verbena och jätteverbena är en favorit bland pollinatörerna, här tillsammans med bland annat dahlia.

Bli en blomsterbonde

Sommarblommorna i Lindas trädgård är både prydnad och mat åt pollinatörer. Men hon odlar dem också för att använda i buketter.

- Jag har alltid haft en dröm om att bli bonde och på sommaren blir jag det, för då blir jag en självförsörjande blomsterbonde, skrattar hon.

- Att plocka blommor direkt från trädgården ger sådan oväntad glädje, på flera sätt. Både när man med sekatören i handen väljer ut vilka sorter som ska få samsas i buketten men också när man blir ”hands-on” kreativ.

Att arrangera stjälkar till fantasifulla buketter är ett rent nöje för Linda. För att inte tala om när hon dekorerar hemmets alla rum med vaser fulla av väldoftande luktärter, då njuter hon i fulla drag.

- Det är en sann lycka samtidigt som själen får vila, säger Linda.
Hur hon vet att själen får vila? Jo, det är då hon glömmer bort tid och rum och vips börjar himlen att mörkna och hon inser att det gått flera timmar medan hon helt fokuserat på att binda fler buketter. Så många att de inte får plats i hus, trädgård och växthus.

- Men ingen fara, jag är generös och delar gärna med mig till familj och vänner med en hälsning från blomsterbonden, säger Linda.

Riktigt mörka färger är en vacker kontrast med andra växter. Här är en mix av praktvädd.
Det känns aldrig hopplöst eller arbetsamt att ta hand om trädgårdslandet utan bara lustfyllt och roligt!

Välj sorter som blir fina snittblommor

Det är enklare än vad man tror att komma igång och så egna sommarblommor, även om man är nybörjare.

- Mitt tips är att börja med sorter som inte behöver ”gullas” så mycket med. Välj sorter som också är hållbara som snittblommor, som exempelvis ringblommor eller zinnia som kan stå sig länge, säger Linda.

Blommorna får henne att känna sig rik. För Linda är kronblad sann lyx.
- Jag vill dela med mig av den där känslan av vardagslyx och själslig vila som man känner när man plockar sina egna sommarblommor.

Den skira kornvallmon är svår att motstå.

Sommarblommor som lockar pollinatörer

Så sommarblommor från frö som är lite extra omtyckta av bin, humlor och fjärilar. Det blir en härlig blomstrande äng i en rabatt. En del kan behöva försås tidigare på säsongen, men många kan också direktsås när jorden är lite varmare, vanligtvis i slutet på maj i södra halvan av landet.

Rosenskära

Sommarljus

Solros

Rosenvial

Sommarmalva och andra malvor

Prins Gustafs öga

Stor blomstertobak, 'Grandiflora'

Sommarrudbeckia

Daggsalvia

Slingerkrasse

Jätteverbena

Zinnia