Reportage

Så en sommaräng

Nu kan du så din egen äng och bli självförsörjande på snittblommor. Trädgårdsprofilen Linda Schilén lanserar en kollektion fröer, exklusivt för Blomsterlandet, som är lättodlade och ger vackra sommarblommor.

Fjärilsrestauranger

Att ett trädgårdsland ska fyllas med ätbara grödor är för vissa en självklarhet. Men det gäller inte hemma hos trädgårdsmästaren Linda Schilén. I hennes trädgård har sommar- blommorna istället fått ta all plats.

- På många vis är blommorna mat, fast inte åt mig utan till pollinatörerna. Alltså åt humlor, fjärilar och bin. Dessa små flygande insekter är nämligen livsviktiga hjälpredor till alla som odlar ätbart, säger Linda.

- Glöm inte bort att odla blommor som är rika på nektar och pollen, för de föder pollinatörerna som i sin tur hjälper köks- odlarens skörd på traven.

Vill du odla blommor som är riktiga pollinatörsrestauranger är ett tips att välja sorter som går i blålila färger och gärna med en knapp- eller klockformad blomma. Exempel på blommor som pollinatörerna tycker lite extra bra om är sorter med flata blomställningar, som hos snäckklint ’Desert Star’. Där kan fjärilar lätt landa för att äta. Ett annat exempel är den klock- formade blomman hos buskkrassen ’Jewel Cherry Rose’ där humlor och bin gärna kryper in och äter sig mätta i vindskyddet som kronbladen ger.

På många vis är blommorna mat, fast inte åt mig utan till pollinatörerna.

Måla med blommor

När Linda odlar sommarblommor gör hon det både som konstnär och trädgårdsmästare. Konstnären väljer blommor efter färg och form medan trädgårdsmästaren efter läge och hållbarhet. Att tänka som en konstnär är ett bra tips om du vill måla rabatterna i den färgskala du vill ha. För att sedan tänka som en trädgårdsmästare för att få dem att trivas och blomstra.

- Planteringarna blir som levande tavlor. Det är bara det att du målar med sommarblommornas färger istället för målarfärg på tub. Men skillnaden är att trädgårdens målningar blir tredimensionella och fulla av liv, och dessutom med ljuvliga dofter.

För Linda är odling att leva i samklang med naturen och växtsäsongen. För henne är en självklar syssla att tidigt på våren förbereda jorden för frösådder. Rabatten som är hennes målarduk.

- Att se när fröerna börjar gro och då försiktigt rensa bort ogräs, vattna och sätta ut växtstöd är för mig att leva med och av kärlek till blommorna, säger Linda.

- Det känns aldrig hopplöst eller arbetsamt att ta hand om trädgårdslandet utan bara lustfyllt och roligt!

Sommarphlox 'Cherry Caramel'. Foto: Anna Lindeqvist

Blomsterbonden

Sommarblommorna i Lindas trädgård är både prydnad och mat åt pollinatörer. Men hon odlar dem också för att använda i buketter.

- Jag har alltid haft en dröm om att bli bonde och på sommaren blir jag det, för då blir jag en självförsörjande blomsterbonde, skrattar hon.

- Att plocka blommor direkt från trädgården ger sådan oväntad glädje, på flera sätt. Både när man med sekatören i handen väljer ut vilka sorter som ska få samsas i buketten men också när man blir ”hands-on” kreativ.

Att arrangera stjälkar till fantasifulla buketter är ett rent nöje för Linda. För att inte tala om när hon dekorerar hemmets alla rum med vaser fulla av väldoftande luktärter, då njuter hon i fulla drag.

- Det är en sann lycka samtidigt som själen får vila, säger Linda.
Hur hon vet att själen får vila? Jo, det är då hon glömmer bort tid och rum och vips börjar himlen att mörkna och hon inser att det gått flera timmar medan hon helt fokuserat på att binda fler buketter. Så många att de inte får plats i hus, trädgård och växthus.

- Men ingen fara, jag är generös och delar gärna med mig till familj och vänner med en hälsning från blomsterbonden, säger Linda.

Sibirisk Hjärtstilla - Leonurus sibiricus. Foto: Markus Danielsson
Det känns aldrig hopplöst eller arbetsamt att ta hand om trädgårdslandet utan bara lustfyllt och roligt!

Snittblommor

Det är enklare än vad man tror att komma igång och så egna sommarblommor, även om man är nybörjare.

- Mitt tips är att börja med sorter som inte behöver ”gullas” så mycket med. Jag har dessutom varit mån om att alla blommor i frökollektionen med sommarblommor ska vara hållbara som snittblommor. Exempel på sorter är sommarfloxen ’Cherry Caramel’ eller zinnian ’Zinderella Peach’ som kan stå sig vackra i flera veckor, säger Linda.

Blommorna får henne att känna sig rik. För Linda är kron- blad sann lyx.
- Jag vill dela med mig av den där känslan av vardagslyx och själslig vila som man känner när man plockar sina egna som- marblommor.

Kornvallmo ’Mother of Pearl’

Köp utvalda blomsterfröer av Linda Schilén

Produktbild på Solros 'Buttercream'

Solros 'Buttercream'

Produktbild på Sibirisk hjärtstilla

Sibirisk hjärtstilla

Produktbild på Borstnejlika Mix

Borstnejlika Mix

Produktbild på Blomstermorot 'Dara'

Blomstermorot 'Dara'

Produktbild på Blåparasoll Lace Mixture

Blåparasoll Lace Mixture

Produktbild på Buskkrasse 'Salmon Baby'

Buskkrasse 'Salmon Baby'

Från 34,90

Produktbild på Luktärt Stars and Stripes

Luktärt Stars and Stripes

Produktbild på Luktärt 'Royal White'

Luktärt 'Royal White'

Produktbild på Prydnadsgräs 'Frosted Explosion'

Prydnadsgräs 'Frosted Explosion'

Produktbild på Ringkrage

Ringkrage

Produktbild på Pionvallmo

Pionvallmo

Läs mer om sommarblommor

Blomsterlycka - odla dina egna blomsterbuketter

Har du alldeles för många vaser men för lite blommor att sätta i dem? Med en egen liten blomsterodling i trädgården kan du få blommor till både vaser och buketter. Dessutom är det en kreativ hobby.

Inspireras av vackra, yviga sommarplanteringar

I ett samarbete med Frida Ramstedt på Trendenser.se vill Blomsterfrämjandet inspirera och visa på olika möjligheter att skapa med svenskodlade sommarblommor.

Så lyckas du med fuchsians sagolika droppar

Redan på Carl von Linnés tid odlades pip- och spikfuchsia hos oss. Dagens förädlade fuchsia bjuder på fantastiska blommor och dekorativa blad.