Inspiration

Bukettrecept med sköna sommarblommor

Trädgårdsmästare Linda Schilén har tagit fram sin egna kollektion av blomsterfröer. Här bjuder hon på massor av inspiration hur du kan sätta ihop buketter av sommarens vackraste blommor.

– Det är en fröjd att kunna njuta av färgsprakande rabatter, men också en stor lycka när din kreativa sida kan få blomstra genom buketter som du skapar med blommor från din trädgård, berättar Linda Schilén.

Med stor omsorg har trädgårdsmästaren Linda Schilén valt ut 40 olika sorters blomsterfröer för att du ska få uppleva glädjen av att odla sommarblommor likt en Blomsterbonde. Med dessa bukettrecept vill Linda Schilén inspirera fler till att ge sig in i den kreativa blomstervärlden och börja skapa med blommor.

Odla blommor till ljuvliga buketter! Foto: Markus Danielsson

Bukettips från Linda

Välj gärna blommor som går ton i ton och bryt av med någon färgstark blomma som kontrasterar för att skapa spänning. Vill du gå steget längre är det en god idé att blanda olika formspråk.

Blanda knappformade och spiralformade blommor med prydnadsgräs och vackra bladverk. Då händer det verkligen något!

En sensommarbukett. Foto: Markus Danielsson

Blomsterbukett nr 1 – En sensommarbukett

I augusti alldeles lagom till kräftpremiären och plockar jag sensommarbuketter i varma gyllene toner. I dessa buketter passar solrosorna som bäst när de får skina ikapp med festdekorationerna på de dukade bordet.

Som alltid föredrar jag att använda ett ojämnt antal blommor av vardera sort, vilket ger ett dynamiskt intryck. Småblommande tagetes ger färg till arrangemanget och vilda hallonkvistar gör buketten riktigt frodig. En kruka eller vas i guld förstärker färgtemat som också blir till en naturlig del i arrangemanget.

Bukettrecept:

En rosa blomsterpralin. Foto: Markus Danielsson

Blomsterbukett nr 2 - En rosa blomsterpralin

”Det vackra kan finnas i det enkla”, brukar man säga och i det här rosa arrangemanget stämmer verkligen det! Om en bukett kunde motsvara en söt pralin så är det just en sådan som jag plockat och satt ihop i det här arrangemanget.

Rosenskäran blir den självklara blickfångsblomman men som kontrasterar vackert mot den näpna fjärilsblomstren i samma kulörer och som liksom omfamnar rosenskäran. Buketthirsen hjälper till att skapa nerv till buketten och humlestjälkarna en fin rörelse när de hänger åt olika håll. Den överblommade sibiriska hjärtstillan tillför struktur och tuffhet i sin starka form och är minst lika dekorativ i blom somi fröställning. En neutral vas ger blommorna fulla uppmärksamheten istället för att bli ett med buketten.

Bukettrecept:

Brudbuketten. Foto: Markus Danielsson

Blomsterbukett nr 3 - Brudbuketten

Den vackraste brudbuketten är den som man odlat själv! Den signalerar i tysthet omtanke och kärlek och är lika ljuv som brudparet själva. Med de vitblommande rosenskärorna vars blad skimrar som siden och blomstermorotens skira blommor som liknar romantiska spetsar blir buketten oförglömlig.

En viktig del i blommor för handbuketter är att de har lång hållbarhet även när de inte står i en vas med vatten och en grönskande bas av buketthirs och blad av vitbrokbladiga slingerkrassen är därför bra sorter som är extra tåliga.

Bukettrecept:

Vintagepasteller. Foto: Markus Danielsson

Blomsterbuketten nr 4 – En bukett i ljuvaste vintagepasteller

Om jag bara skulle få välja en sommarblomma att odla för att ha i en bukett så blir det sommarflox ’Cherry Caramel’! Den har allt jag eftersöker i färg och form, kronblad i vaniljvitt med en ton av gammelrosa. Dess växtsätt är vilt och otämjt med slingriga stjälkar.

Tillsammans med andra sommarblommor som går ton i ton i kulörerna blir buketten som skönsjungande sommarpoesi. Spanska flaggans långa raka purpurfärgade stjälkar blir stråkarna som förhöjer tonen och palettbladen basen som sätter tonen. Vasen i sin aprikosa ton harmoniserar med blommorna och den smala midjan hjälper till att arrangera blommorna och hålla dem på plats.

Bukettrecept:

Receptet för bukett nr 4.
Den lekfulla buketten.

Blomsterbuketten nr 5 – Den lekfulla buketten

Kan en bukett bara innehålla en enda stor blommande solros? Absolut! Men även den tuffaste solros kan behöva sällskap och det får den tillsammans med rävsvansen vars kolv kontrasterar mot solrosens knapp och den tillsammans med buskkrassen ’Jewel Cherry Rose’ ger färg åt buketten. En diagonal linje som buketthirsens långa blad utgör hjälper till att skapa en oväntad balans och vacker höjd.

Bukettrecept:

Text och bild: Nelson Garden/Markus Danielsson

Bukett nr 5. Foto: Markus Danielsson