Experten tipsar

Lyckas med dina luktärter

Det är väl få växter som fyller oss med så mycket minnen som underbart doftande luktärter gör? Få dina luktärter att frodas som aldrig förr - här är experttipsen!

Det kan vara svårt att välja vilka sorter av luktärt man ska odla men välj gärna äldre sorter – de har oftast kraftigare doft än moderna hybrider. En favorit för många är Cupani (Fransicus Cupani) som registrerades i England redan i slutet av 1600-talet men har rötter från Sicilien ännu längre tillbaka i tiden. Även blandningar och sorter med ’Old Spice’ i namnet har fin och kraftig doft.

För dig som inte har så mycket utrymme på höjden men ändå vill njuta av doften, kan det vara smart att välja någon av de korta, buskiga blandningarna ’Bijou’ eller ’Sugar n´ Spice’. De klarar sig bra i balkonglådor och urnor utan stöd och väller i stället ut över kanten på odlingskärlen. Båda de här blandningarna doftar fint.

Det finns så många olika sorters luktärter och nästan alla kan hitta sina favoriter. Välj bland fröer av luktärt här.

Förodling av luktärt

Det går att så luktärterna direkt utomhus när jorden håller minst 12 plusgrader men det gör att blomningen kommer senare, så förodling rekommenderas.

Någon gång i mars eller omkring 5-7 veckor före planerad utsättning är det lagom att börja med förodlingen inomhus. Du som bor i södra delarna kan börja ännu tidigare, men då är det viktigt att dels ha extraljus, dels kunna ställa de späda små plantorna något svalare än i rumstemperatur.

Luktärternas rötter är tunna och känsliga. Därför är det bra att välja lite djupare krukor att förodla i. I vår värld av nischprodukter finns i dag så kallade rootmasters, som är djupare än vanliga små såkrukor och där man öppnar krukorna i sidan för att slippa dra upp de små plantorna. Tidigare var det vanligt att man förodlade luktärterna i tomma toarullar.

Så fröer av luktärt

Dagens moderna sorter av luktärter har förädlats så att fröerna har fått tunnare skal, så de gamla råden om att blötlägga fröerna och gnugga på dem med sandpapper är överflödiga. Numera kan du så frö av luktärter precis som de är. 

Eftersom rötterna är känsliga, så rekommenderas att fylla såkrukan till två tredjedelar med vanlig blomjord och att toppa med såjord. På så sätt får rötterna mer näringsrik jord när plantan klarar av det och man slipper störa rötterna i onödan, medan fröet kan gro och utveckla de första rötterna och bladparen i lugn och ro.

Fröerna ska läggas ungefär 1 cm under jord. Vattna gärna krukorna så jorden blir fuktig före sådd för att undvika att fröer sköljs ner för djupt eller spolas in i ett hörn. Man kan också strunta i sista centimetern jord, vattna, lägga dit fröet och sedan sprinkla över 1 cm såjord i varje kruka. Verkar det torrt räcker då att bara duscha översta jordlagret med en sprayflaska så det blir fuktigt.

När plantorna börjar komma upp

Även vid sådd i mitten eller slutet av mars kan det vara bra att försöka hitta en så ljus och sval plats som möjligt för sina unga luktärter, då det tenderar att bli gängliga och lite tunna i vanlig rumstemperatur. När plantorna växt en bit och man kanske märker att de blir lite sköra, kan man gärna toppa dem ovanför tredje bladparet. De förgrenar sig gärna och det här påverkar inte när de börjar blomma – det är bättre att ha kraftiga stadiga plantor som mår bra än att ha spinkiga slanor som bara vill lägga sig. Man kan toppa sina plantor flera gånger vid behov.

När krukorna börjar bli fyllda med rötter är det dags att plantera om i större krukor. Här är en rootmaster superbra att ha, då man knäppa upp krukorna och lätt se hur mycket rötter som finns i utan att behöva klämma ur rotklumpen ur krukorna. Använd vanlig blomjord även nu. Den innehåller tillräckligt med näring tills nästa omplantering, så var försiktig med att ge extra gödning åt plantorna i början.

Utskolning/avhärdning av luktärter

Som andra sommarblommor behöver luktärterna vänjas vid uteklimatet innan det går att plantera ut dem. Även om de tål rätt tuffa tag på hösten, så är de späda små plantorna i behov av att bäras ut och in under någon vecka. Om du planterar ut i en större kruka, urna eller marken är det en god idé att skydda de små plantorna i början genom att använda en fiberduk.

Luktärter älskar värme och föredrar en solig växtplats, men kan funka fint i halvskugga även om de då blommar lite mindre än de skulle ha gjort annars. Med undantag för de buskigare sorterna som trivs bra i balkonglådor och mindre krukor, föredrar luktärterna djupt grävd jord som är näringsrik. Undvik sandiga och leriga jordar. Tänk också på att ge lagom med näring under hela utesäsongen, gärna lite svagare än rekommenderad dos och kanske så ofta som en gång i veckan eller var tionde dag.

Njut av dina luktärter

Det sista tipset handlar om att njuta. Klipp ner längre kvistar med mycket blommor på. Det gynnar knoppsättningen och ger ännu mer blommor. Dessutom får man ju något vackert i vasen på bordet där man ska äta och fika.

Odla luktärter - snabba listan

  • Luktärter kan både förodlas inomhus i mars-april och sås direkt utomhus, men då bli blomningen senare.
  • Använd gärna en kombination av blomjord och såjord i odlingskrukan, där såjorden är det översta lagret.
  • Luktärter blir lika fina i rabatter som i stora krukor.
  • Att få frön av luktärt att gro kräver lite tålamod och kan ta 2-3 veckor.
  • Använd höga krukor när du förodlar luktärter och var mycket varsam med rötterna vid omplantering. Ett bra tips är att använda en så kallas rootmaster som gör det enkelt att hantera de små plantorna.
  • Plantorna behöver avhärdas innan du planterar ut dem och låter dem stå ute dygnet runt.
  • Det går utmärkt att direktså luktärt utomhus i omrking maj-juni. Se till att jorden är bearbetad och porös.
  • Placera luktärterna i full sol, där trivs de som bäst. Glöm inte att vattna!
  • Plocka hela tiden blommor och ta bort de överblommande, på så sätt kommer plantorna fortsätta blomningen.
  • Vill du ha luktärter i buketter kan du välja långskaftade sorter.
  • Använd klätterstöd för luktärter. Bygg själv av blompinnar, nät och snöre eller spaljéer av andra material.