Experten tipsar

Lyckas med dina luktärter

Det är väl få växter som fyller oss med så mycket minnen som underbart doftande luktärter gör? Få dina luktärter att frodas som aldrig förr - här är experttipsen!

Det kan vara svårt att välja vilka sorter man ska odla men välj gärna äldre sorter – de har oftast kraftigare doft än moderna hybrider. En favorit för många är Cupani (Fransicus Cupani) som registrerades i England redan i slutet av 1600-talet men har rötter från Sicilien ännu längre tillbaka i tiden. Även blandningar och sorter med ’Old Spice’ i namnet har fin och kraftig doft.

För dig som inte har så mycket utrymme på höjden men ändå vill njuta av doften, kan det vara smart att välja någon av de korta, buskiga blandningarna ’Snoopea’ eller ’Sugar n´ Spice’. De klarar sig bra i balkonglådor och urnor utan stöd och väller i stället ut över kanten på odlingskärlen. Båda de här blandningarna doftar fint.

Förodling

Det går att så luktärterna direkt utomhus när jorden håller minst 12 plusgrader men det gör att blomningen kommer senare, så förodling rekommenderas.

Någon gång i mars eller omkring 5-7 veckor före planerad utsättning är det lagom att börja med förodlingen inomhus. Du som bor i södra delarna kan börja ännu tidigare, men då är det viktigt att dels ha extraljus, dels kunna ställa de späda små plantorna något svalare än i rumstemperatur.

Luktärternas rötter är tunna och känsliga. Därför är det bra att välja lite djupare krukor att förodla i. I vår värld av nischprodukter finns i dag så kallade rootrainers, som är djupare än vanliga små såkrukor och där man öppnar krukorna i sidan för att slippa dra upp de små plantorna. Tidigare var det vanligt att man förodlade luktärterna i tomma toarullar.

Testa grobarhet och sådd

Blötlägg gärna fröerna över natten för att se vilka som sväller upp – de är bara att så direkt. De som inte sväller upp kan man kika lite extra på. Det finns nästan alltid ett ljust streck på fröet som visar var grodden kommer ut, ta en liten bit av ett fint sandpapper och rubba upp ytan på motsatt sida om strecket. Det här är ett sätt som många lyckas med, medan andra tycker att det är så få som inte gror att det inte spelar någon roll.

Eftersom rötterna är känsliga, så rekommenderas att fylla såkrukan till två tredjedelar med vanlig blomjord och att toppa med såjord. På så sätt får rötterna mer näringsrik jord när plantan klarar av det och man slipper störa rötterna i onödan, medan fröet kan gro och utveckla de första rötterna och bladparen i lugn och ro.

Fröerna ska läggas ungefär 1 cm under jord. Vattna gärna krukorna så jorden blir fuktig före sådd för att undvika att fröer sköljs ner för djupt eller spolas in i ett hörn. Man kan också strunta i sista centimetern jord, vattna, lägga dit fröet och sedan sprinkla över 1 cm såjord i varje kruka. Verkar det torrt räcker då att bara duscha översta jordlagret så det blir fuktigt.

När plantorna börjar komma upp

Även vid sådd i mitten eller slutet av mars kan det vara bra att försöka hitta en så ljus och sval plats som möjligt för sina unga luktärter, då det tenderar att bli gängliga och lite tunna i vanlig rumstemperatur. När plantorna växt en bit och man kanske märker att de blir lite sköra, kan man gärna toppa dem ovanför tredje bladparet. De förgrenar sig gärna och det här påverkar inte när de börjar blomma – det är bättre att ha kraftiga stadiga plantor som mår bra än att ha spinkiga slanor som bara vill lägga sig. Man kan toppa sina plantor flera gånger vid behov.

När krukorna börjar bli fyllda med rötter är det dags att plantera om i större krukor. Här är rootrainers superbra att ha, då man knäppa upp krukorna och lätt se hur mycket rötter som finns i utan att behöva klämma ur rotklumpen ur krukorna. Använd vanlig blomjord även nu. Den innehåller tillräckligt med näring tills nästa omplantering, så var försiktig med att ge extra gödning åt plantorna i början.

Utskolning/avhärdning

Som andra sommarblommor behöver luktärterna vänjas vid uteklimatet innan det går att plantera ut dem. Även om de tål rätt tuffa tag på hösten, så är de späda små plantorna i behov av att bäras ut och in under någon vecka. Om du planterar ut i en större kruka, urna eller marken är det en god idé att skydda de små plantorna i början genom att använda en fiberduk.

Luktärter älskar värme och föredrar en solig växtplats, men kan funka fint i halvskugga även om de då blommar lite mindre än de skulle ha gjort annars. Med undantag för de buskigare sorterna som trivs bra i balkonglådor och mindre krukor, föredrar luktärterna djupt grävd jord som är näringsrik. Undvik sandiga och leriga jordar. Tänk också på att ge lagom med näring under hela utesäsongen, gärna lite svagare än rekommenderad dos och kanske så ofta som en gång i veckan eller var tionde dag.

Njut

Det sista tipset handlar om att njuta. Klipp ner längre kvistar med mycket blommor på. Det gynnar knoppsättningen och ger ännu mer blommor. Dessutom får man ju något vackert i vasen på bordet där man ska äta och fika.

Lycka till med odlingen!

Läs vidare

ReportageSå en sommaräng

Nu kan du så din egen äng och bli självförsörjande på snittblommor. Trädgårdsprofilen Linda Schilén lanserar en kollektion fröer, exklusivt för Blomsterlandet, som är lättodlade och ger vackra sommarblommor.

Blomsterlycka - odla dina egna blomsterbuketter

Har du alldeles för många vaser men för lite blommor att sätta i dem? Med en egen liten blomsterodling i trädgården kan du få blommor till både vaser och buketter. Dessutom är det en kreativ hobby.

GuideNär ska man så? – åtta snabbtips för en lyckad sådd

Många blomsorter och grönsaker behöver längre tid än vår korta sommarperiod för att hinna blomma och ge skörd. Så vad väntar du på?