Sommarens vita blommor - 7 favoriter

Här tipsar vi om sju vita sommarblommor, perfekt för dig som är ute efter en elegant, välkoordinerad men ändå prunkande plantering.

Snöflinga

Snöflinga trivs i alla lägen, men blommar mest i skugga eller halvskugga. Plantan passar i ampel, balkonglåda och kruka, bör dock inte torka ut. Fin både som solitär och i planteringar. Lättodlad, självrensande växt utan stora krav.

Snöflinga.
Blomstertobak.

Blomstertobak

Blomstertobak trivs i sol eller halvskugga på varm och skyddad plats, i näringsrik jord. Passar bra i planteringar och i rabatt. Sorten är mycket blomrik och blomvillig. Plocka bort vissna blommor efterhand för rikare blomning.

Stjärnöga i vitt

Stjärnöga trivs i full sol, på varm och skyddad plats. Blommorna sluter sig oftast i mulet väder och på natten. Håll jorden jämnt fuktig, och vattna med näring regelbundet. Passar i rabatt, kruka och balkonglåda. Mycket blomvillig.

Stjärnöga.
Hänglobelia.

Hänglobelia i vitt

Hänglobelian trivs i sol eller halvskugga i näringsrik, fuktighetshållande jord. Växten vill inte torka. Passar i rabatt och kruka. Har ett hängande växtsätt. Blommorna syns väl.

Margerit

Midsommarblomman framför andra, en riktig klassiker, som trivs i alla väderstreck, även i skugga. Vattna rikligt direkt efter planteringen. Blommar rikligt under lång period, har inga stora krav.

Margerit.
Pelargon.

Pelargon i vitt

Zonalpelargonen trivs bäst på varm, solig plats. För bästa resultat vattnar du jämnt och undviker blöt jord. Häll svag dos näring i vattnet. Plantera inte för tätt och ta bort visset efterhand. Passar i rabatt, balkonglåda och i kruka. Blommar rikligt och länge.

Rosenskära i vitt

Rosenskäran trivs på varm och solig eller halvskuggig plats. Mager jord ger flest blommor - vattna och gödsla måttligt. Höga sorter kan behöva stöd regniga somrar. Lämplig som bakgrund i rabatt, låga sorter är också mycket fina i kruka.

Rosenskära.

Mer inspiration till sommarkrukan

Plantera sommarblommor i kruka - gör så här

För att få så stor glädje som möjligt av sommarblommorna kommer här några tips kring hur du bäst planterar dem i kruka.

Inspireras av vackra, yviga sommarplanteringar

I ett samarbete med Frida Ramstedt på Trendenser.se vill Blomsterfrämjandet inspirera och visa på olika möjligheter att skapa med svenskodlade sommarblommor.

Kom ihåg att gödsla dina sommarkrukor

Nu på sommaren växer det som mest och då krävs det också att du ger dina växter det lilla extra i form av bra växtnäring för att de ska kunna fortsätta att prunka.