Kom ihåg att gödsla dina sommarkrukor

Nu på sommaren växer det som mest och då krävs det också att du ger dina växter det lilla extra i form av bra växtnäring för att de ska kunna fortsätta att prunka.

Bättre att att gödsla lite och ofta

Till balkonglådor, amplar och urnor använder du helst en flytande växtnäring som du blandar i vattningsvattnet. Följ doseringsanvisningarna för det preparat du använder. Det lönar sig aldrig att överdosera. Risken är då att växternas rötter skadas och plantorna kan dö. Det är generellt bättre att gödsla lite och ofta än mycket och sällan. Växterna kan inte kompenseras med mer gödsel vid ett tillfälle bara för att man har glömt vid några tidigare tillfällen. Växterna kan inte tillgodogöra sig överskottet.

En väl balanserad växtnäring innehåller alla viktiga näringsämnen behöver. Kväve (N) ger god tillväxt och friskt gröna blad. Fosfor (P) befrämjar knoppbildning och blomning. Kalium (K) ger starka stjälkar och fina rötter samt befrämjar en god ämnesomsättning. Dessutom behövs en rad olika mikronäringsämnen, som endast behövs i mycket små mängder. Titta på innehållsdeklarationen när du köper gödsel. Där framgår sammansättningen av olika näringsämnen.

Att gödselvattna ungefär en gång i veckan brukar vara lagom för de flesta sorters flytande växtnäring. Men tänk på att växterna behöver vatten betydligt oftare än så - i alla fall om sommaren är varm och solig! Om du har svårt att komma ihåg när du gödslade senast kan du använda en svagare dosering an angivet, men istället blanda i vattnet vid varje tillfälle när du vattnar.

Om du får flytande växtnäring över efter säsongen så går det bra att spara den, bara du ser till att den förvaras frostfritt och att korken är påskruvad.

Perenna växter i kruka kan behöva en annan typ av gödsel. Fråga i butiken där du köper dina växter.