Plantera sommarblommor i kruka - gör så här

För att få så stor glädje som möjligt av sommarblommorna kommer här några tips för hur du bäst planterar blommorna i en utekruka.

Gör din egen sommarplantering i kruka

Det är både enkelt och roligt att plantera i kruka, fort går det också. Vilka växter du väljer när du skall plantera i kruka väljer du såklart själv, men ta gärna hänsyn till hur mycket sol och vatten växterna vill ha för att få ett lyckat resultat. Para ihop växter som har liknande behov av ljus och vatten. 

Steg 1

Välj en kruka med hål i botten, (eller borra ett hål) så att vattnet kan rinna ur. Ett lager med lecakulor i botten på krukan hindrar jorden från att stå blöt. 
Ska krukan stå oskyddat från regn är det lätt hänt att det blir lite för mycket vatten om det kommer regnskurar, så lecakulro och hål i botten av krukan minskar risken för översvämning i krukan. 

Bonustips!

Lägg en bit fiberduk ovanpå lecakulorna innan du fyller på med jord i krukan. Då rinner fortfarande överblivet vatten igenom, men fiberduken hindrar jorden att blandas med lecakulorna. Du kan på så sätt använda lecakulorna längre och återanvända dem fler gånger.

Steg 2

Fyll på krukan med jord, välj gärna en jord med långtidsverkande näring som Blomsterlandets yrkesodlarjod för sommarblommor.

Steg 3

Prova gärna att placera ut växterna ovanpå jorden innan du planterar, så är det lätt att ändra tills du är nöjd. 

Steg 4

Plocka försiktigt av plastkrukorna och sätt ner plantorna i jorden. 

Steg 5

Fyll på med jord runt om så att plantorna står stadigt och kommer i samma nivå som de stod i plastkrukorna. 

Steg 6

Placera krukan där den ska stå och vattna sedan ordentligt. Efter cirka två veckor kan du börja näringsvattna dina sommarblommor regelbundet, läs mer här.