Årets sommarblomma 2024: Heliotrop, Heliotropium arborescens

Heliotropen - eller parfymblomman som den en gång kallades - står återigen i rampljuset. Med dess blålila blommor och förföriska doft tar den oss tillbaka till sommarminnen från förr. Låt denna lilla blomma lysa upp ditt trädgårdsliv igen.

Parfymblomma eller heliotrop 

På svenska heter den idag heliotrop och som vi känner står inför en renässans. I våra offentliga miljöer används den frekvent men i våra hemträdgårdar och på våra balkonger är den mer sällsynt nu, än den var på 1960- och 70-talen.

Den mättade färgen, den ljuvliga doften, den lättplacerade storleken och dess för våra ekosystemtjänster så värdefulla nektar gör heliotrop så attraktiv att odla för alla som har en yta på balkong, altan eller trädgård.

En bakåtblick

Kanske hör du till gruppen åldersrika som under 1960- och 70-talen lyfte fram parfymblomma till en av din trädgårds mest värdefulla sommarsmycken. En liten och späd växt som bjöd på en upplevelse utöver det vanliga. Parfymblomma var det många som kallade den fast de åsyftade heliotrop som med sin väldoft mer än gärna kopierades av parfymindustrin.

Ulla Mohlin, en av Sveriges genom tiderna mest omtalade trädgårdsdesigner placerade sin sommarfavorit heliotrop med stor omsorg. Ullas enkla och naturliga sätt att skapa och forma trädgårdar har bildat skola för många idag, såväl i amatörkretsar som för proffsen. Lika effektfullt kunde hon välja plats för en heliotrop för att den skulle skina som den vackraste huvudprydnad. 
- Ingen sommar utan doftande heliotrop, skrev Ulla i sina böcker.

I våra offentliga planteringar, parker och upplevelseträdgårdar planteras ofta många heliotrop tillsammans. Detta ger en massverkan och dess lyskraft gör heliotropen uppskattad och svår att släppa blickarna från.

Köp årets sommarblomma i butik

Odlarens tips: Växtplats och skötsel

Heliotrop trivs bäst i ett varmt och soligt läge, men den utvecklas också väl med vandrande skugga. Det kan vara sol på förmiddag eller eftermiddag – ett träd som skymmer under tiden när solen är starkast är toppen.

Placera helst din kruka med sommarblommor på en vindskyddad plats. Tänk på när du skapar din sommarplantering i kruka, att du inte väljer växter med för stor växtkraft som med sin rottillväxt och volym kan kväva din heliotrop.

Jorden bör vara luftig och väldränerad. Plantera gärna i blomjord med högre andel sand och lecakulor, exempelvis urnjord. Planterar du direkt i din trädgård är en lättare sandjord lämplig. Kraftigare och tätare jordar lättas upp med sand och kompost.

Vattna lite men ofta, när du har valt en perfekt jord. Rötterna är tunna, fina och känsliga, därför kan du skvättvattna, så att risken för uttorkning blir minimal.

Om jorden inte innehåller långtidsnäring tillför du näring i vattnet en gång i veckan.

Övervintring

För den finurlige så kan en heliotrop övervintras ljust och frostfritt. Ett svalt uterum, ett förråd med fönster och tillskottsljus kan vara några förslag på lösningar. Jorden bör under denna period hållas betydligt torrare.

Foto: Annika Christensen/@annikasnaturligating

Blommornas lila färg är mustig

Det finns inte många växter i världen som kan mäta sig med en sådan mustig, mörkt blåviolett färg. Den fina och uppskattade färgen gör heliotrop ganska unik bland sommarens utplanteringsväxter.

Heliotrop är begåvad med de ljuvligaste platta blomflockar som ökar i omfång desto längre blomningen pågår. Knappnålssmå, likt blomman på en förgätmigej sitter de samlade i upp till 10 cm vida flockar. Flockarna blir allt bredare fram till att de blommar över. Nästa flock med blomanlag bildas snabbt och växer upp ovanför de överblommade.

Ganska snabbt blir de mjuka och veka grenarna vedartade och betydligt stabilare. På grenarna sitter något nerviga och skrynkliga blad som är gröna och går ton i ton med blommorna. Det blir till ett härligt, mörktonat skimmer i purpur och violett som stämningsfullt harmonierar med blomfärgen.

Heliotrop älskas av insekter och lockar till sig fladdrande fjärilar som alla finner värdefull kost här.

Ingen parfym i världen kan ersätta doften från en heliotrop

Heliotrop sprider de mest ljuvliga dofter, du märker direkt att du är i dess närhet. Mot kvällen, när daggen faller avger den sin väldoft med än vidare spridning. Känner du vanilj eller karamell, kanske båda två, men honungen är omisskännlig.

Eftersom det inte går att extrahera dofterna från en heliotrop till en parfymflaska, de efterliknas på konstgjord väg, så blir dina sommarplantors dofter helt unika.

Heliotrop i samplantering med brokbladig jordreva, en snygg färgkombination i krukan. Foto: Annika Christensen/@annikasnaturligating

Årets sommarblomma är ett intiativ från John Taylor, trädgårdsmästare, Kristina Darth, 20 år inom växtbranschen, influerare och fotograf, samt Patrik Vilsmyr, marknadschef på Mäster Grön. Syftet är att inspirera och lyfta fram lite okända, ettåriga utplanteringsväxter, gärna med en nära koppling till naturen. Växter som med fina egenskaper främjar dina sinnen och som ofta bidrar positivt till de biologiska mångfalden. 

Läs mer om Årets sommarblomma på https://www.aretssommarblomma.se/