Årets Sommarblomma 2023: Svartöga, Thunbergia alata

De färgglada, enkla blommorna med det karaktäristiska mörka ögat i mitten bjuder på en härlig sommarkänsla. Svartöga slingrar sig fram, ramar in och fyller ut med sina långa frodiga rankor – läs mer om denna mångsidiga vinnare av Årets sommarblomma.

Svartöga, Thunbergia alata, är en ettårig snabbväxande slingerväxt som passar perfekt i krukor och amplar på uteplatsen och balkongen. Den trivs i sol till halvskugga och behöver regelbunden riklig vattning, se till att den inte torkar ut. Plantera svartöga i näringsrik jord för sommarblommor och tillsätt svag näring i vattnet varje vecka, så kommer du få en planta som trivs och skickar i väg långa rankor.

Kanske ser plantan lite spretig ut när den växer fram, när toppskotten letar stöd. Ingen fara, du behöver inte hjälpa till, lianen roterar brett, för att snurra sig fast.

Thunbergia alata i soligt gult med sitt magiskt svarta öga. Foto: Annika Christensen/@annikasnaturligating

Den slingrade sommarblomman – klätterväxt för balkongen

Svartöga är en slingerväxt med frodigt växtsätt, som kan bli upp till två meter. Rankorna är tätt besatta med antingen svagt tandade, elliptiska blad eller hjärtformade, helbräddade.

Blommorna är 3-4 cm, enkla i sin form och sitter ensamma i bladvecken med fem kronblad runt ett distinkt, mörkt öga. Vanligast är ursprungsfärgen gulorange med svart öga, som gett växten namn. Många nya färger finns som helt snövit, gul, laxrosa, ljust rosa och svagt cerisefärgad. Tvåfärgade sorter förkommer också, de är ljust röda med kontrasterande gula kanter eller brons med mönster i aprikos.

Numera finns svartöga i flera härliga färger, lätt att mixa och matcha med andra sommarblommor. Foto: Annika Christensen/@annikasnaturligating

Svartöga blommar från maj till sen höst, rikligast, om den får klättra fritt. Det gör den av egen kraft men behöver stöd av något slag. Den växer fort och täcker rejäl yta. Frukten liknar ett fågelhuvud med lång näbb, men om du låter dem mogna fram tar det kraft från den fina blomningen.

Gör svartöga till ett blickfång i din sommarplantering, låt den växa på höjden och låt färgerna lysa. Foto: Annika Christensen/@annikasnaturligating

Rama in och skapa former med svartöga

Använd mångsidigheten och växtkraften hos svartöga. Här är några tips på hur du kan placera den och göra dina sommarkrukor fulla av färg och form.

  • Plantera svartöga i större krukor eller en blomlåda och fäst en spaljé i bakkant, eller varför inte ett vanligt kompostgaller? Allt eftersom rankorna växer lindas spaljén in och du får en grön och blommande vägg. Täck den lite tråkiga husväggen på balkongen eller använd som en avdelare på uteplatsen.
  • Forma ståltråd till ringar och bind ihop 3-4 st ståltrådsringar till ett klot som du förankrar i krukan med svartöga. Led upp den slingrande växten på ringarna så har du snart ett blomstrande klot.
  • Obelisker är perfekta som växtstöd för svartöga. Det blir ett vackert blomstrande torn som skapar höjd och variation bland dina sommarplanteringar.
  • Ställ krukan med svartöga jämte ett staket och låt den klättra fritt och vildvuxet.
  • Prova att skapa olika höjder på dina krukor med sommarblommor. Svartöga passar perfekt att sätta i krukor på piedestaler eller pallar där rankorna kan få hänga fritt neråt.
  • Fäst snören i fantasifulla former som svartöga klättra upp på, som en solfjäderform på en annars tom vägg.
  • Plantera svartöga i amplar och låt de hängande rankorna växa ända ner till golvet. De kommer fläta ihop sig med varandra och bilda vildvuxna lianer med sina tunna, sega stjälkar.
Höj upp dina krukor och låt svartögans rankor växa fritt. Foto: Annika Christensen/@annikasnaturligating
Svartöga är lätt att kombinera med andra sommarblommor och bladväxter. Laborera med kontrastfärger och bladformer. Foto: Annika Christensen/@annikasnaturligating

Svartöga - ursprung och historia

Svartöga, Thunbergia alata, är en art i släktet akantusväxter, Acanthaceae, från tropiska Afrika. Till Sverige kom den redan 1776, hitskickad av botanisten Carl Peter Thunberg för att tas om hand av kollegor vid Uppsala universitet.

Artepitetet alata betyder vingad, vilket syftar på bladskaftens tunna lister.

Numera finns växten förvildad i många tropiska och subtropiska länder.

Därför fick växten namnet Thunbergia

Carl Peter Thunberg, 1743 – 1828, var en av de sista av lärjungarna till Carl von Linné. Han uppmanades av sin läromästare att studera medicin och kirurgi i Paris. På väg dit stannade han till i Amsterdam, träffade där två professorer, som övertalade honom att som botanist följa med ett av Ostindiska Kompaniets fartyg till Japan.

På vägen dit gick han iland i Kaplandet, blev kvar i tre år och kartlade stora delar av landets flora. Vidare till Japan, där han stannade i nio år, utforskade Japans flora, blev känd, omtalad och till del beundrad. Thunberg besökte många länder, studerade både flora och fauna, samlade in många tusen herbarieblad och insekter och skänkte allt till Uppsala universitet.

Efter många forskningsresor runtom i världen kom Carl Peter Thunberg tillbaka till Sverige år 1779. Här blev han lärare och sedan i flera decennier professor vid Uppsala universitet. Han var otroligt arbetsam och flitig och skrev fler avhandlingar och böcker än de flesta. Han har fått ge namn åt många växter, mest kända är kanske Thunbergia alata och Berberis thunbergii, en rödbladig, lite taggig buske som ofta hittas i våra trädgårdar och offentliga planteringar.

Svartöga har en imponerande växtkraft, här är flera färger planterade tillsammans. Foto: Annika Christensen/@annikasnaturligating

Juryns motivering

Multifunktionella prydnadsväxter kan man kalla växter, som är användbara på så olika sätt, att det bara är kreatören och den som planterar, som sätter gränser för variationerna.

Med årets val vill vi inspirera till att skapa rum i din vardagliga utemiljö. Det frodiga växtsättet kan både avgränsa och skapa skydd och därmed ge dig en egen, personlig vrå.

Men växten kan också användas som de i de omtalade, berömda Hängande Trädgårdarna i Babylon. Då planterar du växten i en stor ampel, som från hög höjd låter de karakteristiska rankorna bilda ett "vattenfall", som ramar in, skapar miljö.

I dina personligt arrangerade miniträdgårdar i kruka, använder du svartöga på ytterligare ett sätt. Där låter du växtens långa rankor slingra sig uppåt i en ståltrådsobelisk, där den briljerar i all sin glans och blir konstverkets utropstecken.

Årets sommarblomma är ett intiativ från John Taylor, trädgårdsmästare, Kristina Darth, 20 år inom växtbranschen, influerare och fotograf, samt Patrik Vilsmyr, marknadschef på Mäster Grön. Syftet är att inspirera och lyfta fram lite okända, ettåriga utplanteringsväxter, gärna med en nära koppling till naturen. Växter som med fina egenskaper främjar dina sinnen och som ofta bidrar positivt till de biologiska mångfalden. 

Läs mer på www.aretssommarblomma.se

Foto: Annika Christensen/@annikasnaturligating