Petunia – en ettåring med växt- och blomkraft

De passar i balkonglådor, stora krukor och i amplar eller som marktäckare i rabatten, där de får plats att på alla håll bre ut sig i all sin glans. Sommarens färgklick!

Växtplatsatt trivas på

En petunia blir allra finast på en solig och skyddad plats, på balkongen, uteplatsen eller entrétrappan. En solig rabatt blir också bra.

Vatten och näring till en petunia

Försök att hålla jorden jämnt och lätt fuktig, vid torka ökar risken för angrepp av bladlöss. Häll mycket svag näring i vattnet till de upprättväxande sorterna, starkare dos till de storväxta ampelpetuniorna. Eller blanda från början långtidsverkande näring i jorden. En balkonglåda eller kruka med extra vattenmagasin, långtidsbevattning, gör det enklare att hålla jorden jämnt fuktig.

Plantera om din petunia

När du kommer hem med dina petunior behöver du planterar du om dem i större kruka. Detta gäller inte de stora amplarna som kan vara kvar i sina stora krukor.

Plantera i väldreänerad och gödslad jord, som Blomsterlandets Yrkesodlarjord för sommarblommor. Mer kompakta petunior blir fina i krukor och lådor, de rankande i balkonglådor och amplar, ensamma eller tillsammans med andra växter.

Tänk på att plantera de storväxta bara ihop med lika kraftigväxande, annars kan de kvävas. De rankande sorterna är ypperliga som marktäckare och blir en blommande heltäckningsmatta. Till hösten har växterna gjort sitt och kastas. De stora amplarna kan i gynnsamma fall övervintra på ljus och frostfri plats, klippas ner till våren och blomma igen. Men i de allra flesta fall ses petunian som ettårig.

Inledningen av petuniasorter

Petuniasorterna är många och är indelade i grupper efter blommornas storlek och därefter i olika ”serier” beroende på förädlingsursprung.

Grandiflora-sorter av petunia är storväxta, buskiga och har 6-8 cm stora blommor, är känsliga för regn och blåst men magnifika om sommaren blir varm och solig.

Multiflora-sorter av petunia är buskiga och har ca 5 cm stora blommor som klarar regn och blåst utan att changera. Om dessa båda ser ut att bli långa och tunna, klipper du ner dem till 10-12 cm, så blir de snart buskiga och fina och blommar rikligt på nytt.

För ett par decennier sedan kom de första sorterna i Surfinia-Serien, sticklingsförökade plantor från Japan. De har följts av många andra liknande från andra förädlare och har andra namn men samma enastående, kraftiga, rankande växtsätt. Om växten sköts väl, får kraftig jord, näring hela sommaren och en solig växtplats, kan rankorna bli meterlånga.

En del nya petuniasorter är självrensande på de övriga plockar du bort vissna blommor för att få ännu rikare blomning.

Småblommig petunia

Köp dina sommarblommor online

Sommarplantor

Färgglada sommarblommor finns tillgängliga i våra butiker från april-maj .

Läs mer om sommarblommor

ReportageSå en sommaräng

Nu kan du så din egen äng och bli självförsörjande på snittblommor. Trädgårdsprofilen Linda Schilén lanserar en kollektion fröer, exklusivt för Blomsterlandet, som är lättodlade och ger vackra sommarblommor.

ReportageUnderbara Claras pelargoner

Pelargonen är en av våra allra mest älskade krukväxter. Lättskött, vacker och enkel att föröka. I mitt hem trängs pelargoner i alla fönster under sommarhalvåret och med åren har jag lärt mig knepen som får dem att trivas, säger Clara.

Skapa en rosa dröm av sommarblommor

Att välja samma färgnyans på många olika sorters blommor skapar ett fylligt, prunkande intryck på din uteplats eller balkong. Den rosa färgen ger en romantisk inramning och ombonad känsla.