Petunia – sommarblomma med växt- och blomkraft

Petunia passar i balkonglådor, stora krukor och i amplar eller som marktäckare i rabatten, där de får plats att på alla håll bre ut sig i all sin glans. Sommarens färgklick!

Växtplats att trivas på

En petunia, Petunia x hybrida, blir allra finast på en solig och skyddad plats, på balkongen, uteplatsen eller entrétrappan. En solig rabatt blir också bra.

Vatten och näring till en petunia

Försök att hålla jorden jämnt och lätt fuktig, vid torka ökar risken för angrepp av bladlöss. Häll mycket svag näring i vattnet till de upprättväxande sorterna, starkare dos till de storväxta ampelpetuniorna. Eller blanda från början långtidsverkande näring i jorden. En balkonglåda eller kruka med extra vattenmagasin, långtidsbevattning, gör det enklare att hålla jorden jämnt fuktig.

Plantera om din petunia

När du kommer hem med dina petunior behöver du plantera om dem i större krukor. Detta gäller inte de stora amplarna som kan vara kvar i sina krukor, men här är det då extra viktigt med kontinuerlig vattning med näring.

Vid omplantering plantera i väldränerad och gödslad jord, som till exempel Blomsterlandets Yrkesodlarjord för sommarblommor. Mer kompakta petunior blir fina i krukor och lådor, de rankande i balkonglådor och amplar, ensamma eller tillsammans med andra växter.

Tänk på att plantera de storväxta petuniorna ihop med lika kraftigväxande växter, annars kan de svager växterna kvävas. De rankande sorterna är ypperliga som marktäckare och blir som en blommande matta. Till hösten har växterna gjort sitt och kastas. De stora amplarna kan i gynnsamma fall övervintra på ljus och frostfri plats, klippas ner till våren och blomma igen. Men i de allra flesta fall ses petunian som ettårig.

Hängpetunia Petunia x hybrida (Fun House-Serien) MANGO PUNCH

Inledningen av petuniasorter

Petuniasorterna är många och är indelade i grupper efter blommornas storlek och därefter i olika ”serier” beroende på förädlingsursprung. En del nya petuniasorter är självrensande på de övriga plockar du bort vissna blommor för att få ännu rikare blomning.

Grandiflora-sorter av petunia är storväxta, buskiga och har 6-8 cm stora blommor, är känsliga för regn och blåst men magnifika om sommaren blir varm och solig.

Multiflora-sorter av petunia är buskiga och har cirka 5 cm stora blommor som klarar regn och blåst utan att förlora form och blommor. Om dessa båda ser ut att bli långa och tunna, klipper du ner dem till 10-12 cm, så blir de snart buskiga och fina och blommar rikligt på nytt.

För ett par decennier sedan kom de första sorterna i Surfinia-Serien, sticklingsförökade plantor från Japan. De har följts av många andra liknande från andra förädlare och har andra namn men samma enastående, kraftiga, rankande växtsätt. Om växten sköts väl, får kraftig jord, näring hela sommaren och en solig växtplats, kan rankorna bli meterlånga.

Amore-Serien; kuddformat till halvhängande växtsätt, översållas av mellanstora, enkla blommor som alla är tvåfärgade med unikt hjärtformat mönster i varje blomma.

Ray-Serien; kompakt och kuddformat växtsätt, lämplig både för ampel och kruka. Relativt stora, enkla blommor och finns i flera färger.

Sweetunia-Serien; riklig blomning där många av sorterna har tvåfärgade blommor. Är mer eller mindre självrensande och har ett halvhängande växtsätt. Blommorna är mindre känsliga för regn.

Mellanpetunia

Mellanpetunia, x Petchoa, är en korsning mellan petunia och småpetunia där blommorna är aningens mindre än hos vanlig petunia. Har ett något kompakt växtsätt och blir fina i ampel, balkonglåda, kruka och rabatt.

BeautiCal-Serien; blommorna är effektfullt mörkt ådrade och vädertoleranta. Växtsättet är kompakt till halvhängigt. Är mindre klibbig än många andra petunior.

Mellanpetunia x Petchoa (Beautical-Serien) BEAUTICAL FRENCH VANILLA

Småpetunia

Småpetunia, Calibrachoa, får rikligt med små, petunialiknande blommor. Har små, lätt avlånga, friskt gröna blad. Passar i ampel, balkonglåda och kruka. Fin ensam och i samplanteringar. Prova att plantera ihop flera småpetunior i olika färger, blir mycket effektfullt. Plantorna behöver inte putsas, vissna blommor faller själv av.

Aloha-Serien; klassisk småpetunia med mer hängande växtsätt.

Aloha Kona-Serien; blommar rikligt med enkla blommor i mättade färger. Har ett något mer upprätt växtsätt.

Callie-Serien; blommar rikligt med enkla blommor i djärva färger. Hängande växtsätt, passar i amplar och balkonglådor.

Småpetunia Calibrachoa ALOHA KONA TIKI BLUE SKY

Köp dina sommarblommor online

Petunior finns att köpa under sommarhavåret, och dyker upp i butikerna i april-maj.