Petunia – en ettåring med växt- och blomkraft

De passar i balkonglådor, stora krukor och i amplar eller som marktäckare i rabatten, där de får plats att på alla håll bre ut sig i all sin glans. Sommarens färgklick!

Växtplats

En petunia blir allra finast på en solig och skyddad plats.

Vatten och näring till en petunia

Försök att hålla jorden jämnt och lätt fuktig, vid torka ökar risken för angrepp av bladlöss. Häll mycket svag näring i vattnet till de upprättväxande sorterna, starkare dos till de storväxta ampelpetuniorna. Eller blanda från början långtidsverkande näring i jorden.

Hur du gör sedan

Alla petunior utom de i färdiga, stora amplar planterar du om i större kruka. Plantera i väldreänerad och gödslad jord, som Blomsterlandets Yrkesodlarjord för sommarblommor. Mer kompakta petunior blir fina i krukor och lådor, de rankande i balkonglådor och amplar, ensamma eller tillsammans med andra växter. Tänk på att plantera de storväxta bara ihop med lika kraftigväxande, annars kan de kvävas. De rankande sorterna är ypperliga som marktäckare och blir en blommande heltäckningsmatta. Till hösten har växterna gjort sitt och kastas. De stora amplarna kan i gynnsamma fall övervintra på ljus och frostfri plats, klippas ner till våren och blomma igen.

Värt att veta

Petuniasorterna är många och är indelade i grupper efter blommornas storlek och därefter i olika ”serier” beroende på förädlingsursprung.

Grandiflora-sorter av petunia är storväxta, buskiga och har 6-8 cm stora blommor, är känsliga för regn och blåst men magnifika om sommaren blir varm och solig.

Multiflora-sorter av petunia är buskiga och har ca 5 cm stora blommor som klarar regn och blåst utan att changera. Om dessa båda ser ut att bli långa och tunna, klipper du ner dem till 10-12 cm, så blir de snart buskiga och fina och blommar rikligt på nytt.

För ett par decennier sedan kom de första sorterna i Surfinia-Serien, sticklingsförökade plantor från Japan. De har följts av många andra liknande från andra förädlare och har andra namn men samma enastående, kraftiga, rankande växtsätt. Om växten sköts väl, får kraftig jord, näring hela sommaren och en solig växtplats, kan rankorna bli meterlånga.

En del nya petuniasorter är självrensande på de övriga plockar du bort vissna blommor för att få ännu rikare blomning.

Småblommig petunia