Årets pelargon 2024: Zonalpelargon 'Lavina'

I år bjuds vi på en sällsynt färg bland zonalpelargonerna, som påminner om syren och lavendel. Tillsammans med det friska lindblomsgröna bladverket blir 'Lavina' en favorit i sommarkrukan.

Fyll dina krukor med sommarens trendfärg

Pelargonium x hortorum Sunrise-serien ’Lavina’ har täta blomställningar i vackra toner av violett som för tankarna till ljus lavendel. Kronbladen tonas ut i en svagare nyans mot blommans mitt och allra längst in, syns penseldrag av vitt, där de mörka ståndarna dekorativt reser sig mot den ljusa fonden.
När blomman är fullt utvecklad blir de yttersta kronbladens baksidor betydligt ljusare vilket ger en härlig visuell effekt. 

Lavinas bladverk är friskt lindblomsgrönt, vilket kännetecknar hela serien av Sunrisepelargoner. Det breda växtsättet gör 'Lavina' till ett perfekt val som solitär i kruka eller ampel. Blomstänglarna är relativt korta och planterar man flera plantor i en större kruka växer de samman till en mjukt rundad form. Även samplanterad med andra sommarblommor eller bladväxter är 'Lavina' ett självklart val i sommarkrukan i år. 'Lavina' trivs även i köksfönstret och blir ett färgstarkt inslag på det dukade bordet.

Terrakotta- och sandfärgade krukor bildar en fin bas för att låta Lavina briljera. Foto: @annikasnaturligating/Annika Christensen
Juryn om Årets pelargon 'Lavina'
I det stora perspektivet tillför ’Lavina’ oss pelargonvänner en helt ny färg för zonalgruppen. En ton som vi tidigare enbart kunnat njuta av i kategorin hängpelargoner. I det lilla perspektivet, de små detaljerna som ger Lavina en personlig karaktär. Ett vitare öga som förtrollar eftersom det blir allt starkare ju närmare mitten du fokuserar din blick. I det vita ögat blir det roströda frömjölet ett vackert och delikat smycke. Varje blommas första kronblad får vid mognad en ljusare baksida. Denna begåvning skapar ett synnerligen livligt flor när du tar ett par steg tillbaka.

Skötsel - få din pelargon att trivas

'Lavina' trivs både inne på fönsterbrädan och utomhus, till exempel i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten. Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria ska sorten vara inne på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats.

För att lyckas gör så här:

  • När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om, eftersom de står i en liten kruka med liten jordvolym. Välj en kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.

  • Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet. Se till att din kruka ha ett hål i botten där överflödigt vatten kan rinna ut. 

  • Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge.

  • Var flitig med att nypa bort vissna blommor, helst innan de sätter frö även om fröställningen i sig är en både vacker och lustig dekoration – den ser ut som en storknäbb. Pelargos betyder just storknäbb.
Lavinas bladverk är ljust och harmonierar därför fint med vänner runtomkring. Lavendel, rosmarin, kryddsalvia och timjan har alla bladverk och stil som gör pelargoner bättre samtidigt som de tillför ljuvliga dofter. Foto: @annikasnaturligating/Annika Christensen
'Lavina' trivs i uterummet och passar fint med dina loppisfuyndade krukor. Låt din pelargon gärna suga upp vatten underifrån när du vattnar och häll sedan bort överflödigt vatten. Foto: @annikasnaturligating/Annika Christensen