Begonia - utomhus

Begonian blommar nästan oavbrutet hela sommaren och ger sig inte förrän frosten tar dem. De påverkas inte nämnvärt av regn och vind – de bara fortsätter att blomma.

Ta hand om din nya begonia

Alla begonior du köper, måste få större kruka. Den de står i betraktar du som transportemballage. Alla trivs de bäst i lätt eller vandrande skugga, i starkt solsken kan bladen ändra färg eller brännas och blomningen bli något mindre.

Vattna plantorna innan du börjar, så kan de stå och gotta sig i väntan på att komma i jorden.

Plantera i krukor eller balkonglådor

Begoniorna som du ska ha i krukor, lådor och amplar planterar du i Blomsterlandets Yrkesodlarjord. Den är väl sammansatt och långtidsgödslad. Välj stora krukor med rejäla bottenhål.

  • Lägg ett lager lecakulor, i botten på krukan.
  • Tag av krukorna och sätt ner klumparna i samma höjd som de stått i krukan.
  • Fyll ev. på med mer jord, tryck till den lite lätt.
  • Vattna.

Plantera i rabatten

Begonior som du ska ha i rabatt, planterar du i Blomsterlandets Planteringsjord.

  • Gräv en grop till varje planta, lite större än rotklumpen.
  • Häll en handfull ny jord i gropen. Tag av krukan och sätt ner plantan i samma höjd som den stått i krukan.
  • Fyll på med ny jord runtom, tryck till jorden lite lätt och vattna.
Sommarbegonia.

Den mångsidiga begonian

Sommarbegonia, Begonia x semperflorens-cultorum

Begoniorna ger sig inte förrän frosten tar dem. De påverkas inte nämnvärt av regn och vind – de bara fortsätter att blomma. Ingen ans krävs.

Sommarbegonia som planteras tätt blir en fin inramning och kant till rabatt och kryddgård.

Begonia Dragon Wing

Serien har sommarbegonia som sin ena förälder i förädlingen. Blommorna ser ut som sommarbegonians men i maxiformat. Växtsättet är däremot annorlunda, grenarna växer först upprätt men böjer sig sedan mjukt. De är kraftiga, robusta och blommorna hänger i rosa eller röda klasar. Om du planterar ihop till exempel tre plantor i en stor kruka, får du efter ett tag en växt, som är metern på alla håll. Du kan inte tro, att dessa små växter i sina 12- centimeters krukor på så kort tid kan utvecklas på detta sätt.

Till hösten känner du efter i krukan – det kan finnas knölar, som går att spara över vintern.

Knölbegonia, Begonia x tuberhybrida

Blommorna kan vara enkla eller fyllda och nästan dubbelfyllda som bollar. Färgerna är så starka, neonstarka, att du nästan kisar. Flera sorter är tvåfärgade och alla är helt enkelt underbara. Bladen är krispiga, och friskt gröna, grenarna grova. De bildar knöl, som du gräver upp morgonen efter den första frostnatten till hösten. Bevara dem frostfritt och plantera ut dem till våren igen. År efter år efter år!

Knölbegonior kan planteras ihop med andra växter i krukor och lådor men också i rabatter och på gravplatser. Idealiska på ställen, där man inte kan vattna så ofta – knölbegonior klarar sig. Välj enkla sorter till platser under bar himmel – i de fyllda kan regnvatten stanna kvar och förfula blomman. Eller skaka försiktigt bort vattnet efter regn, det förlänger skönheten.

Rabatt med begonia Solenia.

Begonia ’Solenia’

Man skulle kunna tro att den här växten är en vanlig innebegonia, men så är det inte. Den ska växa utomhus, där blir den otroligt vacker. Färgerna är milda och behagliga, blommorna stora, dubbla och kommer blomma utan avbrott ända till den första frostnatten gör slut på växten. I de dubbla blommorna kan regnvatten stanna kvar. Skaka därför plantan lite försiktigt efter regn och ”ruska bort” vattnet. ’Solenia’ klarar att torka mellan vattningarna och är en idealisk växt för platser, där du inte kan vattna så ofta som på gravplatsen och vid stugan. ’Solenia’ blir både hög och vid om den skötes väl, den sträcker på sig och breder ut sig och blir full av blommor. Plocka bort vissna blommor för att hålla växten fräsch.

Begonia ’Betulia’

Trots sitt utseende är detta också en uteväxt. Den är lite mindre till växten än ’Solenia’ får lite mindre och enkla blommor – men i stor mängd. Den håller sig tät och kompakt, blir aldrig någon ”buske” och passar därför utomordentligt väl i lådor och krukor ihop med andra växter. I rabatt gör sig flera olika färger tillsammans och på kyrkogården och vid stugan är den en lättskött växt, eftersom den rensar sig själv och klarar av att torka till.

Tack vare att blommorna är enkla, samlar de inte vatten utan håller sig fina även under regnperioder. En idealisk begonia för regniga somrar – också.

Hängbegonia, Begonia x tuberhybrida Pendula-Gruppen

Växten rankar inte som många andra hängväxter, men dess mjukböjda grenar tyngs ner av alla tunga blommor. En stor grupp är Illumination-Serien, som kan bli stora och vida, mycket omfångsrika och sagolikt vackra och Gubben och gumman, som rankar mindre men blommar mycket rikt. En helt ny sort ’är ’Dainty Dancer’ med enkla aprikosfärgade blommor i stort antal, en riktigt söt, bedårande liten växt.

Lustigt är att tätt tillsammans växer ofta en enkel och en dubbel blomma, vilket ger liv åt växten.

De här växterna kräver plats, utrymme för att komma till sin rätt, så träng inte ihop dem med andra i en kruka eller låda. Men plantera gärna ihop ett par tre i en ampel och häng upp den högt så att du ser hela härligheten lite underifrån. Varför inte i ett träd, som redan blommat över och kan få fortsatt rik ”blomning”.

Till hösten känner du efter i krukan – det kan finnas knölar. Spara dem frostfritt över vintern, ge dem ny jord till våren. Om du har ett svalt men frostfritt rum som till exempel ett inglasat uterum, kan du spara hela krukan där och vattna ytterst försiktigt över vintern. Till våren planterar du om och beskär plantan hårt och snart blommar den igen – nu mångdubbelt.

Fuchsiabegonia, Begonia foliosa var miniata

På en sommar kan denna underbara begonia bli nästan meterhög. Kraftiga grenar växer upprätt men böjer sig graciöst i toppen. Under grenarna, i vartenda bladveck hänger väl synliga knippen med hjärtformiga knoppar, som öppnar sig och hänger kvar länge. De hänger på eget skaft som smycken – halsband och örhängen liknar de.

Boliviabegonia, Begonia boliviensis

Detta är en relativt ny stjärna på sommarplanthimlen. Först tändes sorten ’Bonfire’ med intensivt orangeröda blommor och nu finns också ’Bellfire’ med korallrosa blommor.

’Bonfire’ har ett mjukböjt växtsätt, som gör den idealisk till höga krukor och amplar där den kan få plats att bre ut sig. Bladen är friskt gröna, blanka, skeva och spetsiga. Spetsiga är också blommornas fyra foder- och kronblad. De är hängande som fuchsians blommor, ytterst eleganta.

’Bellfire’ växer mer upprätt. Har mörka, skeva, lite bubbliga blad med tandade kanter. Blommornas färg är mycket vacker mot det mörka bladverket. Deras form är lite rundare än de på ’Bonfire’, mer klocklika, lite knubbiga.

Båda är färgstarka, drar blickarna till sig, blir ett smycke på balkong och altan. De tål både vind och regn, changerar inte, klarar det mesta. De blommar utan avbrott och de rensar själv bort vissna blommor. Lägg därtill att de inte faller ihop av att torka till någon gång och är alltså ypperliga växter för ställen, där du inte kan vattna dagligen som på gravplats och om du är bortrest ett tag.

Båda trivs allra bäst i lätt skugga men blir fina nästan var som helst. Båda kan bilda knöl så känn efter i krukan, innan du kastar bort den på hösten.

Som du förstår är utebegonior en omväxlande samling. De har blomrikedomen och de starka, intensiva färgerna gemensamt förutom att alla är lättskötta och utan stora krav.

Isbegonia.