Skapa spännande kontraster med mörkröda blommor & blad

Rött och grönt står mitt emot varandra i färgcirkeln och är varandras kontrastfärger. En färg framhävs allra bäst av sin kontrastfärg och det är därför det rödbladiga sticker ut så vackert mot en lummig grönska.

När försommarens rikliga blomning lugnat ner sig skapar de rödbladiga växterna ett härligt avbrott mot de gröna bladen.

Växter med rött bladverk är mycket lätta att kombinera även med blommande växter. De är vackra både tillsammans med rosa- och vitblommande blommor som till exempel de skira sommarljusen, Gaura lindheimeri och med knalliga gulorange toner som till exempel tagetes. Att blanda rödbladiga växter i planteringar med blå och silvriga toner är också mycket effektfullt!

Vilka bra rödbladiga växter finns?

Batat, Ipomoea batatas

Batat är en förträfflig kontrastväxt som finns i olika färger och med skiftande struktur på bladen. Växtsättet är brett och hängande och den blir ca 30 cm hög. Blomningen är diskret och döljs under det vackra bladverket. Om bataten vattnas med svag näringslösning och placeras i sol till halvskugga håller den sig fin till långt in på hösten. Passar fantastiskt bra att plantera tillsammans med sommarljus i balkonglådan! Det är också fint att ta en stjälk från bataten och använda som snitt.

Alunrot, Heuchera

Det finns många olika arter och sorter av alunrot och flera av dem har dekorativa bladverk i olika toner av rött. Alunrot är användbar och används ofta i rabatter och stenparti, som kantväxt och marktäckare, men fungerar också ypperligt som kontrastväxt i kruka eller ampel.

Alunrot är en flerårig växt och om den placeras rätt är den både frisk och långlivad. Den perfekta växtplatsen är i sol till halvskugga. Jorden ska vara lätt, näringsrik, fuktighetshållande och gärna kalkhaltig. Alunrot med röda bladverk får skira klasar med vita eller rosa blommor vilka också är mycket dekorativa. Blomningen äger rum mellan juni till september, beroende på art och sort, men bladverket håller sig fint till långt in på vintern.

Dahlia, Dahlia-hybrider

En favorit bland sommarblommorna är dahliorna. Det finns en uppsjö av sorter och några av dem har vackert mörkt röda blad. Bland annat den enkelblommande sommardahlian i "Dreamy"-serien. Den har härligt mörka blad och stjälkar och det är inte svårt att förstå att den utsågs till Årets sommarblomma 2021. Finns i flera vackra färger på blommorna.

Dahlior är mycket fina att plantera solitärt i en kruka. Krukan kan sedan flyttas runt i trädgården eller på balkongen där man vill ha en accent, kanske bredvid frukostbordet på förmiddagen och bredvid solstolen på eftermiddagen. Dahlior är också vackra i rabatten och som färgklick i grönsakslandet. De bjuder på sagolik blomning ända tills frosten kommer.

Dahlia finns att köpa tidigt på året som knölar, men ju längre fram mot sommaren vi kommer så kan du finna sticklingsförökade dahlior i butikerna. Fram mot hösten kan även dessa bildat knölar som du kan övervintra till nästa säsong.

Text och bild: Blomsterfrämjandet