Inspiration

Året runt med krukor på trappan - höst

Att kunna följa säsongens skiftningar är en av de saker som gör trädgårdslivet så härligt. Varje årstid har sina höjdpunkter i form av blomning och vackra färger. Följ med när vi bad trädgårdsdesigner Karolina Brising skapa krukor till en välkomnande entré – året runt.

Höstfröjd och färgprakt på trappan

Det är mycket fukt i luften och kvällarna blir mörkare, men än finns det mycket kvar av trädgårdssäsongen. Grönskan är frodig, inspireras av det när du sätter ihop din krukplantering med höstens vackra färger.

Karolinas trappa fylls av röda nyanser med aprikosrosa färgklickar i form av krysantemum och en härlig solhatt som verkligen lyser. Det limegröna penningbladet piggar upp och tillför en fräsch, ljus grönska.

Vackra nyanser som lyfter upp varandra.

De mörka bladen finns hos japansk lönn, alunrot och en lite mer ovanlig mörk variant av penningblad, Lysimachia ’Persian carpet’.

Missa inte de vackra gräsen som brukar finnas i fina exemplar vid den här tiden, de ger inte bara lite höjd och spännande bladstruktur, utan också ett svagt rasslande ljud i vinden.

Mörkt penningblad. Kontrasterna mellan färgerna lyfter fram detaljer i bladverken.

Passa på och njut av säsongsväxter som prydnadskål, silverek och silvergirland. Hösten är en bra tid för prydnadskål eftersom färgerna blir intensivare när temperaturerna sjunker. Solljus gynnar också färgsättningen så placera gärna kålen i direkt solljus.

Rosa, lila och silvergrått.
Krysantemum

Krysantemum är som finast under sensommar och tidig höst och finns i flera storlekar och färger. I den svala luften håller den längre än inomhus. Vattna så att jorden håller en lätt och jämn fuktighet.

Komponera stilleben av krukor på fler platser i din trädgård eller vid uteplatsen. Det blir fina blickfång där du passerar ofta och ger dig en daglig dos av höstens vackra nyanser.