Inspiration

Njut av höstens färgpalett

Naturens höstfärger pockar nu på vår uppmärksamhet med dess mustiga färgskala. Genom att välkomna hösten med krukplanteringar som talar samma färgspråk som naturen både förstärker och harmoniserar du med säsongen.

Isolera känsliga rötter

Oavsett kulörerna på växterna så tas en krukplantering om hand på samma vis. Har du planterat fleråriga växter är det viktigt att isolera krukans in- eller utsida sida med exempelvis bubbelplast. Isoleringen skyddar rotsystemet från att utsättas för snabba och kraftiga temperaturväxlingar som kan riskera att frysa sönder rötterna.

Dekorativa blad och bär

Välj gärna växter som har vackra dekorativa bär eller ett snyggt bladverk, då dessa är tåligare mot regn och den höga luftfuktigheten än vad skira blommor är. Dessa växter benämns som höstfägringsväxter och är just anpassade till höstens regnigare och kyligare klimat och som även tål en och annan köldknäpp.

Tillgodose flera sinnen med dina höstplanteringar. Vajande gräs som prasslar i höstvinden ger en extra dimension.
Nu är tiden att frossa i färg, till exempel med höstaster.

Färgsprakande höstkrukor

Färggranna blommor i orange som krysantemum eller rudbeckia, är helt rätt på hösten, eftersom de har en förmåga att få den mest gråmulna dagen att skina. Tillsammans med prydnadsgräs som rött fjäderborstgräs eller bronsstarr får planteringen en livfullhet. Med ett dekorativt bladverk som alunrotens blir kompositionen både harmonisk och färggrann utan att för den delen bli skrikig. Använd gärna rottingkrukor för ett naturligt uttryck.

Växterna i rostiga och lila toner är många under hösten. Ljung finns i många varianter.

Karaktär med lila

Krukor fyllda av mustigt lila och rosa toner hör hösten till och det finns en stor variationsrikedom av växter att välja mellan. Välj sorter som blir vackra och harmoniserar genom att de har samma färgskala i sitt bladverk som prydnadskål, ljung och alunrot som alla är mörkt rosaskimrande och lila. Även höstasterns knappformade blommor blir söta blickfång som ger krukplanteringarna en nerv. En annorlunda placering av balkonglådan är
att hänga den på sidan av trädgårdssoffan. Varför inte använda delar av trädgårdssoffan som en växttrappa för höstens krukor och planteringar? På så vis skapar du nya blickfång och vackra platser att titta på då stunderna för fika i trädgårdsmöblerna minskar.

Alunrotens bladverk finns i flera färger och kombinationer. Matcha med en självklar höstfavorit som prydnadskål.

Rätt med rostigt och rosa

De gyllene tonerna tillsammans med rosa och purpur blir ett härligt färgsprakande avslut på odlingssäsongen. Frostigt silvriga och vita toner gör sig vackert till årstiden och signalerar att kallare dagar är på väg. I år är en gemensam nämnare, och trend, att skapa färgstämda krukplanteringar på trappan som går ton i ton.

Matcha silvergråa toner. Silvergirland, sicksackbuske och slideranka.

Sobert i silver och vitt

Vitt är en neutral färg som passar överallt. Med en bas i vita och silvriga toner kan du istället addera andra accenter som exempelvis lyktor eller trädgårdsdekorationer som får stå för färg och form. Växter som silverek, silvernjurvinda, ljung och curryeternell är självklara favoriter för denna typ av planteringar. Ett tips för att den vita krukan ska bli mer spännande är att plantera i prydnadskål. Med sin stora bladrosett kommer prydnadskålen att sticka ut i en plantering full av småblommiga växter. Ljung är en klassiker att ha i krukan eftersom den är tålig och långlivad. Vit ljung är både sober och snygg som solitär. Så ska du bara satsa på en växt i höstens planteringar satsa på ljung, den går alltid hem.

Silvergirland, höstaster och ljung.
Testa intressanta bladverk framför färg i höstens krukor.
Vit prydnadskål.
Silvernjurvinda och silverek.