Inspiration

Året runt med krukor på trappan - vinter

Att kunna följa säsongens skiftningar är en av de saker som gör trädgårdslivet så härligt. Varje årstid har sina höjdpunkter i form av blomning och vackra färger. Följ med när vi bad trädgårdsdesigner Karolina Brising skapa krukor till en välkomnande entré – året runt.

Välkomna vintern med ombonad entré

Karolinas hem ligger i Skåne och hon odlar i zon 1, vilket betyder att det kanske dröjer längre än i andra delar av vårt land innan frosten biter tag i växterna och snön faller. De flesta av växterna hon valt till sin vintriga entré tål några grader frost, men blir det långvarigt och allt för kallt får man inse att det är dags att packa ihop för det här året. Tänk också på att lerkrukor inte tål att stå ute när kylan blir för sträng, fukten i dem expanderar och gör att krukan spricker.

Men låt oss njuta av den vackra planteringen! Små barrträd och buxbom ramar in och ger höjd, varför inte pynta dem med små belysningar? Precis som med olika bladformer, ger de olika barrstrukturerna en vacker variation.

Kika efter små barrträd i våra butiker, kungsgranar, sockertoppsgran, cypresser, kinesisk en, himalayaceder och blågran för att nämna några.

I de mindre krukorna finns gråa inslag med silverek och silvergirland som påminner oss om vinterns frostiga tid. Allt behöver inte vara blommor som lyser upp – den dekorativa bärljungen har blivit alltmer populär och de små bären sitter kvar långt in på vintern. Har du tur hittar du flera varianter med röda och rosa bär.

En annan vinterfavorit är vinterbär, som egentligen inte är bär utan små blomknoppar. Den har vackra blanka blad som håller sig fina även i kalla temperaturer. Även denna finns i rosa och röda varianter.

Murgrönan är en tacksam krukplanteringsväxt. Den vintergröna murgrönan har lite större blad och kan övervintras i gynnsamma lägen, milda vintrar. Rankorna kan du låta hänga som de är eller skapa former genom att ringla den runt krukor eller växtstöd.

Vinterbär, bärljung, silvergirland och murgröna.

Julrosen har självklart en plats vid vinterns entré. Helleborus-familjens variation är svår att motstå och de passa både i kruka som i rabatten. Den klassiska vita matchar här fint med de andra vita inslagen.

När julrosen gjort sitt i dina krukor ska du se till att plantera ut den i din rabatt. Tänk ut en väl vald plats för den, då den inte tycker om att bli flyttad när den väl rotat sig. Den trivs i en fuktig, men väldränerad jord.

Julrosen med sina vackra små blommor.

Lyktor och kransar hör till årstiden, och i väntan på de lite mer pyntade julkransarna kan man under tiden pyssla med andra typer av vintergröna kvistar och ris. Använd en bindtråd som inte syns för ett stilrent resultat. Smidesringar som kan fungera som stomme hittar du i våra butiker under höst och vinter.

Se de andra årstiderna på Karolinas trappa

InspirationFira vårens ankomst

Vårblommorna är efterlängtade! Njut av söta penséer och lökväxter, och fyll ut med några av de mer tåliga bladväxterna med vackra färger och rankor som alunroten och slideranka

InspirationHöstfröjd och färgprakt på trappan

Karolinas trappa fylls av röda nyanser med aprikosrosa färgklickar i form av krysantemum och en härlig solhatt som verkligen lyser.

InspirationBlomstrande sommarkrukor

Petunia, dahlia, nemesia och trädgårdsverbena ihop med mörka och ljusa vackra blad.

Skapa en ombonad entré på vintern

Korgkruka Blacky

Finns i flera varianter

Från 59,90

Korg Willow

Finns i flera varianter

Från 279:-

Lykta Lars

Finns i flera varianter

Från 149:-

Lykta Andy

Finns i flera varianter

Från 299:-

Gör ombonat kring ditt hem på vintern

Julrosen blommar i snö!

En julros erbjuder blomsterprakt utomhus när vi minst väntar oss det, till och med när det är snö, men de flesta blommar först efter jul eller senare. De passar bra i en stor vårkruka på trappen för att sedan plantera ut.

Gröna julträd i kruka

Till advent och jul vill vi gärna ha skogens gröna träd i våra hem. Söta sockertoppsgranar, stadiga ädelcypresser och vackra små barrträd från andra delar av Europa. Upptäck nya favoriter!

GuideIslyktor

Islyktor i trädgården är både mysigt och dekorativ, dessutom kan de lysa upp mörka stigar eller obelysta vägar.