Inspiration

Året runt med krukor på trappan - vinter

Att kunna följa säsongens skiftningar är en av de saker som gör trädgårdslivet så härligt. Varje årstid har sina höjdpunkter i form av blomning och vackra färger. Följ med när vi bad trädgårdsdesigner Karolina Brising skapa krukor till en välkomnande entré – året runt.

Välkomna vintern med ombonad entré

Karolinas hem ligger i Skåne och hon odlar i zon 1, vilket betyder att det kanske dröjer längre än i andra delar av vårt land innan frosten biter tag i växterna och snön faller. De flesta av växterna hon valt till sin vintriga entré tål några grader frost, men blir det långvarigt och allt för kallt får man inse att det är dags att packa ihop för det här året. Tänk också på att lerkrukor inte tål att stå ute när kylan blir för sträng, fukten i dem expanderar och gör att krukan spricker.

Men låt oss njuta av den vackra planteringen! Små barrträd och buxbom ramar in och ger höjd, varför inte pynta dem med små belysningar? Precis som med olika bladformer, ger de olika barrstrukturerna en vacker variation.

Kika efter små barrträd i våra butiker, kungsgranar, sockertoppsgran, cypresser, kinesisk en, himalayaceder och blågran för att nämna några.

I de mindre krukorna finns gråa inslag med silverek och silvergirland som påminner oss om vinterns frostiga tid. Allt behöver inte vara blommor som lyser upp – den dekorativa bärljungen har blivit alltmer populär och de små bären sitter kvar långt in på vintern. Har du tur hittar du flera varianter med röda och rosa bär.

En annan vinterfavorit är vinterbär, som egentligen inte är bär utan små blomknoppar. Den har vackra blanka blad som håller sig fina även i kalla temperaturer. Även denna finns i rosa och röda varianter.

Murgrönan är en tacksam krukplanteringsväxt. Den vintergröna murgrönan har lite större blad och kan övervintras i gynnsamma lägen, milda vintrar. Rankorna kan du låta hänga som de är eller skapa former genom att ringla den runt krukor eller växtstöd.

Vinterbär, bärljung, silvergirland och murgröna.

Julrosen har självklart en plats vid vinterns entré. Helleborus-familjens variation är svår att motstå och de passa både i kruka som i rabatten. Den klassiska vita matchar här fint med de andra vita inslagen.

När julrosen gjort sitt i dina krukor ska du se till att plantera ut den i din rabatt. Tänk ut en väl vald plats för den, då den inte tycker om att bli flyttad när den väl rotat sig. Den trivs i en fuktig, men väldränerad jord.

Julrosen med sina vackra små blommor.

Lyktor och kransar hör till årstiden, och i väntan på de lite mer pyntade julkransarna kan man under tiden pyssla med andra typer av vintergröna kvistar och ris. Använd en bindtråd som inte syns för ett stilrent resultat. Smidesringar som kan fungera som stomme hittar du i våra butiker under höst och vinter.