Inspiration

Året runt med krukor på trappan – vår

Att kunna följa säsongens skiftningar är en av de saker som gör trädgårdslivet så härligt. Varje årstid har sina höjdpunkter i form av blomning och vackra färger. Följ med när vi bad trädgårdsdesigner Karolina Brising skapa krukor till en välkomnande entré – året runt.

Fira vårens ankomst med årets första planteringar

Karolina bor i Skåne och odlar i zon 1, vilket betyder bland annat milda vintrar och tidig vår. Krukorna med vårblommor kan komma ut relativt tidigt där, men man bör fortfarande hålla lite koll på om det kan bli frost på nätterna. Fiberdukar och andra växtskydd kan vara en bra idé att ha till hands.

En mörkröd alunrot lyfter de andra färgerna.

Vårblommorna är efterlängtade! Njut av söta penséer och lökväxter, och fyll ut med några av de mer tåliga bladväxterna med vackra färger och rankor som alunroten och slideranka. Du kanske känner igen den som ”Plättar i luften” eller Muehlenbeckia, som är dess latinska namn. Den kommer trivas toppen även genom hela sommaren och kan breda ut sig ordentligt tillsammans med dina sommarblommor senare på säsongen.

Missa inte hyacinterna, som vi mest förknippar med advent och jul. Våren är egentligen deras naturliga blomningstid och de finns i mjuka pasteller som passar årstiden. Alla lökväxter kan du sedan plantera ut i dina rabatter, så kommer de tillbaka nästa vår.

Näpna penséer i olika färger, håll utkik efter fina varianter med krusiga blomblad, ihop med hyacinter i fräscha pasteller.

I krukorna finner vi också en skir kungsängslilja med sina rutiga klockor, knoppiga plantor av atlaskrage som skiftar i vackert grågrönt bladverk innan de vita blommorna slår ut och en vit gyllenlack.

Vit gyllenlack.
Mörkt röda färger matchas med ljust rosa, vitt och gröna blad i flera former.