Inspiration

Året runt med krukor på trappan – vår

Att kunna följa säsongens skiftningar är en av de saker som gör trädgårdslivet så härligt. Varje årstid har sina höjdpunkter i form av blomning och vackra färger. Följ med när vi bad trädgårdsdesigner Karolina Brising skapa krukor till en välkomnande entré – året runt.

Fira vårens ankomst med årets första planteringar

Karolina bor i Skåne och odlar i zon 1, vilket betyder bland annat milda vintrar och tidig vår. Krukorna med vårblommor kan komma ut relativt tidigt där, men man bör fortfarande hålla lite koll på om det kan bli frost på nätterna. Fiberdukar och andra växtskydd kan vara en bra idé att ha till hands.

En mörkröd alunrot lyfter de andra färgerna.

Vårblommorna är efterlängtade! Njut av söta penséer och lökväxter, och fyll ut med några av de mer tåliga bladväxterna med vackra färger och rankor som alunroten och slideranka. Du kanske känner igen den som ”Plättar i luften” eller Muehlenbeckia, som är dess latinska namn. Den kommer trivas toppen även genom hela sommaren och kan breda ut sig ordentligt tillsammans med dina sommarblommor senare på säsongen.

Missa inte hyacinterna, som vi mest förknippar med advent och jul. Våren är egentligen deras naturliga blomningstid och de finns i mjuka pasteller som passar årstiden. Alla lökväxter kan du sedan plantera ut i dina rabatter, så kommer de tillbaka nästa vår.

Näpna penséer i olika färger, håll utkik efter fina varianter med krusiga blomblad, ihop med hyacinter i fräscha pasteller.

I krukorna finner vi också en skir kungsängslilja med sina rutiga klockor, knoppiga plantor av atlaskrage som skiftar i vackert grågrönt bladverk innan de vita blommorna slår ut och en vit gyllenlack.

Vit gyllenlack.
Mörkt röda färger matchas med ljust rosa, vitt och gröna blad i flera former.

Se de andra årstiderna på Karolinas trappa

InspirationBlomstrande sommarkrukor

Petunia, dahlia, nemesia och trädgårdsverbena ihop med mörka och ljusa vackra blad.

InspirationHöstfröjd och färgprakt på trappan

Karolinas trappa fylls av röda nyanser med aprikosrosa färgklickar i form av krysantemum och en härlig solhatt som verkligen lyser.

InspirationVälkomna vintern med ombonad entré

Små barrträd och buxbom ramar in och ger höjd, varför inte pynta dem med små belysningar? Precis som med olika bladformer, ger de olika barrstrukturerna en vacker variation.

Vi har allt du behöver till dina vårkrukor

Korgkruka AZRA

Finns i flera varianter

Från 59,90

Kruka Lervik

Finns i flera varianter

Från 59,90

Kruka Lervik

Finns i flera varianter

Från 59,90

3 för 70:-

Zinkkruka Gordon

Finns i flera varianter

Från 29,90

Mer inspiration inför våren

InspirationVit vårkruka med julros och vinteriberis

Plantera en stilren vårkruka i tonerna vitt och grönt, och kanske upptäcker du några nya vårblommande favoriter.

InspirationBlå vårkruka med jordviva, pärlhyacint och scilla

Plantera en vårkruka inspirerad av himlens klarblåfärg. Linda Schilén bjuder på sin härligt konstnärliga stil med otippade kombinationer.

GuideVårkruka - plantera så här

Det finns massor av härliga växter att välja bland till en vårkruka, köp hem dina favoriter, plantera och njut! Följ bara våra steg för steg så har du snart din vårkruka klar!