Gröna julträd i kruka

Till advent och jul vill vi gärna ha skogens gröna träd i våra hem. Söta sockertoppsgranar, stadiga ädelcypresser och vackra små barrträd från andra delar av Europa. Upptäck nya favoriter!

Välkommen hem - fina små granar vid entrén

Utomhus kan du placera krukor med små barrträd i grupp, flera likadana tillsammans, eller variera med olika höjd och storlek. Eftersom barren har olika nyanser grönt, blir det väldigt vackert och mycket levande. Gör arrangemang med växter, kottar, stenar, mossa, ljusslingor och kanske röda äpplen – färska till fåglarna. Att hänga upp talgbollar i träden kan också vara ett fint pynt som småfåglarna gillar.

En stor ädelcypress eller sockertoppsgran står i stram givakt på trappen och hälsar välkommen. Ljusslingor kan lysa upp och krukan kan du svepa in i t ex säckväv med rött band eller grovt snöre om ”magen, om du saknar så stor ytterkruka, det blir juligt och fint.

En julgran i kruka inomhus kan du klä med ljusslinga och med lätt pynt. De små granarna passar ofta fint i en större korgkruka.

Alla julträden är lättskötta

Skötsel av barrträd inomhus vid jul

Ge dina julträd en ljus plats inomhus, det vill säga inte alldeles för långt in i rummet. Skona dem från direkt elementvärme, där det är varmt och där luften blir mycket torr. Om växten står så, bör du duscha den ofta eller fukta luften på annat sätt.

Håll jorden lätt fuktig, växterna får på inga villkor torka. Det är då det kan börja drösa av barr. En kungsgran i kruka vill gärna ha 2-4 dl vatten per dag när den står inomhus i vår torra luft. Ett annat tips är att lägga en fukthållande disktrasa eller annat material i botten av ytterkrukan och håll den blöt som en fin reserv. Vattnet får dock inte stiga upp till innerkrukan. Täck gärna jorden med mossa, det är vackert och den håller jorden fuktig. Ingen näring behövs nu.

Skötsel av barrträd i kruka utomhus

De julträd du har utomhus får du hålla ett öga på. Om det blir mycket sträng kyla, kan du hjälpa dem att klara sig genom att isolera krukan. Ställ den på några klossar så att den kommer upp från iskall betong och svep säckväv eller bubbelplast om den och ställ den gärna frostfritt om du kan. Dekorera den med ljusslingor och pynt, så blir julsätmningen på topp! Ju kallare det är desto mindre vatten förbrukarna växterna, så vattna försiktigt.

De flesta små barrväxter övervintrra sällan väl ute i rabatten, med undantag för södra Sverige dä det kan fungera i gynnsamma lägen. Men du kan njuta av dem i kruka och försöka skydda dem från den strängaste kylan. Oftast håller de sig ändå fina på trappan fram till våren.

Ställ krukan ljust, svalt men frostfritt. Tänk på att barrväxten kan behöva vänja sig vid kallare temperatur gradvis om du flyttar ut den från varm inomhustemperatur.