Blomsterlandet

Gröna julträd i kruka

Till advent och jul vill vi gärna ha skogens gröna träd i våra hem. Söta sockertoppsgranar, stadiga ädelcypresser och vackra små barrträd från andra delar av Europa. Upptäck nya favoriter!

Utomhus kan du plantera dem i grupp, flera likadana tillsammans och av olika höjd och storlek eller blandade. Eftersom barren har olika nyanser grönt, blir det väldigt vackert och mycket levande. Gör arrangemang med växter, kottar, stenar, mossa, kanelstänger och kanske röda äpplen – färska till fåglarna eller av plast, som varar längre.

En stor ädelcypress eller sockertoppsgran står i stram givakt på trappen och hälsar välkommen. Småljus lyser upp och krukan kan du svepa in i t ex säckväv med rött band eller grovt snöre om ”magen, om du saknar så stor ytterkruka.

Barrväxterna inomhus kan du klä med slingor av miniljus och med lätt pynt.

Alla julträden är lättskötta

Ge dina julträd en ljus plats det vill säga inte alldeles för långt in i rummet. Skona dem från direkt elementvärme, där det är varmt och där luften blir mycket torr. Om växten står så, bör du duscha den ofta eller fukta luften på annat sätt.

Håll jorden lätt fuktig, växterna får på inga villkor torka. Det är då det kan börja drösa av barr. Skär ut en rundel oasis, lägg den i ytterkrukan och håll den blöt som en fin reserv. Vattnet får dock inte stiga upp till plantkrukan. Täck gärna jorden med mossa, det är vackert och den håller jorden fuktig. Ingen näring behövs nu.

De julträd du har utomhus får du hålla ett öga på. Om det blir mycket sträng kyla, kan du hjälpa dem att klara sig genom att isolera krukan. Ställ den på några klossar så att den kommer upp från iskall betong och svep säckväv eller vinterväv om den. Dekorera den, så ser det trevligt ut. Ju kallare det är desto mindre vatten förbrukarna växterna, så vattna försiktigt.

När helgerna är över, kan du underlätta vattningen genom att plantera de julträd du har inomhus i större kruka. Använd lucker, mullrik och väldränerad jord som t ex Blomsterlandets Yrkesodlarjord, i vilken det finns långtidsverkande näring.

Ställ krukorna ljust, gärna svalt men frostfritt.

Om du inte har möjlighet till förvaring inomhus, kan du i god tid före tjälen gräva en grop, där du tänker ha din växt. När helgerna är över planterar du växten i gropen, som du fyller med god jord och vattnar försiktigt en gång.

När all risk för nattfrost är över planterar du ut de sparade växterna. Välj en skyddad plats i halvskugga. De kommer med största sannolikhet att trivas och växa sig stora och imponerande. Plantera dem därför inte för tätt – tänk framåt.

Köp online - fri frakt till butik

Läs mer om julens barrväxter

Gran på fem nya vis

En gran kan se ut på mångas vis. Har du ont om plats eller vill sprida grandoften i hela huset, då är det dags att tänka nytt! Här får du fem tips på hur du kan förnya årets gran.

Rumsgran - perfekt som liten julgran!

Dekorera din rumsgran med små julgranskulor, glitter eller vackra band så har du en julgran i miniformat att placera i en vacker kruka på bordet.

Julgran – så sköter du den

För många är en "vanlig" julgran en rödgran för andra är en "riktig" julgran en kungsgran. Oavsett vilken gransort du väljer så sköter du dem på samma sätt. Här följer några enkla råd för hur du tar hand om din julgran på bästa sätt så den står längre och barrar mindre.