Jul & nyår

Pepparkaka, julgran och hyacint. Alla har vi egna minnen av julens dofter. Plocka in dina doftfavoriter för att skapa lugn och hålla traditionerna vid liv.

ReportageJulfint i vinterträdgården

Det må vara att julen varar än till påska, men hemma hos Robert Stenbom, trädgårdsmästare på Blomsterlandet, börjar förberedelserna redan i september. Följ med till hans torp i skogen och få de bästa tipsen för en julfin trädgård.

Så får du snabbt julstämning hemma

När advent och jul står för dörren är det tid att plocka fram pynt och dekorationer. Följ våra tips för hur du enkelt kan skapa den rätta julkänslan i rekordfart.

InspirationJulbuketter med snittamaryllis

Den ståtliga amaryllisen ger direkt en lyxig känsla i vasen. Låt dig inspireras av våra tre julbuketter som du enkelt kan göra själv med säsongens gröna kvistar. Vilken färg väljer du?

GuideJulkrans på dörren - gör så här

Att binda en egen julkrans är ett roligt pyssel och kan bli en fin tradition. Använd granris, mossa och säsongens pynt. Och kom ihåg - perfekt är inget att sträva efter, kör på din egen stil.

Julstjärna - adventsblomman som alltid är rätt

Den härligt färgsprakande julblomman är väldigt starkt förknippad med vår traditionella jul. Men visste du att den härstammar från Mexico och det vi ser som blomman, egentligen bara är högblad?

Gör blommande juldekorationer med julstjärna

En av våra mest älskade julblommor är julstjärnan, och visst är den fin som den är i sin kruka. Men vi vill inspirera till att använda den på fler sätt, även som snittblomma. Ta fram saxen och klipp till!

InspirationDekorera med julens lökväxter

Julkänslan flyttar in med säsongens lökväxter och vi älskar att pyssla med de tåliga och lättskötta blommorna. Du har väl provat att ha hyacint i vas?

InspirationAmaryllis i vas – lyxig julkänsla

Amaryllis hör julen till och som snittblomma blir den extra effektfull. I en hög vas blir amaryllis en ståtlig prydnad, men våga klipp av den och skapa buketter med julens tallris och kvistar.

Juldukning för små sällskap

Lite gammalt, lite nytt, lite lånat, lite bytt – så kan man tänka när det är dags att göra mysigt inför julen. Att duka till julfest för ett mindre sällskap behöver inte betyda att man lägger mindre tid på dukningen.

Dekorera bordet med julens blommor

Att duka med blommor och ljus kan nästan aldrig bli fel. Till jul kan du enkelt skapa en riktigt härlig känsla genom att använda våra mest älskade julblommor. Låt även naturen inspirera och plocka in granriset.

Hyacint – allt du behöver veta!

Hyacint och dess doft är för många associerat med advent och jul. Plantera hyacinten som du vill, i kruka eller driv löken i ett glas.

InspirationMysig stämning med ljusslinga - belysning inne och utomhus

Lys upp vintermörkret och dekorera med batteridrivna LED-ljus och ljusslingor. Ett enkelt sätt att höja stämningen och maxa myset!

Gör egen julgrupp med amaryllis och hyacint

Att göra sin egen julgrupp är både enkelt och roligt, dessutom blir den personlig. Använd dina favoritväxter och färger. Vi bjuder på lite inspiration för fina planteringar.

InspirationNyårsfint – tre dekorationer för nyårsdukning

Ett vackert dukat bord hör nyårsfirandet till, oavsett storlek på sällskapet. Vanligtvis tänker man kanske först och främst på glitter och guld, men se till att blommorna får ta plats på ditt nyårsbord. Prova någon av dessa vackra bordsdekorationer.

InspirationHos Underbara Clara blomstrar julen

Följ med till Clara Lidströms ombonade hem där julens blommor finns i varje vrå. Clara visar hur du med enkla medel kan göra små arrangemang som både är personliga och stämningsfulla.

Julpyssel – julens mysigaste

Få den rätta julkänslan och gör grönare julpynt. Med hyacinter, granris och kransar får du enkelt julstämning inne och ute.

Gran på fem nya vis - sprid grandoft i hela dit hem

En gran kan se ut på mångas sätt. Har du ont om plats eller vill sprida grandoften i hela huset, då är det dags att tänka nytt! Här får du fem tips på hur du kan förnya årets gran.

Amaryllis - magnifik snittblomma

Julens vackraste snittblomma är absolut amaryllis. Den är dessutom mycket hållbar och blommar länge.

Julgran – så sköter du den

För många är en "vanlig" julgran en rödgran, för andra är en "riktig" julgran en kungsgran. Oavsett vilken gransort du väljer så sköter du dem på samma sätt. Här följer några enkla råd för hur du tar hand om din julgran på bästa sätt så den står längre och barrar mindre.

4 inspirerande juldukningar i olika stilar

När familjen samlas till julens middagar är det roligt att överraska med en fin bordsdukning. Att duka med blommor gör alltid bordet extra festligt och till julens högtider tycker vi att julstjärnor passar allra bäst.

InspirationHylla julens juvel - amaryllisen

Amaryllis är en av få växter som tillägnats en alldeles egen dag. Amaryllisens dag inträffar den 19 november och det är en lämplig tid att köpa hem amaryllisar i kruka för att de ska komma i blom lagom till advent och jul.

Amaryllis – så sköter du den

Frossa i amaryllis, de finns i nyanser från vitaste vitt till mörkaste rött med både enkla och fyllda blommor. Att få se sin amaryllis från knopp till utslagen blomma är en fröjd. Följ våra enkla tips för att lyckas.

Snittamaryllis upp och ned

Är du också förtjust i den lyxiga snittamaryllisen? Prova ett nytt sätt att arrangera den!

Rumsgran - perfekt som liten julgran!

Dekorera din rumsgran med små julgranskulor, glitter eller vackra band så har du en julgran i miniformat att placera i en vacker kruka på bordet.

Julfint på trappan

Under årets mörkaste månader kanske vi i första hand tänker på att göra det fint inomhus. Men den hemtrevliga känslan kan börja redan i din trädgård eller på trappan. Här är några enkla tips för hur du skapar en mysig känsla.

InspirationDukning till jul – hitta din stil

Vid jul finns det många tillfällen att samlas runt det dukade bordet. Juldukning sätter stämningen och är en del av denna glimrande högtid. Gör ditt julbord personligt och blommande med våra tips.

Julpynta med stil!

Letar du efter alternativ till den traditionella röda julen? Stylisten och journalisten Emma Sundh visar hur du kan göra det vackert hemma och samtidigt skapa en julkänsla som inte bara är glitter, röda tomtar och smällkarameller. Hon sätter sin egen puderrosa prägel på julen och visst är det vackert?

Granens väg till butik – tolv år eller tio dagar

Visste du att det tar mellan tio och tolv år för granen att växa till sig innan den kommer hem till dig? Det krävs tid och omsorg från det att den färdas som litet granfrö från Georgien, till att den lilla plantan sätts ut på ett fält och får växa sig rak, frodig och hög.

Julstjärna – tre tips för nya arrangemang

I juletid är julstjärnan en självklar favorit för många. Här får du tre snabba tips på hur du med enkla medel ger julstjärnan ett nytt utseende.

Gröna julträd i kruka

Till advent och jul vill vi gärna ha skogens gröna träd i våra hem. Söta sockertoppsgranar, stadiga ädelcypresser och vackra små barrträd från andra delar av Europa. Upptäck nya favoriter!

Adventspynt som blommar

Advent är en härlig tid. Vi får äntligen omge oss med julens blommor och kryddiga dofter – för kan väl vara bättre adventspynt än just det?

Mytomspunnen mistel

Vill du bli kysst i jul? Anamma traditionen och häng upp en mistel i dörrposten och invänta julens första kyss samtidigt som huset skyddas från ont.

Spara dina julblommor

Bara för att helgerna tar slut och julen dansas ut är inte livet nödvändigtvis över för dina julblommor. Låt dem fortsätta att leva – ta hand om dem.

Julens blommor – här är våra favoriter

Julen och den rätta julstämningen förknippas mycket med växter. Men vilka är de stora favoriterna bland våra gröna och blommande vänner denna högtid? Vi har hela listan!

Julrosen blommar i snö!

En julros erbjuder blomsterprakt utomhus när vi minst väntar oss det, till och med när det är snö, men de flesta blommar först efter jul eller senare. De passar bra i en stor vårkruka på trappen för att sedan plantera ut.

Hyacinter - med en doft av jul

Hyacinten är ett måste vid advent och jul, doften är himmelsk och skapar stämning. Behöver du inspiration för din plantering och vill prova något nytt - se här!

De 6 vanligaste misstagen med julstjärnor – så undviker du dem

Tillhör du dem som har misslyckats med julstjärnor? Har den fina julstjärnan som du valde i butiken tappat bladen, blivit gul eller hängig när den väl kommit hem? Lugn, vi hjälper dig att lyckas!

Krans för julbordet med ljus och blommor

En härlig julkrans som blir julbordets mittpunkt gör du lätt. Dekorera med miniväxter och olika sorters ris för att få den rätta känslan.

Nyårsdukning - pyssla till nyår!

Till nyårsmiddagen vill vi alla duka lite extra fint och dekorera bordet till fest. Många väljer att duka i silver och ljusa toner. Dels för att bryta av julens varma färger men också för att symbolisera nyårsnattens förhoppningsvis klara och frostiga färger.

Julens mossa - vad är det egentligen?

I juletid är det många som väljer att ha mossa i sina adventsljusstakar och blomsterplanteringar. Så vad är det egentligen för något du köper i Blomsterlandets butiker?

GuideAmaryllislök - så här gör du

Det är en speciell känsla att köpa en amaryllislök ett par månader innan jul och driva den själv. Följ hela förvandlingen från lök till utslagen blomma.

GuideAdventsljusstake med blockljus - gör så här

Skapa din egen adventsljusstake med hjälp av enkla saker du kanske redan har hemma. Låt fantasin flöda och pynta dina ljus efter eget tycke och smak. Saknar du något så finns det pynt och tillbehör hos Blomsterlandet.

Mini-julgran vid entrén

Granen står så grön och grann i stugan...eller? Ibland kan den kanske passa bättre ute på trappan eller uteplatsen. En liten gran i kruka är perfekt!

En säker julgran - så minskar du brandrisk

En torr gran kan brinna upp på några sekunder om den kommer i kontakt med till exempel en ljuslåga eller ett tomtebloss.

Amaryllis - miniatyrsorter

Lökarna är små, men rymmer flera stänglar, som bär många, små blommor. Ofta är blommorna mycket sirliga och gracila och har ibland böjda eller väldigt spetsiga kronblad. Fina att plantera tätt tillsammans för härlig blomsterprakt.

Amaryllis - jumbolökar

Amaryllis med lökstorlek 32/34, som är omkretsen i centimeter, hör till jumbolökarna. De är magnifika med sina flertalet klockor, som blommar länge och imponerande.

Amaryllis - fjärilsamaryllis

I södra Brasiliens regnskogar växer fjärilsamaryllisen, Hippeastrum papilio, som fått sitt namn för att blommorna påminner om fjärilar. De är spröda, skira och ser ut att kunna fladdra iväg.

Amaryllis – exklusivt utvalda sorter

De kommer inte ur de största lökarna, de har inte de största blommorna men de är lite mer sällsynta i butikerna, och finns inte i så stort antal.

Visar 48 av 51 resultatVisa fler