Jul & nyår

Pepparkaka, julgran och hyacint. Alla har vi egna minnen av julens dofter. Plocka in dina doftfavoriter för att skapa lugn och hålla traditionerna vid liv.

Ladda med julstämning

När advent och jul står för dörren är det tid att fundera över hur du vill pynta och vad du vill fokusera på där hemma. Har du ont om tid eller inte vill göra allt för mycket kommer här några väl valda tips för hur du med enkla medel kan skapa den rätta julkänslan i rekordfart.

Julstjärna - adventsblomman som alltid är rätt

Den härligt färgsprakande julblomman är väldigt starkt förknippad med vår traditionella jul. Men visste du att den härstammar från Mexico och det vi ser som blomman, egentligen bara är högblad?

7 dukningar för små sällskap

Lite gammalt, lite nytt, lite lånat, lite bytt – så kan man tänka när det är dags att göra mysigt inför julen 2020. Att duka till fest för hela tjocka släkten och stora kompisgänget passar inte i år. Istället har vi samlat sju dukningsidéer som passar utmärkt för de små sällskapen.

Dekorera bordet med julens blommor

Att duka med blommor och ljus kan nästan aldrig bli fel. Till jul kan du enkelt skapa en riktigt härlig känsla genom att använda våra mest älskade julblommor. Låt även naturen inspirera och plocka in granriset.

Hyacint – allt du behöver veta!

Hyacint och dess doft är för många associerat med advent och jul. Plantera hyacinten som du vill, i kruka eller driv löken i ett glas.

InspirationHos Underbara Clara blomstrar julen

Följ med till Clara Lidströms ombonade hem där julens blommor finns i varje vrå. Clara visar hur du med enkla medel kan göra små arrangemang som både är personliga och stämningsfulla.

Julpyssel – julens mysigaste

Få den rätta julkänslan och gör grönare julpynt. Med hyacinter, granris och kransar får du enkelt julstämning inne och ute.

Gran på fem nya vis

En gran kan se ut på mångas vis. Har du ont om plats eller vill sprida grandoften i hela huset, då är det dags att tänka nytt! Här får du fem tips på hur du kan förnya årets gran.

Amaryllis - magnifik snittblomma

Julens vackraste snittblomma är absolut amaryllis. Den är dessutom mycket hållbar och blommar länge.

Julgran – så sköter du den

För många är en "vanlig" julgran en rödgran för andra är en "riktig" julgran en kungsgran. Oavsett vilken gransort du väljer så sköter du dem på samma sätt. Här följer några enkla råd för hur du tar hand om din julgran på bästa sätt så den står längre och barrar mindre.

4 inspirerande juldukningar i olika stilar

När familjen samlas till julens middagar är det roligt att överraska med en fin bordsdukning. Att duka med blommor gör alltid bordet extra festligt och till julens högtider tycker vi att julstjärnor passar allra bäst.

InspirationHylla julens juvel - amaryllisen

Amaryllis är en av få växter som tillägnats en alldeles egen dag. Amaryllisens dag inträffar den 19 november och det är en lämplig tid att köpa hem amaryllisar i kruka för att de ska komma i blom lagom till advent och jul.

Amaryllis – så sköter du den

Frossa i amaryllis, de finns i nyanser från vitaste vitt till mörkaste rött med både enkla och fyllda blommor. Att få följa sin amaryllis från knopp till utslagen blomma är en fröjd. Följ våra enkla tips för att lyckas.

Snittamaryllis upp och ned

Är du också förtjust i den lyxiga snittamaryllisen? Prova ett nytt sätt att arrangera den!

Rumsgran - perfekt som liten julgran!

Dekorera din rumsgran med små julgranskulor, glitter eller vackra band så har du en julgran i miniformat att placera i en vacker kruka på bordet.

Julfint på trappan

Under årets mörkaste månader kanske vi i första hand tänker på att göra det fint inomhus. Men den hemtrevliga känslan kan börja redan i din trädgård eller på trappan. Här är några enkla tips för hur du skapar en mysig känsla.

GuideJulkrans på dörren - gör så här

Fina kransar att hänga på ytterdörren finns att köpa färdigt, men att binda en egen krans är inte så svårt. Och kom ihåg - perfekt är inget att sträva efter, kör på din egen stil.

Julpynta med stil!

Letar du efter alternativ till den traditionella röda julen? Stylisten och journalisten Emma Sundh visar hur du kan göra det vackert hemma och samtidigt skapa en julkänsla som inte bara är glitter, röda tomtar och smällkarameller. Hon sätter sin egen puderrosa prägel på julen och visst är det vackert?

Granens väg till butik – tolv år eller tio dagar

Visste du att det kan ta tolv år för granen att växa till sig innan den kommer hem till dig? Det krävs tid och omsorg från det att den färdas som litet granfrö från Georgien, till att den lilla plantan sätts ut på ett fält och får växa sig rak, frodig och hög.

Julstjärna – tre tips för nya arrangemang

I juletid är julstjärnan en självklar favorit för många. Här får du tre snabba tips på hur du med enkla medel ger julstjärnan ett nytt utseende.

Gröna julträd i kruka

Till advent och jul vill vi gärna ha skogens gröna träd i våra hem. Söta sockertoppsgranar, stadiga ädelcypresser och vackra små barrträd från andra delar av Europa. Upptäck nya favoriter!

Mytomspunnen mistel

Vill du bli kysst i jul? Anamma traditionen och häng upp en mistel i dörrposten och invänta julens första kyss samtidigt som huset skyddas från ont.

Pyssla din egen julgrupp

Att göra sin egen julgrupp är både enkelt och roligt, dessutom blir den personlig. Använd dina favoritväxter och låt fantasin flöda. Dekorera sedan med mossa och fint pynt.

Spara dina julblommor

Bara för att helgerna tar slut och julen dansas ut är inte livet nödvändigtvis över för dina julblommor. Låt dem fortsätta att leva – ta hand om dem.

Julens blommor – här är våra favoriter

Julen och den rätta julstämningen förknippas mycket med växter. Men vilka är de stora favoriterna bland våra gröna och blommande vänner denna högtid? Vi har hela listan!

Krans för julbordet

En härlig julkrans som blir julbordets mittpunkt gör du lätt. Dekorera med miniväxter och olika sorters ris för att få den rätta känslan.

Julrosen blommar i snö!

En julros erbjuder blomsterprakt utomhus när vi minst väntar oss det, till och med när det är snö, men de flesta blommar först efter jul eller senare. De passar bra i en stor vårkruka på trappen för att sedan plantera ut.

Hyacinter - med en doft av jul

Hyacinten är ett måste vid advent och jul, doften är himmelsk och skapar stämning. Behöver du inspiration för din plantering och vill prova något nytt - se här!

De 6 vanligaste misstagen med julstjärnor – så undviker du dem

Tillhör du dem som har misslyckats med julstjärnor? Har den fina julstjärnan som du valde i butiken tappat bladen, blivit gul eller hängig när den väl kommit hem? Lugn, vi hjälper dig att lyckas!

Adventspynt som blommar

Advent är en härlig tid. Vi får äntligen omge oss med julens blommor och kryddiga dofter – för kan väl vara bättre adventspynt än just det?

Pyssla julklappar – fyra tips för lyckad inslagning

Nu är tiden här för julklappar och då också för att slå in paket. Personliga inslagningar är både roligare och finare än de paket som kommer inslagna från affären. Här får du fyra tips på hur du kan variera julklappsinslagningarna.

Nyårsdukning - pyssla till nyår!

Till nyårsmiddagen vill vi alla duka lite extra fint och dekorera bordet till fest. Många väljer att duka i silver och ljusa toner. Dels för att bryta av julens varma färger men också för att symbolisera nyårsnattens förhoppningsvis klara och frostiga färger.

Julens mossa - vad är det egentligen?

I juletid är det många som väljer att ha mossa i sina adventsljusstakar och blomsterplanteringar. Så vad är det egentligen för något du köper i Blomsterlandets butiker?

GuideAmaryllislök - så här gör du

Det är en speciell känsla att köpa en amaryllislök ett par månader innan jul och driva den själv. Följ hela förvandlingen från lök till utslagen blomma.

GuideAdventsljusstake med blockljus - gör så här

Skapa din egen adventsljusstake med hjälp av enkla saker du kanske redan har hemma. Låt fantasin flöda och pynta dina ljus efter eget tycke och smak. Saknar du något så finns det pynt och tillbehör hos Blomsterlandet.

Mini-julgran vid entrén

Granen står så grön och grann i stugan...eller? Ibland kan den kanske passa bättre ute på trappan eller uteplatsen. En liten gran i kruka är perfekt!

En säker julgran

En torr gran kan brinna upp på några sekunder om den kommer i kontakt med till exempel en ljuslåga eller ett tomtebloss.

Amaryllis - miniatyrsorter

Lökarna är små, men rymmer flera stänglar, som bär många, små blommor. Ofta är blommorna mycket sirliga och gracila och har ibland böjda eller väldigt spetsiga kronblad. Fina att plantera tätt tillsammans för härlig blomsterprakt.

Amaryllis - jumbo

Stora, vackra och magnifika! Har lökbeteckning 32/34, som betyder lika många centimeters omkrets. Kan ha flera stänglar med flertalet klockor, som blommar länge och imponerande.

Amaryllis - fjärilsamaryllis

I södra Brasiliens regnskogar växer fjärilsamaryllisen, Hippeastrum papilio, som fått sitt namn för att blommorna påminner om fjärilar. De är spröda, skira och ser ut att kunna fladdra iväg.

Amaryllis - exklusiva

De kommer inte ur de största lökarna, de har inte de största blommorna men de är ändå magnifika, exklusiva utvalda sorter. Kanske är det färgen vi faller för, kanske blommans utseende, den kraftiga stängeln eller antalet blommor.

Amaryllisens väg till butik

Det tar 3 år innan den första blomningen kommer på en amaryllislök. Av 10.000 sorter väljs oftast bara en ut som får genomgå ytterligare år av tester.

Smycka bordet med vitt och grönt till nyår

Med några enkla knep skapar du en vacker inramning på ditt festbord. Låt grönskan ta plats och välj en temafärg på dina blommor. Vi har valt klassiskt vitt, som känns vintrigt och lite lyxigt.

Dukning till jul

Använd dina favoriter bland julens blommor och blanda med dina favoritfärger på krukor och pynt. Skapa gärna ett tema eller en röd tråd. Att gruppera flera mindre dekorationer på bordet ger plats för övriga fat som skall få plats.

Julbegonia - julens sötaste

En växt som julbegonia som blommar mitt i vintern, får så många blommor och har så lång blomningstid kan inte bli annat än populär.

Nyårsblommor

Nyår är årets sista stora festlighet, och vad passar då bättre än blommor? Vi är många som är sugna på vitt, silver och krispiga tulpaner.

Visar 46 av 46 resultat