Jul & nyår

Krans för julbordet

En härlig julkrans som blir julbordets mittpunkt gör du lätt. Dekorera och gör kransen personlig med hjälp av pyssel och ljus om t.ex. matchar dukningen eller bordsduken. Du kan också blanda olika sorters ris för att få den rätta känslan. Hos oss på Blomsterlandet finns det ett stort utbud av olika sorters ris och tillbehör. Följ våra steg så lyckas du enkelt med din bordskrans!

Pyssla din egen julgrupp!

Att pyssla sin egen julgrupp är både enkelt och roligt, dessutom blir den personlig. Använd dina favoritväxter och låt fantasin flöda. Dekorera sedan med mossa och fint pynt. Här får du tipsen till hur du lyckas med din egen julgrupp.

Spara dina julblommor

Bara för att helgerna tar slut och julen dansas ut är inte livet nödvändigtvis över för dina julblommor. Låt dem fortsätta att leva – ta hand om dem. Det är lättare än du tror att hålla liv i dina julblommor!

Julens blommor – här är våra favoriter

Julen och den rätta julstämningen förknippas mycket med växter. Men vilka är de stora favoriterna bland våra gröna och blommande vänner denna högtid? Vi har hela listan!

Rumsgran - perfekt som liten julgran!

Rumsgranen har på senare tid blivit mycket populär hos oss och då främst inför jul. Dekorera din rumsgran med små julgranskulor, glitter eller vackra band så har du en julgran i miniformat att placera i en vacker kruka på bordet.

Gröna julträd i kruka

Till advent och jul vill vi gärna ha skogens gröna träd i våra hem. Julgran har vi av tradition – med alla de andra gröna skapar vi nya traditioner. Vi kallar dem jul-enar även om de är cypresser och de kommer inte från skogen, de är odlade i andra länder och importerade. De har blivit en del av julen och kan användas på många sätt.

Gran på fem nya vis

En gran kan se ut på mångas vis. Har du ont om plats eller vill sprida grandoften i hela huset, då är det dags att tänka nytt! Här får du fem tips på hur du kan förnya årets gran.

Dekorera bordet med julens blommor

Att duka med blommor och ljus kan nästan aldrig bli fel. Till jul kan du enkelt skapa en riktigt härlig känsla genom att använda den traditionella julröda färgen som tema på ditt bord. Låt även naturen inspirera med mossa och granris.

Julstjärna – tre tips för nya arrangemang

I juletid är julstjärnan en självklar favorit för många. Här får du tre snabba tips på hur du med enkla medel ger julstjärnan ett nytt utseende. I år skapar du rätta julkänslan med julstjärnor!

Julstjärna - adventsblomman som alltid är rätt

De färgglada bladen på en julstjärna, som liknar en blomma, är i själva verket något som kallas för högblad, de verkliga blommorna är små, gula knappar som sitter i julstjärnans mitt. Växter med små och oansenliga blommor, som en julstjärna, har i regel stora, färgglada högblad som lockar insekter till blommorna för att pollinera dem. Naturen är fantastisk!

Julros blommar i snö!

En julros erbjuder blomsterprakt utomhus när vi minst väntar oss det, till och med när det är snö. De flesta julrosor blommar faktiskt inte förrän efter jul eller senare. De passar väl i en stor vårkruka på trappen för att sedan plantera ut. Du hittar julrosor också under vår och höst bland perennerna i vår trädgårdsavdelning.

Julbegonia - julens sötaste

En växt som julbegonia som blommar mitt i vintern, får så många blommor och har så lång blomningstid kan inte bli annat än populär!

De 6 vanligaste misstagen med julstjärnor – så undviker du dem

Tillhör du dem som har misslyckats med julstjärnor? Har den fina julstjärnan som du valde i butiken tappat bladen, blivit gul eller hängig när den väl kommit hem? Lugn, vi hjälper dig att lyckas!

Adventspynt som blommar

Advent betyder ankomst. Och för de flesta av oss betyder det att det bara är drygt fyra veckor kvar till jul och tid att ta fram sitt adventspynt, om man inte redan har gjort det. Adventstjärnan lyser i fönstret och adventsstaken tänds, ett ljus för varje söndag. Nu kan vi äntligen börja omge oss med julens blommor och kryddiga dofter – för kan väl vara bättre adventspynt än just det? I hemmet blandas dofter av tända ljus, kanel och kryddnejlika men framför allt av blommande hyacinter.

Smycka bordet med vitt och grönt till nyår

Med några enkla knep skapar du en vacker inramning på ditt festbord. Låt grönskan ta plats och välj en temafärg på dina blommor. Vi har valt klassiskt vitt, som känns vintrigt och lite lyxigt.

Pyssla julklappar – fyra tips för lyckad inslagning

Nu är tiden här för julklappar och då också för att slå in paket. Personliga inslagningar är både roligare och finare än de paket som kommer inslagna från affären. Här får du fyra tips på hur du kan variera julklappsinslagningarna, allt för att skapa den rätta, personliga julkänslan.

Nyårsdukning - pyssla till nyår!

Till nyårsmiddagen vill vi alla duka lite extra fint och dekorera bordet till fest. Många väljer att duka i silver och ljusa toner. Dels för att bryta av julens varma färger men också för att symbolisera nyårsnattens förhoppningsvis klara och frostiga färger. Självklart vill vi också tänka på de ljusare tider som nu är på väg!

Julpyssel – julens mysigaste

Få den rätta julkänslan och hitta allt julpyssel du behöver hos oss på Blomsterlandet. Du hittar allt från växter till granens dekorationer, julpyssel för barnen och tillbehör. Ditt julpyssel behöver varken vara komplicerat eller svårt, varför inte julpyssla tillsammans med barnen?

Julpynta med stil!

Letar du efter alternativ till den traditionella röda julen? Vi gav stylisten och journalisten Emma Sundh uppdraget att tipsa om hur du kan göra det vackert hemma och samtidigt skapa en julkänsla som inte bara är glitter, röda tomtar och smällkarameller. Hon sätter sin egen puderrosa prägel på julen och visst är det vackert?

Julgran – så sköter du den

För många är en "vanlig" julgran en rödgran för andra är en "riktig" julgran en kungsgran. Oavsett vilken gransort du väljer så sköter du dem på samma sätt. Här följer några enkla råd för hur du tar hand om din julgran på bästa sätt så den står längre och barrar mindre!

Julens mossa - vad är det egentligen?

I juletid är det många som väljer att ha pynt, dekoration eller mossa i sina adventsljusstakar och blomsterplanteringar. Så vad är det egentligen för något ni köper i Blomsterlandets butiker? Här får ni en förklaring av de två vanligaste produkterna som vi i folkmun kallar vitmossa men som egentligen heter fönsterlav samt grönmossa.

Dukning till jul

Här får du tips och inspiration till hur du kan duka bordet till jul. Använd dina favoriter bland julens blommor och blanda med dina favoritfärger på krukor och pynt. Tänk på att hålla ihop dukningen med ett tema eller en röd tråd. Att gruppera flera mindre saker på bordet ger ett lugn men också plats för övriga saker som skall få plats. Testa dig fram och låt dukningen ta lite tid, du kanske rent av skall duka bordet kvällen före?

GuideAdventsljusstake med blockljus - gör så här

Skapa din egen adventsljusstake med fristående blockljus. Antingen pysslar du varje ljus vecka för vecka i takt med advent eller så skapar du hela adventsljusstaken på en gång. Låt fantasin flöda och pynta dina ljus efter eget tycke och smak. Här hittar du våra förslag till hur du kan skapa din egen adventsljusstake med hjälp av enkla medel. Du hittar både ljus och tillbehör hos oss på Blomsterlandet.

4 inspirerande juldukningar i olika stilar

När familj och vänner samlas till julens fester är det roligt att överraska med en fin borddukning. Att duka med blommor gör alltid bordet extra festligt och till julens högtider tycker vi att julstjärnor passar allra bäst. De stjärnformade blommorna ger dukningen ett festligt och välkomnande uttryck. Ytterligare en fördel är att julstjärnan finns i många olika färger och beroende på vilken stil du tycker om kan du få helt olika uttryck. Här visar vi exempel på fyra olika stilar.

Mini-julgran vid entrén

Granen står så grön och grann i stugan...eller?

En säker julgran

En torr gran kan brinna upp på några sekunder om den kommer i kontakt med till exempel en ljuslåga eller ett tomtebloss.

Julfint på trappan

Under årets mörkaste månader kanske vi i första hand tänker på att göra det fint inomhus. Men den hemtrevliga känslan kan börja redan i din trädgård eller på trappan. Här är några enkla tips för hur du skapar en mysig känsla.

Mytomspunnen mistel

Vill du bli kysst i jul? Anamma traditionen och häng upp en mistel i dörrposten och invänta julens första kyss samtidigt som huset skyddas från ont.

Nyårsblommor

Nyår är årets sista stora festlighet, och vad passar då bättre än blommor? Vi är många som är sugna på vitt, silver och krispiga tulpaner.

GuideKrans på dörren - gör så här

Fina kransar att hänga på ytterdörren finns att köpa färdigt, men varför det när man kan göra själv? Då kan du göra kransen personlig och roligt är det också. Och kom ihåg - perfekt är inget att sträva efter! Fint och skoj är ett bättre mål. Följ våra steg så lyckas du enkelt!

Visar 30 av 30 resultat