Inspiration

Julbuketter med snittamaryllis

Den ståtliga amaryllisen ger direkt en lyxig känsla i vasen. Låt dig inspireras av våra tre julbuketter som du enkelt kan göra själv med säsongens gröna kvistar. Vilken färg väljer du?

Gyllene nyanser med aprikos

Med raketfart har den aprikosa amaryllisen blivit en stor favorit i vasen när vi närmar oss advent och jul. De ger kanske inte den typiska juliga stämningen, men vilket rum som helst får lite mer flärd, glans och festkänsla med dessa skönheter. 

I vår aprikosa amaryllisbukett har vi lagt till kvistar av eukalyptus, både naturligt grågröna men även guldfärgade som gör buketten till något extra. 
Börja med att placera snittamaryllis i vasen och stick sedan ner de gröna eukalyptuskvistarna runt om som en bas. 

De guldiga kvistarna är nästa steg, fördela dem jämnt i buketten. Den sista delen som binder ihop bukettens färger är det röda fontängräset, med luftiga små plymer.  

Julröd bukett

Mer jul än röda amaryllis är det svårt att hitta i snittblomsavdelningen den här tiden på året. Men traditionellt betyder inte tråkigt. Här mixar vi de röda klockorna med olika texturer och former. 

Börja med att sätta amaryllisen stadigt i vasen och fyll på med några kvistar av eukalyptus och ruscus, kvistarna med gröna, lite mindre blad.

Därefter är det dags för videkvistar som du kan fördel runt i vasen.

Och som en sista detalj för en lite extra luftig känsla – fontängräset med sina röda vippor. 

Vintervit grönska

Vill du skapa en krispig, vintrig känsla är de vita amaryllisarna helt rätt. Jobba med gröna, friska och frostiga nyanser och låt de vita klockorna få lysa. 

Börja med amaryllis och eukalyptus i en stadig vas.

Fyll på med mer grönska i form av kvistar av vinterbär, med sina limefärgade små vackra klasar. 

Sista steget är att lägga till videkvistar, fördela dem jämnt i buketten. 

Tips för din amaryllisbukett

  • Använd rena redskap när du gör nya snitt på stjälkarna, en vass snittkniv, sax eller sekatör är perfekt.
  • För att undvika att amaryllisstjälken fransar upp sig längst ner kan du sätta en genomskinlig tejpbit runt änden, så håller den sig snygg i vasen.
  • Välj en stadig vas, amaryllisens klockor kan bli tunga när de slår ut. Saknar du en högre vas kan du såklart anpassa höjden på stjälken, men du kan också sticka in en blompinne i hålrummet i stjälken för att göra den stadigare i vasen.
  • Häll alltid kallt, rent vatten i vasen. Har du möjlighet att byta vattnet ett par gånger i veckan kan du förlänga hållbarheten på dina snittblommor maximalt.  

Välj dina favoriter i snittavdelningen och prova dig fram. Snittamaryllis dyker upp i våra butiker i november och finns att köpa genom hela julen i flera olika färger, beroende på tillgång. Du kan enkelt använda våra bukettrecept som bas och byta ut blommorna eller anpassa buketterna efter storlek på vasen. 
Eller varför inte passa på att fylla på med en ny vas till dina julbuketter? Våra butiker har många varianter, bland annat vaserna på bilderna.