Inspiration

Dekorera med julens lökväxter

Julkänslan flyttar in med säsongens lökväxter och vi älskar att pyssla med de tåliga och lättskötta blommorna. Du har väl provat att ha hyacint i vas?

Gör julen lite mer rosa

Färgmatcha de söta, rosa hyacinterna med en maffig amaryllis i samma ton. Ta bort plastkrukorna och sätt ner lökarna i vaser, fyll upp och täck med mossa runt om så att de står stadigare. Dekorera gärna med något litet extra, här har vi lagt i järnek och röd prydnadsapel. Du kanske hittar fina bär och kvistar på nästa promenad?

Blå hyacintkruka

Fler av samma i både sort och färg ger en fyllig, härlig känsla. Och dessutom kan du få mer doft när du sätter ihop massor av hyacinter. Täck jorden med mossa och maxa myset med en liten ljusslinga.

Batteridriven ljusslinga är verkligen ett tips att ta med sig. Den passar perfekt som bordsdekoration, i kransen eller i julgruppen – så användbar!

Amaryllis och hyacint i glas

En favorit som vi återkommer till är att placera lökväxterna i de särskilda lökvaserna som finns, där rötter och lökar blir en del av dekorationen.

Ta försiktigt bort jorden från löken, skölj och tvätta av rötterna i vatten. Häll vatten i vasen och placera löken, se till att rötterna hänger ner fritt i vattnet utan att själva löken nuddar vattnet. Amaryllis kan bli hög och har vanligtvis en mycket större lök än hyacinter, så se till att du väljer en tillräckligt stor vas så att de inte välter när de blir tyngre upptill.

Prova doftande tazetter till jul

Den här tazetten finns ofta i att köpa lagom till jul och blir en trevlig variation med de mer traditionella julblommorna. När de små halvfyllda blommorna slår ut sprider sig en härlig doft.

Plantera dem i en enkel kruka, här har vi valt lerkrukor, och täck jorden med små kottar, här har vi använt lärkkottar.

Även dessa små lökväxter blir fina i en stor glasvas, där du kan fylla på med mossa och fina dekorationer från naturen. Kottar, bär och grenar täckta med lav är några tips.

Klä in lökarna i mossa

Eftersom lökväxterna klarar sig rätt bra med all växtkraft som finns lagrad i löken kan man vara kreativ med vad man gör med dem. Ett enkelt men stämningsfullt tips är att linda in lökarna i mossa.

Lägg löken på en bit mossa och rulla in den så att löken täcks, linda fast med myrtentråd som håller den på plats. Vid behov kan du spraya på mossan så att den håller sig mjuk.

Det härliga med säsongsväxter är att de bara finns under en kort period, man får längta och uppskattar dem verkligen när det är deras tid.

Njut av alla dina blommande julfavoriter och skapa en hemtrevlig känsla med dina egna dekorationer.