Guide

Julkrans på dörren - gör så här

Fina kransar att hänga på ytterdörren finns att köpa färdigt, men att binda en egen krans är inte så svårt. Och kom ihåg - perfekt är inget att sträva efter, kör på din egen stil.

Steg 1:

Plocka fram allt du behöver. Se till att jobba på ett underlag som är tåligt och tänk på att det kan bli lite barr och eventuellt lite kladd från kåda på riskvistarna. Ha gärna handskar på dig för att enklare hantera taggiga barr. 

Steg 2:

Klipp till riskvistarna du valt i mindre bitar för att underlätta att fästa dem. Ädelgran är fint, eller vanligt granris, men vårt val föll på buxbom – för att det doftar så gott! Olika ris finns att köpa på Blomsterlandet.

Blanda olika typer av ris, som gran och tall.

Steg 3:

Linda sen spoltråden i varv runt kransstommen. Arbeta fast kvistarna en efter en. Kvistarna är grövre nertill, tänk på att förskjuta dem något för varje gång så att inte alla tjocka delar hamnar på samma ställe i stommen. Här kan du välja att få en yvigare krans eller linda tråden lite tätare och få en mer stram krans.

Steg 4:

När du täckt hela stommen med riset fäster du metalltråden. Se till att också göra en ögla av spoltråden för att kunna hänga upp kransen på dörren.

Vill du kan du nu börja dekorera med annat. Vi valde att linda ett enkelt rött band runt om stommen men du kan använda kottar eller vad du nu själv tycker är juligt och fint.

En annan typ av gran med blandat ris och blad. Dekorerad med kottar, kanelstänger och små julpynt.

Pynta och gör julfint hemma

Julpynta med stil!

Letar du efter alternativ till den traditionella röda julen? Stylisten och journalisten Emma Sundh visar hur du kan göra det vackert hemma och samtidigt skapa en julkänsla som inte bara är glitter, röda tomtar och smällkarameller. Hon sätter sin egen puderrosa prägel på julen och visst är det vackert?

InspirationMer kransinspiration i höstens färger

Det är en färgsprakande tid vi har innan vintern ordentligt gripit tag om naturen. Använd det som inspiration och bind kransar till dörrar och bordsdekorationer.

Krans för julbordet

En härlig julkrans som blir julbordets mittpunkt gör du lätt. Dekorera med miniväxter och olika sorters ris för att få den rätta känslan.