Inspiration

Dukning till jul – hitta din stil

Vid jul finns det många tillfällen att samlas runt det dukade bordet. Juldukning sätter stämningen och är en del av denna glimrande högtid. Gör ditt julbord personligt och blommande med våra tips.

1. En klassisk, stilsäker juldukning

Krukor, duk och porslin matchas i dova nyanser för att låta julstjärnorna stråla med extra stjärnglans. Välj en eller flera färger och ge olika känsla beroende på tillfälle. Tidigt i advent kan de rosa och vita nyanserna få ta plats, för att sedan bytas ut mot mer julrött när vi närmar oss julafton. 

Tallrikar smyckas av grankvistar, kanelstänger och torkade apelsinskivor. Några av julens favoritdofter i en liten bukett.

Skifta känslan med hjälp av färgerna på julstjärnorna och låt de röda blombladen lysa upp.

2. Doftande advent i modern stil

Här är hyacinten i fokus, med sin vackra lök och doften som så småningom sprids i det julpyntade rummet. Gruppera hyacinterna i större krukor och dekorera med mossa och andra små fina detaljer, som små julkulor, kottar eller kanelstänger. 

På bordet ringlar en girlang av granris mellan planteringarna. I ändarna finns de mer högresta amaryllisarna med en vaxad lök på fot, som gör att de kan stå för sig själva utan kruka eller vas. 

Varvat mellan de större planteringarna kan du sätta hyacinter i vas. De vackra lökarna får synas ordentligt och du kan följa när rotsystemet blir större. Se till att hyacinten alltid har vatten i sin vas, men att det inte når hela vägen upp till själva löken. 

3. Rustikt och vintervitt 

Dekorera med naturmaterial och jordnära färger ihop med vinterns vita blommor. Julrosen får bli julbordets höjdpunkt och de vita hyacinterna förstärker blomsterprakten i de mindre krukorna. 

Granriset är grunden som binder ihop dukningen, tillsammans med en liten batteridriven ljusslinga. Mellan krukorna finns små plantor av echeveria, en tålig fetbladsväxt, som matchar fint med den grågröna fönsterlaven. 

Här behöver det inte vara så slätt och prydligt, välj duk och servetter i linne med lite grov känsla och plocka gärna in tallris i en vas och kottar som förstärker de naturliga inslagen. 

4. Ombonat och traditionellt

Avslutningsvis återkommer vi till det varma, julröda, härligt blommande. Bordet fylls av julstjärna ’Jester’ och den röda färgen återkommer i alla små detaljer. 

I änden av bordet står en hög vas med snittamaryllis som ger en pampig inramning, de rödvita stora klockorna känns extra festliga.

Fler röda detaljer på bordet är blockljusen, små tulpaner på lök och en hemmagjord servettring med röda bär. En servettring gör du enkelt genom att trä upp bären på en tunn ståltråd eller liknande.