Inspiration

Nyårsfint – tre dekorationer för nyårsdukning

Ett vackert dukat bord hör nyårsfirandet till, oavsett storlek på sällskapet. Vanligtvis tänker man kanske först och främst på glitter och guld, men se till att blommorna får ta plats på ditt nyårsbord. Prova någon av dessa vackra bordsdekorationer.

Pampig dekoration med orkidéer

Fyll krukan med blöt stickmassa. Börja med att placera de gröna kvistar du valt och fyll sedan på med blommor. Låt orkidéerna ta plats och vara huvudperson. Har du möjlighet så kan du klippa av blomstänglar från en orkidé i kruka och göra den till snittblommor. Här har vi också fyllt upp med nejlikor ton i ton och hyperikumbär. I det här arrangemanget är det gröna materialet asparagus och eukalyptus.
Kanske har du andra krukväxter hemma som kan komma till användning på nytt sätt? Eller så ser du vad som finns i butikernas snittkyl.

Vad är stickmassa?

Materialet heter Oasis Fibre Floral media. Det suger upp vatten och kan sedan hålla fukten länge. På så sätt håller arrangemang med snittblommor också längre. Vår variant av stickmassa innehåller inte plast utan baseras på vulkanisk sten.

Tulpandekoration i lerkruka

Ett enkelt arrangemang som ändå känns lyxigt, med en längtan efter ett nytt år och en ny vår. Det är lätt att göra flera krukor som kan placeras ut längs med hela bordet.

Placera en plastpåse eller annat skydd i krukan så att inte vattnet läcker ut, placera en bit fuktad stickmassa i höjd med krukan. Använd dig av säsongens tidiga tulpaner och stick ner dem i stickmassan, täck ytan på massan med stenar eller sand. Stick ner en ranka murgröna och linda runt kanten som en mjuk inramning, fäst med en bit böjd ståltråd. Mellan tulpanerna kan det bli fint att även komplettera med några kvistar av vaxblomma.

 

Låt skogen komma in

Att använda sig av dekorationer man har nära kan vara en enkel lösning och du får också användning av julens vita favoritblommor.

Dekorera direkt på bordet med kuddmossa och kottar. Och kanske har du en batteridriven ljusslinga att lägga till?
Ta vara på dina lökväxter och placera vintervita hyacinter i hyacintglas. Ta försiktigt bort all jord från löken och skölj av rötterna. Häll vatten i vasen och placera löken, se till att rötterna hänger ner fritt i vattnet utan att själva löken nuddar vattnet.

Har du fler små vaser kan du komplettera med julrosens blommor eller vit julstjärna.