Inspiration

Hylla julens juvel - amaryllisen

Amaryllis är en av få växter som tillägnats en alldeles egen dag. Amaryllisens dag inträffar den 19 november och det är en lämplig tid att köpa hem amaryllisar i kruka för att de ska komma i blom lagom till advent och jul.

Amaryllis är en ovanligt spännande växt eftersom man verkligen kan följa dess utveckling och se förvandlingen från knopp till makalös blomning. Ibland kallas den julens drottning och för många är det julens absoluta favoritväxt.

Här delar vi med oss av tips om hur du bäst sköter din amaryllis samt delar inspiration om hur du kan använda den. Fira amaryllisens dag hela julen!

Så sköter du din amaryllis

  • Vattna din amaryllis sparsamt för att få bäst resultat. Löken tycker inte om att bli blöt så det bästa är att vattna på fatet eller i krukkanten.
  • Jorden kan gärna torka upp mellan vattningarna.
  • Tillsätt inte näring eftersom löken är laddad med allt som behövs för blomningen.
  • Amaryllisen vill gärna stå ljust, annars är risken att stänglarna blir långa och rangliga.
  • Ju varmare amaryllisen står desto snabbare går det att driva den i blom. Vill du påskynda blomningen är därför en varm plats att föredra, medan en svalare placering gör att knopparna och blommorna håller längre.

Vill du prova att driva upp din amaryllis från grunden, som löslök? Läs våra tips här.

Amaryllis fungerar både som krukväxt och att använda som snittblomma. Foto: Blomsterfrämjandet
Foto: Blomsterfrämjandet

Stöd för amaryllisens långa stjälkar

Det finns olika typer av stöd som håller blommorna uppe, sätt ditt amaryllisstöd i krukan redan tidigt innan klockorna har slagit ut. Grenar från trädgården eller skogen ger också utmärkt stadga.

Foto: Blomsterfrämjandet

Ibland blir amaryllisstänglarna väldigt långa vilket gör att hela växten lätt välter. Men misströsta inte en bryten amaryllisstjälk! Använd då istället blommorna som snitt. Placera dem i en vacker vas, ensamma eller tillsammans med andra snittblommor.

Och vill du stötta långa snittamaryllis lite extra - använd en vanligt blompinne och stick in den i stjälken, så blir den stadigare. Fler tips för snittamaryllis kan du läsa här.

Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Mycket tjusigt är det att hänga amaryllisar upp och ner, i ett fönster, över matbordet eller kanske i ljuskronan. Fyll amaryllisstjälken med vatten, då håller sig blommorna fräscha länge.

Foto: Blomsterfrämjandet/Lena Granefelt

Placera flera olika amaryllisar på rad eller i en grupp. Det gör inget om de har kommit olika långt i sin blomning, det är vackert att avnjuta såväl blomning som knoppstadium. Placera gärna tillsammans med några vackra ljus och lek med de många nyanser och färger som finns av amaryllis. Mörkt röda som 'Mandela', randiga 'Bright Nymph' och rosaskimrande 'Rozetta' är bara några exempel.

Foto: Blomsterfrämjandet

Amaryllis upplevs av många som en väldigt lyxig blomma. Genom att placera den i guldiga krukor och smycka med små ljusslingor förstärks det ytterligare.

Foto: Blomsterfrämjandet

Låt löken stå i en amaryllisvas av glas så att de vackra rötterna syns, men undvik för mycket vatten som kan göra att löken ruttnar.

Foto: Blomsterfrämjandet

Lägg amaryllisar direkt på en bricka på bordet. Linda in löken i mossa och snurra fast mossan med en fin silvertråd och håll den fuktig genom att duscha den lätt. Eftersom amaryllisblomman strävar mot ljuset kommer blomman att resa sig och det ser väldigt festligt ut!

Blanda gärna amaryllis med andra julblommor som hyacinter, azaleor och julstjärnor. Foto: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

Spara löken och få ny blomning

Vill du spara löken och försöka få den att blomma om igen? Gör då så här!

När amaryllisen blommat över: skär av blomresterna så att plantan inte lägger kraft på att bilda frön. Stängeln tas bort när den vissnat ned ordentligt. På sommaren placeras växten ute på en vindskyddad och halvskuggig plats eller i ett växthus eller på en inglasad plats. Vattna och gödsla fram till början av oktober då löken behöver en period av vila för att blomma om. Löken ska då hållas torrt och i en temperatur mellan 12- 15°C. Utan en kall period kommer inte amaryllisen att sätta nya blommor.

Det är dags att ta ut amaryllisen i värmen igen när du ser en knopp vilket brukar ta ca 3 månader. Risken är annars att bladen tar överhand och blomningen uteblir. Plantera om den och vattna den för att sedan se fram emot en ny blomning som oftast infaller i januari-februari.

Kvalitet – hur ser jag det?

Amaryllis för endast 39,90 – kan det vara något? Ibland säljs växter väldigt billigt och för en lekman kan det vara svårt att avgöra om det är något att satsa på. Bästa sättet att försäkra sig om att få hem en bra amaryllis är att titta på lökens storlek samt räkna antal stänglar. Det är också viktigt att amaryllislöken är fast.

Lökens storlek

Ju större lök desto mer välmatad är den med näring och växtkraft. I regel är det så att ju större löken är, desto fler stänglar och blommor kommer fram.

En amaryllis av hög kvalitet har en omkrets på 34-36 cm, väger ca 600g och ger oftast tre stänglar med många blommor. Amaryllisar som har en omkrets på 28-32 cm väger ca 400 gram och här kan du räkna med ca två stänglar.

Ännu mindre lökar ger inte samma blomning om det inte gäller andra arter som fjärilsamaryllis Hippeastrum papilio och spindelamaryllis Hippeastrum Spindel-Gruppen som har mindre lökar.

Antal stänglar

Varje stängel utvecklar i regel upp till fyra blommor så ju fler stänglar amaryllisen har, desto mer blomning kommer den att bjuda på.

Text och bild: Blomsterfrämjandet