Dekorera bordet med julens blommor

Att duka med blommor och ljus kan nästan aldrig bli fel. Till jul kan du enkelt skapa en riktigt härlig känsla genom att använda våra mest älskade julblommor. Låt även naturen inspirera och plocka in granriset.

Använd dig av dekorationer i olika höjd som passar olika delar av bordet. Låt den höga amaryllisen trona upp sig vid platser kring bodet där inga gäster råkar hamna bakom. Här är de vackra snittamaryllisen stylad med tallris och skira strån av prydnadsgräs. Våga testa kontrasterna med det mjukt blommande och det grövre riset.

Börja sedan med att lägga ut kvistar av granris i mitten av bordet där du vill ha din dekoration. Granriset binder samman snittbuketten med resten av dukningen på ett fint sätt. En batteridriven ljusslinga gör verkligen det lilla extra för den här dukningen. Ringla den längs med granriset och göm undan batteridosan.

Placera ut vart du vill ha dina ljus. Här har vi valt blockljus i olika höjder, men du kan lika gärna använda fina ljuslyktor eller ljusstakar du har hemma. Du kan också testa att använda batteridrivna LED-blockljus, så behöver du inte tänka på att inte lämna ljuset obevakade.

Det kan vara bra att hålla ljusen lite lägre så att alla kring bordet ser varandra. Matcha gärna färger på ljus och ljuslyktor i nyanser som blir fina ihop.

Att använda krukväxten julstjärna som en snittblomma kanske ger den ny stjänglans och blir ett fint blickfång. De låga små vaserna gör det lätt för sällskapet runt bordet att se varandra, och har du flera olika små vaser blir det en fin mix av former.

Numera finns julstjärnan i mängder av nyanser av rött, rosa, aprikos och vitt. Välj en nyans som du kan matcha med de andra blommorna. I vår dukning har vi valt rosa och aprikosa toner, men ett vintervitt eller julrött tema blir precis lika effektfullt.

Gör så här när du ska använda julstjärnan som snittblomma:

Skär av kvistar från julstjärnan. Doppa sedan snittytan i 60 grader varmt vatten ett par sekunder och därefter i kallt vatten. Det stoppar mjölksaften och hindrar den från att sippra ut.

Hyacinten har självklart också en plats på vårt julbord. Plocka försiktigt bort jorden från löken och skölj av rötterna. Placera ut dem på bordet bland granriset och se till att de står stadigt. Den härliga doften får du på köpet!

Med några enkla knep så har du nu skapat en mysig och stämningsfull bordsdekoration som vi nästan kan lova kommer bli ett samtalsämne bland dina gäster.