Julens blommor – här är våra favoriter

Julen och den rätta julstämningen förknippas mycket med växter. Men vilka är de stora favoriterna bland våra gröna och blommande vänner denna högtid? Vi har hela listan!

Det är den älskade hyacinten som är nummer ett över de mest sålda växterna under julsäsongen. Det är kanske inte helt förvånande eftersom hyacinten är så pass liten att man gärna köper flera åt gången. Den lilla hyacinten kan också ge en extra dimension om man vill, genom sin härliga doft som många förknippar med julen.

På andra plats på listan över julens favoriter kommer julstjärnan, följd av amaryllis.

Julstjärnan är en stadig favorit, men amaryllisen har en stark uppåtgående trend och den kan mycket väl segla upp på en andra plats inom kort. Amaryllisen som snittblomma har också ökat snabbt och har blivit ett härligt alternativ i julbuketten.

En bubblare på listan är annars julrosen som fått allt mer uppmärksamhet. Den kan ge dig glädje även i trädgården om du väljer att plantera ut den till våren. Men den växt som ökar allra mest i populäritet, men som ändå inte tagit sig in på listan över julfavoriter, är rumsgranen. Den lilla granen har hittat sin plats i våra hem vid jul och verkar vara här för att stanna. Låt oss hoppas att fler får upp ögonen för denna stämningshöjare!

Längre ner på topplistan finns en annan grön favorit, den konformade ädelcypressen som är perfekt ute på trappan. Andra klassiker på listan är azalea, ros och tulpan. Tulpanen är mycket populär under julen, men har såklart sin stora höjdpunkt efter nyår. Då längtar vi efter vårkänsla och vad passar då bättre än krispiga tulpaner i härliga pasteller?

Under julen föredrar vi rött och vitt färgmässigt och det är också temat som man kan se genomgående för alla blommande växter.

En annan tradition som alltid återkommer är julgruppen. Stor som liten passar den perfekt att ge bort till nära och kära under december.

Men vad är väl en jul utan gran? Den traditionella rödgranen doftar härligt och är fortfarande den som de flesta väljer. Är du ute efter det lite mer rustika utseendet är kungsgranen ett vackert alternativ. Du skapar lätt den härliga Disney-känslan i hemmet med ljus och vackra hängen.

Här är hela listan på våra julfavoriter:

  1. Hyacint
  2. Julstjärna
  3. Amaryllis, i kruka
  4. Tulpaner
  5. Rosor
  6. Azalea
  7. Julros
  8. Höstglöd
  9. Ädelcypress
  10. Amaryllis, i snitt

Läs mer om dina favoriter

Julstjärna - adventsblomman som alltid är rätt

Den härligt färgsprakande julblomman är väldigt starkt förknippad med vår traditionella jul. Men visste du att den härstammar från Mexico och det vi ser som blomman, egentligen bara är högblad?

Hyacint – allt du behöver veta!

Hyacint och dess doft är för många associerat med advent och jul. Plantera hyacinten som du vill, i kruka eller driv löken i ett glas.

Amaryllis – så sköter du den

Frossa i amaryllis, de finns i nyanser från vitaste vitt till mörkaste rött med både enkla och fyllda blommor. Att få följa sin amaryllis från knopp till utslagen blomma är en fröjd. Följ våra enkla tips för att lyckas.