Blomsterlandet

Amaryllis – så sköter du den

Frossa i amaryllis, de finns i nyanser från vitaste vitt till mörkaste rött med både enkla och fyllda blommor. Att få följa sin amaryllis från knopp till utslagen blomma är en fröjd. Följ våra enkla tips för att lyckas.

Amaryllis i en fin ytterkruka är ett traditionellt och vackert arrangemang som sprider glädje under hela julen. Ett annat alternativ är att använda amaryllis i en hög glasvas. Genom att dekorera med olika material i vasen kan stilen varieras i det oändliga. Använd vackra glaskulor, stenar eller hämta inspiration från naturen med mossa och kottar för att göra just din vas unik.

Amaryllis – tips och skötselråd

Det är lätt att få amaryllis att blomma. För att blommorna ska utvecklas vill den stå ljust och i normal rumstemperatur. Vattna sparsamt, för mycket vatten resulterar i att stängeln blir lång och krukan har då lätt för att tippa. Vattna brevid löken, inte på den.

Sätt gärna ett stöd för stjälken, ifall den sticker i höjden eller att klockorna blir stora och tunga. Det finns avsedda amaryllisstöd i butiken, men en blompinne och ett fint snöre runt stjälken duger alldeles utmärkt.

Efter blomning

Vill du spara din amaryllis så låt den stå i ett ljust fönster, klipp bort de vissna blomställningarna, och vattna med lite näring i vattnet. Plantera växten i ny jord och ställ den ute under sommaren.

Amaryllis klarar temperaturer ner till 5°C. På hösten innan frosten kommer tar du in din amaryllis och placerar den på en sval, ljus plats. Amaryllisen bör nu ha en vila på ca 13 veckor innan man tar in den i värmen och planterar om den för en ny blomning. Lättast är att lyckas om man tar fram sin amaryllis i februari då dagarna blir längre och växten får sin mera naturliga cykel att blomma på våren.

Det är svårt att bara ha en favorit.

Vilken amaryllis får flytta hem till dig?

Köp dina favoriter online, fri frakt om du väljer att hämta ut din beställning i våra butiker, eller välj ditt närmaste utlämningsställe med Postnord. Tryggt och enkelt.

Läs mer om dina julfavoriter

Amaryllis - magnifik snittblomma

Julens vackraste snittblomma är absolut amaryllis. Den är dessutom mycket hållbar och blommar länge.

Julstjärna - adventsblomman som alltid är rätt

Den härligt färgsprakande julblomman är väldigt starkt förknippad med vår traditionella jul. Men visste du att den härstammar från Mexico och det vi ser som blomman, egentligen bara är högblad?

Gröna julträd i kruka

Till advent och jul vill vi gärna ha skogens gröna träd i våra hem. Söta sockertoppsgranar, stadiga ädelcypresser och vackra små barrträd från andra delar av Europa. Upptäck nya favoriter!