Amaryllis – så sköter du den

Frossa i amaryllis, de finns i nyanser från vitaste vitt till mörkaste rött med både enkla och fyllda blommor. Att få se sin amaryllis från knopp till utslagen blomma är en fröjd. Följ våra enkla tips för att lyckas.

Amaryllis i en fin kruka är en traditionell och vacker juldekoration som sprider glädje under hela julen. Ett annat alternativ är att använda amaryllis som snittblomma i en vas.

Genom att dekorera din amaryllis med mossa, julpynt och ljusslingor kan du skapa stämningsfulla planteringar. Eller varför inte låta löken vara synlig med rötterna i ett lökglas, stor nog för amaryllislöken. eller en keramikvas gjord för amaryllislöken. Plocka försiktigt bort all jord och skölj av rötterna. Se till att fylla på vatten i vasen så att bara rötterna hänger ner i vattnet, inte hela vägen upp till lökens botten.

I vasen med snittamaryllis kan du använd vackra glaskulor, stenar eller hämta inspiration från naturen med mossa och kottar för att göra just din vas unik. Julens vackraste bukett gör du enkelt med exempelvis kvistar eukalyptus och tallris. Här kommer de stora runda glasvaserna helt till sin rätt med den maffiga amaryllisbuketten. Mer inspiration med snittamaryllis kan du se här.

Amaryllis – tips och skötselråd

Det är lätt att få amaryllis att blomma. För att blommorna ska utvecklas vill den stå ljust och i normal rumstemperatur. Vattna sparsamt, för mycket vatten resulterar i att stängeln blir lång och krukan har då lätt för att tippa. Vattna brevid löken, inte på den.

Sätt gärna ett amaryllisstöd för stjälken, ifall den sticker i höjden eller att klockorna blir stora och tunga. Det finns avsedda amaryllisstöd i butiken, men en blompinne och ett fint snöre runt stjälken duger alldeles utmärkt.

Efter blomning

Vill du spara din amaryllis så låt den stå i ett ljust fönster, klipp bort de vissna blomställningarna, och vattna med lite näring i vattnet. Plantera växten i ny jord och ställ den ute under sommaren.

Amaryllis klarar temperaturer ner till 5°C. På hösten innan frosten kommer tar du in din amaryllis och placerar den på en sval, ljus plats. Amaryllisen bör nu ha en vila på ca 13 veckor innan man tar in den i värmen och planterar om den för en ny blomning. Lättast är att lyckas om man tar fram sin amaryllis i februari då dagarna blir längre och växten får sin mera naturliga cykel att blomma på våren.

Vill du prova att köpa amaryllis som löslök och driva fram den själv? Läs våra tips här.

Det är svårt att bara ha en favorit.