Spara dina julblommor

Bara för att helgerna tar slut och julen dansas ut är inte livet nödvändigtvis över för dina julblommor. Låt dem fortsätta att leva – ta hand om dem.

Förbered arbetet med att ta hand om dina julblommor, så blir det lättare när det väl är dags. Köp hem en påse Blomsterlandets Blomjord och några krukor i olika storlek. Se till att ha ett rejält papper eller några tidningar till ”planteringsduk” på bordet. Då skräpar du ner mindre och har bara att kasta resterna efteråt.

Julstjärna.

Julblommor – ge dem nytt liv

Julstjärna

Julstjärnorna planterar du i lite större kruka och skär samtidigt bort alla stjärnor och ett par blad därunder. Använd handskar – saften kan irritera. Vattna och ställ krukorna ljust. Snart bryter nya skott fram, som du toppar en gång.

Azalea

Azalea i kruka är populära som julblommor, fortsätt att sköta dem som vanligt, ta bort vissna blommor efterhand, ställ den ljust och undvik direkt värme så kommer den fortsätta att vara fin även efter jul. Ge den 1 dl vatten om dagen med näring i vattnet. Azalea, som står i grupp med andra julblommor ger du en egen kruka i samma storlek som tidigare eller möjligen 1 cm större. Fyll ut med rododendronjord eller kalkfattig Blomjord.

Begonia

Julbegonia och julröd begonia är tacksamma krukväxter. Börja med att toppa ner dem, plantera i lite större kruka, ställ dem ljust och vattna med lite näring i vattnet. Efter detta får du jättefina plantor.

Hyacinter

Hyacinterna är riktigt klassiska julblommor men även de kan få ett fortsatt liv – i rabatten! Börja med att skära bort vissna blommor, samlar ihop lökarna i en skål med lite jord i botten och runt dem. Ställ undan dem men vattna, näringsvattna och sköt om dem. När det våras, planterar du ut dem i rabatten.

Azalea.

Jul-enar och andra barrväxter

Populära inslag tillsammans med julblommor i julgrupper. Ge dem en ljus plats, vattna och håll dem jämnt fuktiga. De får inte torka! När frosten är helt borta, kan du plantera ut dem fritt i rabatt eller i stor kruka på balkongen.

Julgrupper

Större planteringar besstår oftast av flera olika sortera julblommor. Du kan börja med att ta i sär dem, kastar det vissna och torra. Plantera sedan om alla friska växter i egen kruka och ny jord. Ställ krukorna ljust och efter några veckor häller du svag dos näring i vattnet.

Julrosen

Den skiraste av alla julblommor, ställer du ljust och så svalt som möjligt. Håll jorden lätt fuktig, näring i vattnet. När du kan få spaden i jorden planterar du ut den. Nära trappen för att lätt kunna plocka in som julblommor nästa år!

Jultulpaner med lök

Sköt dem som andra julblommor som är lökväxter, till exempel hyacinterna. Nästa gång de blommar ute, är de högre än nu.

Jultazetterna

Dessa är inget att spara, de klarar inte vårt uteklimat och när de gjort sitt som julblommor kan du kasta dem.

Julros, hyacint och jultazett.

Läs mer om julens blommor

Novemberkaktus - blommar och blommar...

Novemberkaktus är en av dessa otroligt färgglada och blomrika växter, som kan ge oss kraft och lust att gå vidare i höstmörkret.

Julrosen blommar i snö!

En julros erbjuder blomsterprakt utomhus när vi minst väntar oss det, till och med när det är snö, men de flesta blommar först efter jul eller senare. De passar bra i en stor vårkruka på trappen för att sedan plantera ut.

Julbegonia - julens sötaste

En växt som julbegonia som blommar mitt i vintern, får så många blommor och har så lång blomningstid kan inte bli annat än populär.