Amaryllis - jumbolökar

Amaryllis med lökstorlek 32/34, som är omkretsen i centimeter, hör till jumbolökarna. De är magnifika med sina flertalet klockor, som blommar länge och imponerande.

Jumbolökar finns av flera sorters amaryllis och utmärker sig genom sin storlek. Titta efter extra storla amaryllislökar - ju större lök desto mer blomning och växtkraft.

Double Six.

Exempel på amaryllissorter som kan förekomma som jumbolökar:

’Red Lion’ är en riktigt julröd amaryllis med enkla blommor. Den får minst tre kraftiga blomstänglar, som blir cirka 55 cm höga och upp till sex blommor per stängel.

’Rozetta’ får dubbla, fyllda, rosa blommor, vars yttre kronblad har vita streck. Mot mitten går färgen över i grönt. Minst tre korta, mycket kraftiga stänglar, som inte blir mer än 35 cm långa kommer ur löken. Varje stängel bär minst fyra blommor, som blir upp till 22 cm i diameter. Eftersom blomman är fylld, är knoppen stor och rund och när den öppnar sig.

Double Six hör också till de fantastiska. Jumbolöken är verkligen jättestor – 34 cm runtom – och ur denna kommer minst tre stycken 35 cm korta stänglar, ofta nästan samtidigt. De får var och en sex blommor, därav växtens namn. Blommorna är kraftigt signalröda och enkla. Eftersom bladen i regel också kommer samtidigt, blir det hela som en stor, praktfull bukett.

’White Nymph’ hör också till de nyare sorterna. Blommorna är fyllda och av samma storlek och utseende som ’Cherry Nymph’.

Fler sorter är 'Merry Christmas' och 'Red Heart'.

Håll utkik efter jumbolökar nästa gång du ska köpa amaryllis.

Rozetta.

Läs mer om dina julfavoriter

InspirationAmaryllis i vas – lyxig julkänsla

Amaryllis hör julen till och som snittblomma blir den extra effektfull. I en hög vas blir amaryllis en ståtlig prydnad, men våga klipp av den och skapa buketter med julens tallris och kvistar.

Amaryllis – så sköter du den

Frossa i amaryllis, de finns i nyanser från vitaste vitt till mörkaste rött med både enkla och fyllda blommor. Att få se sin amaryllis från knopp till utslagen blomma är en fröjd. Följ våra enkla tips för att lyckas.

Hyacint – allt du behöver veta!

Hyacint och dess doft är för många associerat med advent och jul. Plantera hyacinten som du vill, i kruka eller driv löken i ett glas.