Amaryllis - jumbo

Stora, vackra och magnifika! Har lökbeteckning 32/34, som betyder lika många centimeters omkrets. Kan ha flera stänglar med flertalet klockor, som blommar länge och imponerande.

Jumbolökar finns av flera sorters amaryllis bland andra av följande:

Double Six.
Rozetta.

’Red Lion’ är en riktigt julröd amaryllis med enkla blommor. Den får minst tre kraftiga blomstänglar, som blir cirka 55 cm höga och upp till sex blommor per stängel.

’Rozetta’ får dubbla, fyllda, rosa blommor, vars yttre kronblad har vita streck. Mot mitten går färgen över i grönt. Minst tre korta, mycket kraftiga stänglar, som inte blir mer än 35 cm långa kommer ur löken. Varje stängel bär minst fyra blommor, som blir upp till 22 cm i diameter. Eftersom blomman är fylld, är knoppen stor och rund och när den öppnar sig.

’Double Six’ hör också till de fantastiska. Jumbolöken är verkligen jättestor – 34 cm runtom – och ur denna kommer minst tre stycken 35 cm korta stänglar, ofta nästan samtidigt. De får var och en sex blommor, därav växtens namn. Blommorna är kraftigt signalröda och enkla. Eftersom bladen i regel också kommer samtidigt, blir det hela som en stor, praktfull bukett.

’White Nymph’ hör också till de nyare sorterna. Blommorna är fyllda och av samma storlek och utseende som ’Cherry Nymph’.

Läs mer om dina julfavoriter

Amaryllis – så sköter du den

Frossa i amaryllis, de finns i nyanser från vitaste vitt till mörkaste rött med både enkla och fyllda blommor. Att få följa sin amaryllis från knopp till utslagen blomma är en fröjd. Följ våra enkla tips för att lyckas.

Hyacint – allt du behöver veta!

Hyacint och dess doft är för många associerat med advent och jul. Plantera hyacinten som du vill, i kruka eller driv löken i ett glas.

Julstjärna - adventsblomman som alltid är rätt

Den härligt färgsprakande julblomman är väldigt starkt förknippad med vår traditionella jul. Men visste du att den härstammar från Mexico och det vi ser som blomman, egentligen bara är högblad?