Amaryllis - fjärilsamaryllis

I södra Brasiliens regnskogar växer fjärilsamaryllisen, Hippeastrum papilio, som fått sitt namn för att blommorna påminner om fjärilar. De är spröda, skira och ser ut att kunna fladdra iväg.

Växten upptäcktes på 1960-talet och blev naturligtvis mycket attraktiv och eftertraktad. Så populär att risk för utrotning fanns. I Bolivia och norra Argentina växer den vilda amaryllisarten Hippeastrum cybister högt uppe i Anderna. Helt fascinerande växter med blommor så ovanliga och så egendomliga, att man knappast tror det. De liknar spindlar. Kronbladen är så smala att de ser ut som spindelben och ståndarsamlingarna är det mest framträdande.

Till den här gruppen, fjärilsamaryllis, räknar vi blandandra följande:

’Papillio’ är en fjärilsamaryllis att njuta av. Kronbladen är svagt gröna och har vackra teckningar i djupt vinrött. Blommorna är mycket gracila, liknar fjärilar – man kan nästan säga att de är ett bevingat underverk. Stängeln är 40 cm hög eller kanske högre och bär flera blommor, som är 15–18 cm vida. Växten bildar mycket lätt sidolökar till förökning.

Hippeastrum Cybister-Gruppen

’La Paz’ är en sällsynt trevlig amaryllis, som verkligen visar sitt Sydamerikanska ursprung. Den är lite uppkäftig, lite eldig men samtidigt ytterst behagfull. De övre kronbladen är korallröda, de nedre ljusare, vilket gör att man anar en rörelse i blomman, nästan en dans. Mycket smäcker och graciös. En bonus är knoppen, som är dramatiskt mörk. Många blommor tack vare flera rikbärande stänglar.

’Chico’ är en elegant sort med mycket finskurna kronblad. De är lite skruvade, lite lockiga, vilket ger blomman ett ytterst skirt och graciöst intryck. De tre övre kronbladen är röda, de tre nedre crèmefärgade. Ståndarna är vita och hänger långt utanför högbladen. Avskuren håller blomman i minst tre veckor i vas.

Läs mer om dina julfavoriter

Amaryllis – så sköter du den

Frossa i amaryllis, de finns i nyanser från vitaste vitt till mörkaste rött med både enkla och fyllda blommor. Att få följa sin amaryllis från knopp till utslagen blomma är en fröjd. Följ våra enkla tips för att lyckas.

Julstjärna – tre tips för nya arrangemang

I juletid är julstjärnan en självklar favorit för många. Här får du tre snabba tips på hur du med enkla medel ger julstjärnan ett nytt utseende.

Hyacint – allt du behöver veta!

Hyacint och dess doft är för många associerat med advent och jul. Plantera hyacinten som du vill, i kruka eller driv löken i ett glas.