7 dukningar för små sällskap

Lite gammalt, lite nytt, lite lånat, lite bytt – så kan man tänka när det är dags att göra mysigt inför julen 2020. Att duka till fest för hela tjocka släkten och stora kompisgänget passar inte i år. Istället har vi samlat sju dukningsidéer som passar utmärkt för de små sällskapen.
Foto: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe

Fräscht och naturligt

Många har under hösten muntrat upp sig med att måla om hemma. I många år har nyanser av vitt varit det absolut populäraste valet, men i år är det färg och tapeter som gäller. Och i färgglada rum är det fint med vita julstjärnor. De kontrasterar mot bakgrunden och ljusar upp. Här har krämfärgade julstjärnor tillsammans med eukalyptus och torkad hortensia skapat ett modernt fikabord.

Foto: Åsa Myrberg

Klassiskt svenskt

Mormors gamla julduk ligger på, färgvalet på julstjärnorna är rött och vitt och lussebullarna och pepparkakorna är framdukade. Den stora röda julstjärnan står i en svart kruka och även adventsljusstaken är svart, och det kontrasterar fint till den vita duken och ger liv i dukningen. I fönstret står vita julstjärnor i Waldemarsuddekrukor. En enkel men helt underbar juldukning där inget saknas.

Foto: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe

Modernt och avskalat

I den här dukningen skapar mossa, julstjärnor, grenar och bär en modern och naturlik känsla. Stilen är relativt stram och bordet i trä saknar duk och levande ljus. Dukningen passar den trendmedvetna som föredrar en elegant och lyxig känsla.

Foto: Åsa Myrberg

Stora julstjärnor i bakgrunden

När julstjärnorna är stora och bordet litet är det smart att ställa julstjärnorna i en kruka i ena änden av bordet. Genom att dekorera med några kvistar av något barrträd fås en underbar julig och mysig känsla. Det frigör plats på bordet för porslin, ljus och fika.

Foto:Blomsterfrämjandet/Stars for Europe

Rosa pyssel

Den här dukningen passar alla som älskar att pyssla! Många barn är extra förtjusta i rosa så låt dem hjälpa till att vika, klippa och klista. Julen måste faktiskt inte vara röd!

Foto: Lina Arvidsson

Under en glasskiva

En underbar dukning som vi redan tipsat om ett par gånger! Ett bord, en glasskiva och några klossar är grunden för den här tjusiga dukningen. Klossarna skapar ett utrymme mellan bordet och glasskivan där julstjärnorna placeras. Bordet har dekorerats med snittade julstjärnor och andra vackra vinterattiraljer. För bättre hållbarhet har stjälkarna på julstjärnorna limmats med floristlim. Välj färger som du tycker om och hitta matchande pynt.

Foto: Lina Arvidsson

Rada upp

Att placera en rad av julstjärnor mitt på bordet är enkelt men väldigt snyggt. Använd krukor som går ton i ton eller blanda som du tycker. I den här dukningen varvas krukväxter med snittblommor i handtillverkade krukor från Vallåkra Stenkärlsfabrik. Det går självklart lika bra med de krukor som du själv har i förrådet!

Text och bild: Blomsterfrämjandet

Mer inspiration till julbordet

InspirationHos Underbara Clara blomstrar julen

Följ med till Clara Lidströms ombonade hem där julens blommor finns i varje vrå. Clara visar hur du med enkla medel kan göra små arrangemang som både är personliga och stämningsfulla.

4 inspirerande juldukningar i olika stilar

När familjen samlas till julens middagar är det roligt att överraska med en fin bordsdukning. Att duka med blommor gör alltid bordet extra festligt och till julens högtider tycker vi att julstjärnor passar allra bäst.

InspirationHylla julens juvel - amaryllisen

Amaryllis är en av få växter som tillägnats en alldeles egen dag. Amaryllisens dag inträffar den 19 november och det är en lämplig tid att köpa hem amaryllisar i kruka för att de ska komma i blom lagom till advent och jul.