Guide

Amaryllislök - så här gör du

Det är en speciell känsla att köpa en amaryllislök ett par månader innan jul och driva den själv. Följ hela förvandlingen från lök till utslagen blomma.

Lyx eller budget - att köpa amarayllislök

Att välja kvalitet lönar sig när det gäller att köpa amaryllislök. Lyxiga sorter är ofta mer ovanliga och har i regel ett sortnamn som följer med löken. En kraftigare amaryllislök av bättre kvalitet ger oftast fler blomstänglar som avlöser varandra i blomning en längre tid. En sådan lök kan också ge fler klockor per stängel.

Så här driver du en amaryllislök:

Det brukar ta ungefär 6-8 veckor från det att man väcker löken fram tills den blommar. Tiden varierar på sort och hur varmt den står. Om du inte vill plantera din amaryllislök direkt, går det bra att förvara den i 10-12 grader fram tills att det är dags.

En amaryllislök väcker man genom att placera den ovanför ett glas med ljummet vatten ca ett dygn innan den planteras. Fyll inte för mycket vatten. Bara rötterna ska vara i kontakt med vattnet, inte rotkakan under löken.

Plantera din amaryllislök i kruka

  • Det bör vara ungefär 2-3 cm mellan en amaryllislök och krukans kant. Plantera löken så att ungefär hälften av den är ovan jord. En vanlig plastkruka går utmärkt att använda.
  • Använd vanlig blomjord, helst med ett lager lecakulor i botten för bättre dränering.
  • Vattna igenom jorden ordentligt efter plantering.
  • Den första tiden är värme viktigare än ljus. Ställ gärna krukan på ett lite varmare ställe den första tiden, som ovanför ett element. Då rotar den sig snabbare.
  • Vattna din amaryllislök sparsamt, bara om jorden är helt torr.

 

Efter några veckor tittar blomknoppen fram

Då är det dags att ställa krukan ljust och vattna en aning mer. Vattna inte för mycket. Då kan blomstängeln ränna iväg och blir lång och gänglig.

Om du tycker att din amaryllislök växter för snabbt kan du själv reglera det genom att ställa den något svalare. Vill du påskynda processen ökar du bara värmen i rummet, och ger den mer ljus.

Amaryllis skötselråd – efter blomningen

Klipp bort stängeln från din amaryllislök när blomman vissnat.

Fortsätt vattna och ge näring som om det vore en vanlig krukväxt.

Till sommaren mår den bra av att stå utomhus. Ett tips är att plantera din amaryllislök i rabatten. Det kan förstås hända att den går i blom igen, vid fel tid på året.

Glöm inte att ta in den i god tid innan frosten. Sluta vattna och låt bladen vissna ner så du bara har amaryllislöken kvar.

Sedan är det dags att börja om från början. Ta fram krukan med din amaryllislök 8-10 veckor innan jul.